De Amsterdamse Kerkstraat
De Kerkstraat De Amsterdamse Kerkstraat is minder bekend dan de Prinsengracht of de Keizersgracht. Toch ligt deze lange straat parallel aan en tussen deze grachten. Midden in de grachtengordel. De Kerkstraat werd in 1665 aangelegd. Vier kerken zouden door deze straat worden verbonden: de Amstelkerk, de Oosterkerk en twee kerken die nooit zijn gebouwd, bij het Molenpad en de Weesperstraat. Het is meteen een antwoord op de vraag hoe de straat aan zijn naam komt.
De straat loopt van de Leidsegracht naar de Magere Brug over de Amstel en kruist de Vijzelstraat, Utrechtsestraat, Reguliersgracht, Nieuwe Spiegelstraat en Leidsestraat. Na de Magere Brug, ten oosten van de Amstel gaat de Kerkstraat over in de Nieuwe Kerkstraat en die gaat weer over in de Plantage Kerklaan. Tot 1943 heette de straat na de Plantage Kerklaan de Korte Kerkstraat. Dat werd Tussen Kadijken.
De Kerkstraatbrug
De Magere Brug die de Kerkstraat met de Nieuwe Kerkstraat verbindt, had vroeger ook een andere naam: de Kerkstraatbrug. Een brug op deze plek werd al gebouwd in 1691; dat was de Kerkstraatbrug. Deze eerste brug was erg smal en werd in de volksmond de Magere brug genoemd. In 1871 werd de destijds bouwvallige brug vervangen door een nieuwe, die in 1934 weer werd vervangen door de huidige. Iets groter is dan zijn voorganger. De laatste grote renovatie vond plaats in 1969.
Koetshuizen en paardenstallen
In de gouden eeuw vestigden de chique inwoners van de Keizersgracht hun koetshuizen en paardenstallen in de Kerkstraat. Er zijn nu nog 45 voormalige koetshuizen. Bovendien staat er een groot aantal kleine historische huizen, gebouwd voor ambachtslieden en andere middenstanders.
De houten predikschuur op het Amstelveld
Tussen de kruisingen met de Vijzelstraat en de Utrechtsestraat loopt de Kerkstraat langs het plein Amstelveld, waar de houten Amstelkerk staat en de karakteristieke 46 vleugelnootbomen. De kerk is tussen 1668 en 1670 gebouwd als een tijdelijke ‘houten predikschuur’, waarbij men zich voornam om ‘het plein aan die Kerk egter groot genoeg te laaten, om op het zelve, t'eenigen tyde, eene steenen Kerk te konnen zetten’. Die kerk zou er nooit komen.
De eerste kunsthandelaar
Wanneer je op het kruisinkje Kerkstraat, Nieuwe Spiegelstraat staat, zie je het Spiegelkwartier tegen de achtergrond van het Rijksmuseum. Deze buurt heeft zich de laatste eeuw ontwikkeld tot een vestigingsplaats van kunsthandelaren en antiquairs. Dat was echter niet altijd zo. De eerste kunsthandelaar streek neer in de Kerkstraat, op nummer 219.
Gevelstenen
Enkele koetshuizen kregen versieringen en prachtige gevelstenen. Een voorbeeld daarvan vind je in de gevel van Kerkstraat 322. Op de gevelsteen is een ‘oosterling’ afgebeeld met sjerp om het middel (In de 17de eeuw waren er veel handelaren uit het Oostzeegebied in Amsterdam. Zij werden ‘oosterlingen’ genoemd). In 1993 werd deze ‘trotse Pool’ gerestaureerd en ingekleurd.
De straat is tegenwoordig zeer divers van samenstelling. Binnen tientallen meters vind je zeer rijke mensen, sloebers, studenten, starters met jonge kinderen en middelbare gezinnen
© 2010 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinen en parken in AmsterdamBij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessa…
Egypte: symboliek van de NijlDe Nijl wordt wel de "levensader" van Egypte genoemd. Wie al eens heeft rondgetrokken door het Egyptische landschap, zal…