Zwarte soldaten in Europese oorlogen: kannibalen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden al donkergekleurde soldaten ingezet in de strijd. Ze vochten mee met de Fransen. Opmerkelijk was dat gedaan werd alsof de mannen kannibalen waren. De Duitsers gingen daar echter wel voor op de vlucht.

Eerste zwarte soldaten in Europa in de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Afrikaanse mannen uit hun land van herkomst gehaald om te gaan vechten in Noord-Frankrijk. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werden mannen uit bijvoorbeeld West-Afrika ingezet. Maar ook tijdens de strijd in Vietnam en Algerije vochten de mannen uit de koloniale landen hun portie mee. Veel van hen kwamen uit de Franse koloniën in zwart Afrika en dienden bij de tirailleurs sénégalais. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten in Europa 130.000 zwarte soldaten, Dertigduizend van hen lieten daarbij het leven.

Tirailleurs sénégalais

De tirailleurs sénégalais werd rond 1850 opgericht. De mannen dienden op basis van vrijwilligheid, maar het ging wel vaak om ex-slaven. Zij konden geld verdienen en hun aanzien verhogen door het leger in te gaan. Wel werd vaak op de mannen van dit leger neergekeken omdat ze voormalige slaven waren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek de vrijwilligheid overigens al snel te stoppen, toen bleek dat er te weinig soldaten bleken te zijn. Daarvoor werden hele dorpen omsingeld met als doel de jonge mannen en jongens mee te nemen. In feite was dit weer een nieuwe vorm van slavernij. De mannen werden overigens wel betaald en kregen een goede verzorging. In eerste instantie was er veel angst voor de donker gekleurde soldaten in het verder witte Frankrijk. Daar werden ze namelijk geportretteerd als kannibalen en als mannen die met hun peniskoker rondliepen en alleen maar seksuele driften hadden. Dit beeld werd echter al snel gewist. Alleen de Duitsers hielden dat beeld wel lang. De Fransen hadden namelijk ansichtkaarten gemaakt waarop zwarte soldaten stonden die mensen neuzen en oren afhakten en ze vervolgens opaten. Tijdens de strijd in Reims werkte dat in het voordeel van de Fransen. Toen de Duitsers ontdekten dat ze het moesten opnemen tegen zwarte strijders, gingen ze er meteen vandoor.

Negers in de stoottroepen in de Eerste Wereldoorlog

Opvallend is dat de donkere mannen uit duister Afrika vooral werden ingezet als stoottroepen. De legerleiding dacht namelijk dat de soldaten een zwakker ontwikkeld zenuwstelsel hadden en minder nerveus waren.

Het imago van de donkere soldaat

Zwarte soldaten die in het bezette Duitse Rijnland waren gelegerd om de Duitse herstelbetalingen af te dwingen hadden een erg goede reputatie. Ook in het land zelf. Een betere dan de blanken. Dat gold ook na de Tweede Wereldoorlog. De Afrikaanse soldaten waren erg vriendelijk, gaven veel weg van wat ze hadden aan eten en drinken en waren heel lief voor kinderen.

Eerste internationale racistische propaganda van Duitsland tegen zwarte mensen

Buiten Rijnland werd in Duitsland echter een enorme racistische strijd gevoerd tegen de zwarte soldaten. Er werd zelfs een film gemaakt onder de titel Die Schwarze Schmach, hetgeen de zwarte schande betekent. De film trok tienduizenden kijkers en werd uiteindelijk verboden omdat de Fransen dat verordonneerden.

De invloed van zwarte soldaten op het succes van Hitler

Al voor 1914 waren de Duitsers van mening dat de “zuiverheid” van het Duitse volk werd bedreigd door Joden en andere niet raszuivere Duitsers. Toen er bovendien zwarte soldaten werden gestationeerd in een bezet gebied was er hevige verontwaardiging omdat een ras dat volgens de Duitsers minder waard was, hen wel overheerste. In Duitse steden werden daarom protestbijeenkomsten georganiseerd. In Duitse kranten werden de zwarte soldaten neergezet als verkrachters en verspreiders van geslachtsziekten. Toen de soldaten in 1920 het land weer verlieten, ging dat haat zaaien gewoon door.

Hitler zet zich af tegen zwarte soldaten in Europa

Hitler deed bovendien niets anders dan zich afzetten tegen de donkere Afrikaanse soldaten toen die in Rijnland gelegerd lagen. Hij schreef in Mein Kampf zelfs dat de Fransen de negers aan de Rijn hadden gebracht om de Duitse natie te corrumperen. Doordat de donkere mannen met de Duitse vrouwen sliepen en daaruit kinderen voortkwamen, zo was zijn gedachte werd het gezag van Duitsland op die manier ondermijnd.

Sterilisatie van kinderen uit relatie zwarte soldaten

De ongeveer 350 “bastaard” kinderen die uit deze relaties werden geboren werden door Hitler als eersten gesteriliseerd, nog voordat de mensen met een geestesziekte onvruchtbaar werden gemaakt. De donkere kinderen uit de relatie met een Afrikaanse man waren namelijk direct herkenbaar en daardoor een gemakkelijk doelwit voor de “reinigingsacties.”

Tweede Wereldoorlog: in 1940 al 3000 zwarte soldaten vermoord

In het voorjaar van 1940 werden tijdens de inval van Frankrijk in ieder geval drieduizend zwarte soldaten vermoord. Dit was ondermeer het gevolg van al die jaren dat tegen de zwarte soldaten een hetze was gevoerd en die door de Nazi’s werd voortgezet. Zo zei Goebbels dat zwarten minder dan mensen waren en dat zij ook niet als mens behandeld hoefden te worden. De meerderheid van de zwarte soldaten die in krijgsgevangenschap werden gehouden kwamen in Franse kampen terecht. Hitler wilde namelijk geen zwarte soldaten op de eigen bodem.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shellshock tijdens WOIShellshock tijdens WOIOorlog eist slachtoffers. De Eerste Wereldoorlog was geen uitzondering op die regel. Miljoenen soldaten stierven of raak…
Seksualiteit tijdens de Eerste WereldoorlogSeksualiteit tijdens de Eerste WereldoorlogSeksualiteit is misschien niet het eerste dat in je opkomt als je aan de Eerste Wereldoorlog denkt, maar toch is er veel…

De avonden van de MuiderkringDe benaming "Muiderkring" verwijst naar de bijeenkomsten die P.C. Hooft organiseerde op het Muiderslot voor de Amsterdam…
Het geheim van de lengtegraad ontsluierdPlaatsbepaling op zee was eeuwenlang een groot probleem, omdat zeelieden niet wisten hoe ze hun positie in lengtegraden…
Bronnen en referenties
  • Dick van Galen Last van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie Sneon & Snein Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.