De Kennedy's, een bijzondere familie

De Kennedy's, een bijzondere familie De Kennedy's zijn een bijzondere familie. Niemand anders heeft de Amerikaanse droom zo consequent nageleefd dan zij en bijna niemand anders kwam zoveel in de publiciteit. Macht, intriges, affaires en drama's lagen nooit zo dicht bij elkaar dan in deze familie, die de 35e president van Amerika heeft voortgebracht. Toch liggen de wortels van de Kennedy's niet in het land waar ze een mythe zijn geworden.

Boston

Patrick Kennedy was 26 jaar, toen hij halverwege de 19e eeuw de reis van Zuid-Ierland naar Noord-Amerika maakte. Net als veel landgenoten hoopte hij op een beter leven. Het verging Bridget Murphy ook zo, die met hetzelfde schip naar Boston onderweg was. Tijdens de lange overtocht leerden ze elkaar kennen en in september 1849 trouwden ze in hun nieuwe woonplaats Boston. Ze kregen vijf kinderen, waarvan één zoon stierf toen hij net twee jaar oud was. Negen jaar nadat het paar in Amerika aankwam, stierf ook Patrick Kennedy.
Bridget moest toen haar kinderen alleen grootbrengen. Het lukte haar de garen- en bandwinkel te kopen, waar ze als verkoopster gewerkt had. Met het geld, dat ze daarmee verdiende, ondersteunde ze later ook haar zoon Patrick Joseph (P.J.) toen hij een cafetaria begon. Daar kwamen al snel grote winkels bij. Het begin van het Kennedy-vermogen was er. P.J. is echter niet alleen succesvol als zakenman, hij kwam ook in de politiek.
In 1886 komt P.J. voor het eerst in het Huis van Afgevaardigden in Massachussets terecht. Een jaar later trouwde hij met Mary Augusta Hickey, de dochter van een succesvol zakenman. Samen kregen zij drie kinderen. Toen P.J. in 1929 stierf, behoorde de familie tot de middenstand van Boston. Nog bekender dan P.J. is John F. Fitzgerald, ook een succesvol politicus, die ook wel Honey Fitz genoemd werd. Deze zoon van een zakenman had zijn medische studie aan Harvard Medical School afgebroken, omdat hij zich over zijn jongere broers wilde ontfermen na de dood van zijn vader. In 1892 werd John F. Fitzgerald, die uitgever van een lokale krant was, gekozen in de senaat van Massachussetts. Later werd hij burgemeester van Boston.

Rose en Joe

De stichters van de eigenlijke Kennedy-clan waren de kinderen van de machtige Bostonse mannen. Rose, de dochter van Honey Fitz, en Joseph Patrick Kennedy, de zoon van P.J, trouwden op 7 oktober 1914. Rose was in Europa opgegroeid en leerde haar toekomstige man kennen tijdens een vakantie in Maine. Joe, die onder andere aan Harvard gestudeerd had, was zeer zelfbewust en wilde graag hogerop komen. Toen hij midden dertig was, had hij al een vermogen verdiend en was multimiljonair. Hij stond bekend om zijn harde zakelijke houding en bovendien werd hij verdacht van contacten met de maffia.
In 1926 verhuisde de familie Kennedy naar New York en Joe kwam in het familiebedrijf. Hij vergrootte zijn vermogen en kreeg een relatie met de beroemde stomme-film-actrice Gloria Swanson. Zijn vrouw Rose duldde deze en andere affaires stilzwijgend. Het was voor haar slechts belangrijk dat de schijn van een goede familie bleef bestaan. In 1932 werd het negende en tevens laatste kind van de Kennedy's geboren. De vier jongens en vijf meisjes leerden al vroeg van hun vader, wat belangrijk was in het leven: zijn kinderen zouden winnaars zijn. En zo waren bijv. sportieve wedstrijden aan de orde van de dag. Alleen Rosemary, die vanaf haar geboorte geestelijk gehandicapt was, kon niet meedoen. Bijzondere aandacht schonk Joe Kennedy aan zijn oudste zonen Joseph jr. en John F. Joseph jr. was de eerstgeborene en het was al tijdens zijn jeugd de bedoeling dat hij de eerste Ierse president van de VS zou worden. Tussen de twee broers heerste een grote rivaliteit. Terwijl Rose vaak in Europa onderweg was, beproefde Joe Kennedy zijn geluk in de politiek. Met zijn geld en betrekkingen ondersteunde hij de democratische kandidaat Franklin Delano Roosevelt in de strijd president te worden. Dat deed hij ook omdat hij daardoor zelf een hoge politieke betrekking kon krijgen. Toen Roosevelt dan in 1933 ook daadwerkelijk president werd, kreeg Kennedy niet zijn felbegeerde kabinetspost.

