De Tweede Kalief: Omar Ibn al-Khattab

Omar al-Khattab is voor Sunnitische moslims de beroemdste van de vier kaliefen die over het moslimrijk heersten na de dood van de profeet Mohammed (vzmh) . De periode waarin hij regeerde wordt wel gezien als het gouden tijdperk van het kalifaat.

De Bekering van Omar tot de Islam

Al tijdens het leven van de profeet was Omar al-Khattab een belangrijke figuur. Het was zijn bekering tot de Islam die de religie cachet gaf. Tot die tijd was het vooral de religie van de zwakkeren geweest. Maar Omar al-Khattab, die aanvankelijk een sterke afkeer van de Islam had gekoesterd, werd bekeerd en daarmee kreeg de religie een sterkere positie. Moslims konden vanaf dat moment openlijk bidden en ook mochten ze vanaf dat moment bidden in de Masjid al-Haram. Omar kreeg de bijnaam Al-Farouk, degene die het verschil tussen de waarheid en de leugen kent.

De dood van de Profeet

Omar was zo gehecht aan de profeet dat hij het niet kon of wilde geloven toen hij overleed. Het was Abu Bakr die hem tot inzicht bracht waarna Omar de waarheid over de dood van de profeet accepteerde.

Abu Bakr

Na de dood van de profeet Mohammed (vzmh) werd hij opgevolgd door de eerste kalief Abu Bakr. Omar was adviseur en steun en toeverlaat van Abu Bakr. Samen met Khalid bin Waleed had Omar er voor gezorgd dat de revolte in het Arabische rijk was gaan liggen. Ook adviseerde Omar Abu Bakr om de Koran vast te leggen zodat geen van de verzen verloren zouden gaan. Abu Bakr wees Omar als zijn opvolger aan. Dat was niet zo’n populaire keuzen, omdat Omar bekend stond als een zeer streng en rechtlijnig man. Ook sprak Abu Bakr de wens uit om de uitbreiding van het rijk richting Irak en Syrië voort te zetten.

Omar als Kalief

Op 22 augustus 634 overleed Abu Bakr en Omar nam zijn functie onmiddelijk over. Hij realiseerde zich dat hij meer gevreesd werd dan bemind en begon met het houden van een preek elke vrijdag. Daarin sprak hij zijn steun uit aan de armen. Na verloop van tijd zorgde hij voor een door de staat gefinancierde steun aan de armen van Mekka en Medina. Ook verbeterde hij de banden met diverse Bedoeïenenstammen, wier steun noodzakelijk was.

Politiek Genie

Omar wordt beschouwd als een politiek genie. Zijn rijk breidde zich in een enorm tempo uit en tegelijkertijd was hij in staat om een politieke structuur voor dat rijk op te bouwen dat in staat zou zijn om dat enorme rijk te dienen en verstevigen. Hij zorgde voor bescherming van christelijke en joodse gemeenschappen en wees hen nieuwe gebieden toe. Onder zijn leiding werd het leger een afdeling van de staat. Ook was Omar de stichter van de Fiqh, de islamitische jurisprudentie. Hij was het die begon met het codificeren van de Islamtische wet. Ook liet hij de Islamtische kalender vastleggen, die begon met tellen vanaf het moment van de Hijra, het vertrek van de profeet van Mekka naar Medina.

In tegenstelling tot de meeste heersers van zijn tijd leefde Omar in eenvoud, ondanks het feit dat hij kalief van een wereldrijk was. Hij bleef grotendeels zo leven als hij gedaan had toen de moslims nog een kleine, vervolgde minderheid waren.

De Moord op Omar

In 644 werd Omar vermoord door een Pers, die daarmee wraak nam voor de inname van de Arabische troepen in Perzië. Omar was op dat moment in Mekka vanwege de Hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka. In het gedrang sloeg de moordenaar toe. De moord op Omar was gepland door een groepje samenzweerders onder leiding van Hormuzan en uitgevoerd door Abu Lulu. Op 3 november werd Omar aangevallen en hij overleed op 7 november als gevolg van de verwondingen.

Opvolging

Door de onverwachtte dood van Omar had hij geen directe opvolger aangewezen. Wel had hij een aantal mensen aangewezen die samen moesten beslissen wie van hen de nieuwe kalief zou worden. Onder deze mensen was Uthman, die uiteindelijk als derde kalief werd gekozen.

De Visie van de Shi’a

Shi’a moslims hebben een zeer negatieve kijk op Omar, dit in tegenstelling tot de Sunnieten. Voor de Shi’ieten is Omar degene die verantwoordelijk was voor het feit dat Ali, de schoonzoon van de profeet Mohammed (vzmh) en voor de Shi’ieten de rechtmatige opvolger, niet als kalief werd gekozen.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Eerste Kalief: Abu BakrAbu Bakr was de eerste kalief na de dood van de profeet Mohammed (vrede zij met hem). Hij werd in de Islamitische wereld…
De Derde Kalief: UthmanUthman, de derde kalief na de dood van de profeet, is de minst bekende. Dit ondanks het feit dat zijn bewind het langste…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): HafsaHafsa was de dochter van Omar, een van de belangrijkste volgelingen van de profeet. Door met haar te trouwen versterkte…
Danza Kuduro - Don OmarDanza Kuduro is een nummer van Don Omar en staat op het album 'Meet the Orphans'. Bij dit album is samengewerkt met dive…

Marlene Dietrich: stijlicoon en sekssymboolMarlene Dietrich: stijlicoon en sekssymboolMarlene Dietrich was een bijzondere vrouw. Deze Duitse bekendheid was actrice en zangeres, maar stond vooral bekend om h…
Kasteel De Haar: het grootste kasteel van NederlandKasteel De Haar: het grootste kasteel van NederlandNiet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland zijn nog oude kastelen te vinden. Kasteel De Haar in Utrecht is het…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 08-03-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.