Pergamon Museum te Berlijn, Duitsland
Het Pergamonmuseum is het beroemdste museum van de stad Berlijn. Het U-vormige gebouw biedt onderdak aan drie verschillende musea met verscheidene zalen.
Antikensamlung (verzameling uit de oudheid)
Dit is een van de belangrijkste collecties ter wereld. In de centrale hal zijn zeldzame schatten tentoongesteld. Onder andere (in de hal) het op ware grootte nagebouwde Pergamonaltaar, waaraan het museum ook zijn naam te danken heeft. Dit gigantische monument, opgedragen aan Zeus en ontdekt in Klein-Azie, werd tussen 180 en 160 voor Christus gebouwd. Het 125 meter lange fries, dat gedeeltelijk tegen de muren van de zaal is gereconstrueerd, wordt erkend als een hoogtepunt uit de hellenistische kunst. In de zaal hieraan grenzend, stuit je op een ander topmonument, de Romeinse marktpoort van Milete (gebouwd in de tweede eeuw na Christus). De poort is 17 meter hoog. De stad Milete werd rond 1100 na Christus verwoest, maar in 1903 legde een Duitse archeologische expeditie de poort bloot. De mozaïekvloer sierde vroeger vast en zeker de eetkamer van een elegante Romeinse vlla in Ostia. In de tegenovergestelde vleigel vind je Griekse beelden, Grieks-Romeinse beelden en een muntenkabinet.
Vorderasiatisches Museum (Museum van het Nabije Oosten)
Dit is een bijzonder rijk overzicht van 4000 jaar kunst. Het is het resultaat van de archeologische zoektochten die de Duisters in het begin van de twintigste eeuw in Mesapotamië en Assyrië ondernamen. Nog een monumentale reconstructie waar je niet zomaar langsloopt: de Poort van Ishtar en de Optochtenstraat van Babylon (6e eeuw voor Christus), kolossaal en weelderig versierd met dieren van email op een achtergrond van turkooiskleurige keramiek. Het deel dat hier staat, meet 30 meter, maar ten tijde van Nebukadnezar II (604—562 v. Chr.) was de volledige Optochtenstraat 250 meter lang en 24 meter breed.
In de Assyrische zalen kun je de bas-reliëfs bewonderen uit het paleis van Ninive (704-689 v. Chr.), juwelen en resten van bronzen beeldjes, gereedschap, aardewerk, stenen met spijkerschrift. In de etalagekasten prijken massa’s mooie beeldjes en voorwerpen. Centraal staat een waterreservoir met gebeeldhouwde wanden (goden en priesters dragen kleine emmers om de ‘god van het water’ te zuiveren). Nog meer bas-reliëfs uit een Assyrisch paleis waarop spijkerschrift is te zien. Votiefbeeldjes die op kleine altaren werden geplaatst die de woning van de overledene voorstelden. In de achterste zaal wachten de beroemde leeuwen en een orgie van bas-reliëfs en indrukwekkende sokkels van zuilen.
Museum für Islamische Kunst
Dit is een mooie verzameling tapijten, miniaturen en foto’s in verband met de islamitische kunst vanaf de dynastie van de Sassaniden. Het begint meteen met luchtige en fraaie 17e eeuwse tapijten. De betoverende Aleppokamer, duidelijk Perzisch beïnvloed, maar gevonden in Syrië, met haar arabesken, medaillons, en de geciseleerde houten panelen. Eigenlijk was dit de eetkamer van een rijke, christelijke koopman.
De zaal van het kalifaat van Damascus 661-750): beschilderd porselein, aardewerk, de bas-reliëfs, koperwerk, met drijfwerk versierde dozen met kammen van been en ivoor. De nis met de minbarvan Kashan (Iran), mooie, met beeldhouwwerk versierde poorten uit Anatolië, een keramieken nis uit Konya. Een prachtige, gedreven, Mongoolse koepel.
De schitterende, indrukwekkende gevel van het kasteel van de Omajjaden in Mschatte, die in de buurt van Amman werd ontdekt. Let op het indrukwekkende contrast tussen de monumentale muren en de verfijnde versieringen.
Daarna komt er nog een rijke afdeling met miniaturen, gevolgd door een niet minder kostbare collectie tapijten. Er is één tapijt bij uit Lahore (Pakistan) en het is gemaakt in 1610. Bewonder de opmerkelijk weelderige bloemen en de panters die geiten verscheuren. Mooie tegels, onder andere die uit het Turkse Iznik, en enkele wapenrustingen.