Westerse Astrologie in de geschiedenis

Astrologie nam in de geschiedenis een grote plaats in. Waarom was dat zo en wat deden ze er mee? In dit artikel een stukje astrologische geschiedschrijving.

Het begin van de astrologie

ongeveer 2000 jaar voor onze huidige jaartelling is astrologie ontstaan als aanvulling op de toen gebruikte sterrenkunde. De sterren waren toen de enige manier om je te oriënteren of om de weg te vinden. Het was een kaart om iemands reis richting te bepalen in de nacht. Astrologie is ontstaan door het waarnemen van de invloeden van de sterren op het dagelijks leven door personen die toentertijd grote wetenschappers waren. Het ontstaan ligt vermoedelijk in het toenmalige Babylonië (het huidige Irak) anderen beweren dat de oorsprong van de astrologie in Egypte ligt. De allereerste astrologische voorspelling die ooit gevonden is, is uit omstreeks 410 voor Christus. Astrologie en Astronomie was in die tijd sterk verbonden met religie. De sterrenkundigen en astrologen waren aan de tempel verbonden. De kennis van de sterren was zo groot dat de sterrenkundigen toen al in staat waren eclipsen te voorspellen. Astrologie is niet meer dan een ervaringswetenschap. Door het observeren van personen en omstandigheden is er naar gelang iemand op een bepaalde dag om een bepaalde tijd in een bepaald seizoen geboren is, een karakter omschrijving gemaakt. Deze astrologische kennis werd gebruikt door machthebbers, Koningen en Priesters. Door iedereen die macht had. De 'gewone' burgerbevolking in die tijd had geen of weinig kennis van deze zaken.

2000 jaar geleden is de astrologie die wij nu nog gebruiken door de Romeinen mee genomen naar de noordelijke delen van Europa. De Romeinen namen immers ook hun religie mee waar de astronomie en astrologie nauw mee was verbonden.

Astrologie en het Christendom

Ondanks de komst van het Christendom in de 7e eeuw in Nederland is het gebruik van sterrenkunde en de astrologie nooit gestopt. In de eerste instantie was er met die sterrenkunde en astrologie niets mis. De overtuiging was immers dat alles om de aarde draait zoals ook in de bijbel omschreven staat. In veel oude kerken vind je nog de astrologische symbolen terug. De Ecliptica met daarop de sterrenbeelden, de planeten, zon en maan met in het midden de aarde. In veel kerken en religieuze gebouwen is het plafond blauw en soms staan er ook sterren op het plafond geschilderd.

Astrologie en religie waren en zijn mede- en tegenstanders en wel met de volgende redenen.

  • Het uitgangspunt voor de Christelijke/Joodse leer en de astrologie is dat alles om de aarde draait
  • Volgens de astrologie wordt iemands karakter (en daden) gevormd door de invloed van de stand van de sterren en planeten op het moment van geboorte.
  • Volgens de Christelijk/Joodse leer is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen daden, we leren immers het verschil tussen goed en kwaad.
  • Vaak waren de mensen banger voor de natuur verschijnselen die voorkwamen dan voor de hel en verdoemenis prekende priester
  • God was de enige die je moest vrezen
  • Het opmerkelijke is dat vele geestelijken zowel astronoom als astroloog waren.

Astrologie in de vroege- en late middeleeuwen

Tot ver na de middeleeuwen was het volstrekt normaal om horoscopen te laten trekken door astrologen. Het gebruik van astrologen was vooral tot aan de 16e eeuw vooral een zaak van de elite. Daarna werd het door alle bevolkingsgroepen gebruikt. Ook werd astrologie volop toegepast binnen de medische wetenschap. Er werden bijvoorbeeld ziektes aan de stand van de sterren gekoppeld iemand kon bijvoorbeeld de diagnose Maanziek te horen krijgen. Maar ook de juiste trouwdatum of de juiste beleggingsdatum werden voorspeld. Astrologie was tot omstreeks 1700 een universitaire studie en behoorde als onderdeel ook tot de medische studies. Astrologie werd dus door religieuzen en wetenschappers en uiteindelijk ook door de burgerbevolking te pas en te onpas gebruikt. Na de 17e eeuw toen er steeds meer slechte astrologen hun werk gingen doen, werd de populariteit een stuk minder. Ook werd in de in die tijd ontdekt dat niet de aarde, maar de zon het middelpunt is waar alle planeten omheen draaien. Reden genoeg om astrologie in het rijk der fabelen te plaatsen.

Het belang van astrologie

De reden waarom astrologie in de historie zo een belangrijke plaats in nam in het alledaagse leven was omdat men er van overtuigd was dat alles met elkaar verbonden was. Zowel de sterren als de zon en de maan als ons leven op aarde. Dit werd versterkt omdat door gebrek aan verlichting mensen veel meer aangewezen waren op maanlicht en de oplichtende bolletjes in het heelal. Dat was een magisch geheel. Ga maar eens op een heldere avond op een donkere plek staan waar vrijwel geen verlichting is, de sterrenhemel is een ontzettend indrukwekkende schoonheid. Vóór het algemeen gebruik van elektrische verlichting in de huizen en op straat, zagen de mensen dat iedere avond en nacht. De gedachtegang van de mensen in die tijd was dus niet zo vreemd. Aan natuurverschijnselen zoals zons- en maansverduisteringen, ontploffende kometen en vallende sterren werden enorme machten gekoppeld.

Tot slot

In de tegenwoordige tijd zijn er nog veel mensen die geïnteresseerd zijn in Astrologie. Maar meer uit nieuwsgierigheid naar de eigen individu. Vaak voorkomend uit de levensvragen; wie ben ik, wat kan ik, welke weg moet ik bewandelen.
© 2011 - 2024 Biet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat hebben we met astrologie?Wat hebben we met astrologie?Astrologie heeft iets. Enerzijds vinden we het niets en anderzijds lezen we wel vaak de dag- of weekhoroscoop in de kran…
Inleiding Vedische astrologie (Jyotish)Inleiding Vedische astrologie (Jyotish)De Vedische astrologie de oudste vorm van astrologie en komt oorspronkelijk uit India. De Vedische astrologie wordt ook…
De veelzijdigheid van de astrologieAstrologie is veelzijdiger dan alleen het laten trekken van de geboorte-horoscoop, of de dagelijkse rubriek in de krant.…

Motieven voor sociaal werk - Geschiedenis MWD SPHMotieven voor sociaal werk - Geschiedenis MWD SPHWat zijn de motieven om sociaal werk te doen? In dit artikel vind je een samenvatting van hoofdstuk 1 van het boek Basis…
Indianen VS: waarom indianen vrouwen zoveel gevaar lopenIndianen in de VS hebben altijd een bijzondere rol gespeeld in de historie van het land. De oorspronkelijke bewoners wer…
Biet (7 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.