De Eerste Kalief: Abu Bakr

Abu Bakr was de eerste kalief na de dood van de profeet Mohammed (vrede zij met hem). Hij werd in de Islamitische wereld beroemd vanwege drie feiten: zijn oorlog tegen de ongelovigen, de verovering van Syrië en Irak en vooral vanwege het feit dat hij de Koran liet vastleggen. Abu Bakr werd kalief op 8 juni 632 na de dood van de profeet. Zijn kaliefschap duurde slechts ruim twee jaren, maar ze waren van groot belang voor de loop van de geschiedenis. Ondanks de korte periode drukte hij een enorme stempel op de ontwikkeling van de Islam.

Abu Bakr en de profeet Mohammed (vrede zij met hem)

Abu Bakr werd geboren als een Qureishi van Banu Taim stam. Hij was een rijk man, een handelaar en rechter. Daarnaast stond hij bekend om zijn interpretaties van dromen. Hij was een van de eerste mannen die zich tot de Islam bekeerden en dit had grote invloed op veel andere mensen. Na zijn bekering nam hij de naam Abdallah aan (de slaaf van God) en voor zijn vertrouwen in de profeet kreeg hij de eretitel As-Siddiq. Toen de profeet Mohammed (vrede zij met hem) in 622 Mekka ontvluchtte, was Abu Bakr de enige die hem volgde en al zijn moeilijkheden met hem deelde. De banden tussen beide mannen werden nog hechter toen de profeet met Aisha trouwde, de dochter van Abu Bakr.

Soennieten en Shi’ieten

Volgens de soennitische versie zou de profeet op zijn ziekbed gezegd hebben dat Abu Bakr moest voorgaan in het gebed. Een indicatie dat hij de opvolger van de profeet was na zijn dood. De shi’itische versie is dat de profeet zijn schoonzoon Ali aanwees en dat Abu Bakr en Omar al-Khattab intrigeerden om aan de macht te komen. Tot op de dag van vandaag leidt dit tot een schisma tussen beide groepen.

Opstandige Stammen of de Oorlog tegen de Ongelovigen

Abu Bakr werd de eerste kalief na de dood van de profeet en kreeg de titel ‘Opvolger van de profeet van God’ (Khalifet rasul allah). Hij kreeg meteen te maken met grote problemen, opstanden van stammen in de Hejaz en Nejd. Sommige stammen weigerden na de dood van de profeet de Islam als hun godsdienst te blijven behouden. