Seksualiteit tijdens de Eerste Wereldoorlog

Seksualiteit tijdens de Eerste Wereldoorlog Seksualiteit is misschien niet het eerste dat in je opkomt als je aan de Eerste Wereldoorlog denkt, maar toch is er veel over te vertellen. Je mag namelijk niet vergeten dat het hier gaat over miljoenen mannen aan het front die (behalve verpleegsters) in maanden geen vrouw meer gezien hebben. En dan zijn er natuurlijk ook de mannen die dat niet erg vinden omdat ze homoseksueel zijn.
Tenzij ze in de ziekenboeg lagen, kregen soldaten niet veel vrouwen te zien aan het front. De vrouwen die ze wel zagen, waren de hoofdrolspelers in de travestievoorstellingen die regelmatig opgevoerd werden. De meeste soldaten schreven wel brieven naar een marraine, maar dat neemt het verlangen natuurlijk niet weg.

Prostitutie

Daarom gingen ze in hun verlof naar bordelen, ook al waren de vrouwen die daar werkten meestal oud en dik. Bij hun hygiëne kon je je ook vragen stellen want in het Britse leger overleden in 1917 25000 soldaten aan een geslachtsziekte. De Britten waren niet de enige met dit probleem en elke legerleiding loste dit op een andere manier op. Franse soldaten kregen toestemming om naar prostituees te gaan die een officiële vergunning hadden. De Engelsen kregen voorbehoedsmiddelen mee van hun oversten en de Duitsers kozen voor de oplossing van de Fransen maar pakten het iets grondiger aan. De prostituees werden tweewekelijks onderzocht op geslachtsziekten en de soldaten kregen voorbehoedsmiddelen mee. Als ze dan toch een geslachtsziekte opliepen, werden ze in afzondering geplaatst op water en brood om ervoor te zorgen dat ze de volgende keer voorzichtiger zouden zijn. De Amerikanen pakten het iets preutser aan. Hun soldaten kregen een handboek, waarin stond dat ze weg moesten blijven van bordelen om besmetting te vermijden. Ze moesten ook de drang onderdrukken door een gesprek met hun moeder of zus.

Prostitutie uit noodzaak

De oorlog veroorzaakte veel armoede en honger voor de achterblijvenden en vrouwen voelden zich genoodzaakt om in de prostitutie te stappen om te overleven. In België was dat niet anders. Omdat het volgens de Duitse soldaten de spuigaten uitliep, liet Duitsland vrouwen onderkledij voor de soldaten maken tegen betaling. Zo vermeden ze dat die vrouwen geen keuze meer hadden en aan het werk moesten als prostituee.

Zelfs voor de oorlog goed en wel begonnen was, deden prostituees gouden zaken. In 1917 verklaarde de VS Duitsland de oorlog. Alle jonge mannen bezochten toen prostituees om het minstens een keer mee te maken, voor het te laat was.

Homoseksualiteit

22 officieren en 270 soldaten van het Britse leger moesten voor de krijgsraad verschijnen omdat ze betrapt werden toen ze seks hadden met iemand van hetzelfde geslacht en dat bleef strafbaar tot 1967. Zij waren niet de enigen. Er rustte wereldwijd een taboe op homoseksualiteit, behalve in Duitsland. Maar dat wilde niet zeggen dat de Duitsers het tolereerden of accepteerden.

Gevolgen na de oorlog

Na de oorlog was er een daling in de bevolkingsgroei en dat was niet omdat koppels elkaar zo lang niet gezien hadden. Veel echtgenotes hadden syfilis opgelopen dankzij hun veteranen wat onvruchtbaarheid veroorzaakte. Ook waren er veel gevallen van impotentie door psychoses.

Een andere reden was dat veel mannen gehandicapt of verminkt waren. Dat veranderde de sekservaring of zorgde ervoor dat ze onaantrekkelijk geworden waren op heel jonge leeftijd, nog voor ze een partner gevonden hadden.
© 2017 - 2025 Belgianwriter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
De sexuele evolutieZolang de mens al bestaat wordt er aan sex gedaan. Maar waar de Grieken en de Romeinen vreemdgaan, homoseksualiteit, pro…
Adolf Hitler: tijdens de Eerste WereldoorlogNaast dat Adolf Hitler vooral veel invloed heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij ook betrokken bij de Eers…
Oorlog: welke soorten zijn er?Oorlog. Misschien zijn we ons er niet bewust van, maar elke dag heerst er ergens op de wereld oorlog. Maar elke oorlog i…

Nederland en haar oorlogenNederland en haar oorlogenHelaas komen oorlogen al sinds mensenheugenis voor. Nederland heeft hiermee al vaker te maken gehad. Dat begon al snel i…
Schrijvers 20e eeuw: Anne Frank, het Achterhuis (dagboek)Schrijvers 20e eeuw: Anne Frank, het Achterhuis (dagboek)Anne Frank scheef op 11 mei 1944 in haar dagboek: 'Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld 'Het Achterhuis'…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janeb13, Pixabay
  • http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Prostitutie_achter_het_front
  • https://isgeschiedenis.nl/nieuws/homoseksualiteit-en-de-tweede-wereldoorlog
  • http://www.wereldoorlog1418.nl/seksualiteit/
Belgianwriter (8 artikelen)
Laatste update: 11-11-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.