Ambassadeur

Om zijn verplichtingen tegenover Kennedy na te komen, zorgde Roosevelt ervoor dat Joe Kennedy in 1937 ambassadeur van Groot Britannië werd. Deze nieuwe carrière in Londen begon met een drastische foute inschatting. Hij vond dat de nationaal-socialistische dictatuur in Duitsland geen groot gevaar vormde en daarom vond hij militaire hulp van Amerika niet nodig. In 1940, kort na het begin van de tweede wereldoorlog, keerde Joe Kennedy terug naar Amerika, zijn politieke carrière was afgelopen.
Hij held zich voortaan bezig met zijn oudste zoon. Zowel Joseph jr. als John F. gingen in 1941 in het leger. De oudste van de twee werd piloot bij de marine. JFK (zo werd hij later genoemd) werd luitenant op zee en commandeerde torpedo-patrouilleschepen. Toen er in 1942 oorlog in de oceaan uitbrak, meldde hij zich vrijwillig en kwam als held weer terug, omdat hij een kameraad gered had. Zijn broer Joe overleefde de oorlog niet, hij verongelukte in 1944 bij een vliegtuigongeluk, nadat hij zich voor een gevaarlijke missie had aangemeld. Vier jaar later stierf ook Kathleen, de oudste van de Kennedy-zusters, ook weer door een vliegtuigongeluk.

Het witte huis

Halverwege de veertiger jaren had John F. Kennedy zijn eerste politieke optreden. Ondersteund door zijn vader en zusters werd JFK in 1952 senator van Massachusetts. Op 20 januari 1961 had de familie eindelijk haar doel bereikt: John F. Kennedy werd president van de Verenigde Staten van Amerika. Met zijn vrouw Jacqueline en zijn twee kinderen trok hij in het witte huis. Zijn tijd als president duurde nog geen drie jaar. Ongeveer 1000 dagen nadat hij dit ambt beklom, werd hij op 22 november 1963 in Dallas neergeschoten. De reden hiervoor is tot op heden niet duidelijk. Weliswaar kon de vermoedelijk schutter, Lee Harvey Oswald, meteen na de aanslag gegrepen worden, maar de opsporingsdiensten gaan er inmiddels vanuit, dat hij in opdracht handelde. Zo gaat bijv. de theorie de ronde, dat de Cubaanse regering Fidel Castro de moord beraamd had.
Ook Robert Kennedy,de jongere broer van JFK, werd politicus. Hij behoorde als minister van justitie tot het kabinet van John F. en behield deze post ook onder Lyndon B. Johnson. Ook hij wilde president worden, maar ondanks zijn veelbelovende strijd kwam het niet zo ver, omdat Robert Kennedy in 1968 in een hotel in Los Angeles neergeschoten werd. Hij liet elf kinderen achter.
Edward Kennedy (hij werd Ted genoemd), de jongste zoon van Rose en Joe, ging ook in de politiek. Net als zijn broers wou ook hij president worden. Hij faalde door allemaal nieuwe schandalen, waaronder talrijke alcoholproblemen en een zwaar auto-ongeluk, waarbij zijn bijrijder overleed. Desondanks maakte Ted carrière. Hij werd senator en één van de belangrijkste liberale politici van de USA.
Schandalen en ongelukken waren er ook in de volgende generatie. in 1999 treurde heel Amerika toen de 'kroonprins' John jr, zoon van JFK, bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. De onervaren piloot stortte met zijn vrouw Carolyn Besette en haar zuster neer op weg naar de bruiloft van zijn neef op het eiland Martha's Vineyard. Met de dood van John-John was ook de hoop van de Kennedy-clan verdwenen, nog weer voor een nieuwe president te zorgen. Na de dood van Ted Kennedy in augustus 2009 speelde alleen Arnold Schwarzenegger nog een politieke rol. Hij was de man van John F. Kennedy's nicht Maria Shriver en sinds 2003 was hij gouverneur van Californië. In tegenstelling tot de familietraditie is de Oostenrijker geen democraat, maar een republikein.
© 2011 - 2021 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leven van John F. KennedyHet leven van John F. KennedyJohn Fitzgerald Kennedy was één van de beroemdste presidenten van Amerika. Maar wie was hij eigenlijk en wat heeft hij a…
President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963John F. Kennedy was een geliefd president. De moord in november 1963 in Dallas, die op film werd vastgelegd, deed een sc…
Jean Kennedy-Smith: het jongste zusje uit de familie KennedyJean Kennedy-Smith: het jongste zusje uit de familie KennedyJean Kennedy werd in 1928 geboren als achtste kind uit het beroemde gezin van Joseph en Rose Kennedy. Na haar studie tro…
Het leven van Edward KennedyEdward Kennedy wordt ook wel de leeuw van de Senaat genoemd. De op 22 februari 1932 geboren laatste broer van de familie…

Kreta en het paleis van KnossosOp het eiland Kreta ontstond de eerste grote beschaving van het Egeische Zeegebied. De bloeitijd van deze beschaving lag…
Modern Israël: De Jisjoev en de Balfour VerklaringModern Israël: De Jisjoev en de Balfour VerklaringHoe zag de bevolkingssamenstelling er in Palestina uit tussen 1881 en 1914? De Arabische bevolking groeide van 470.000 t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ceci, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 23-05-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.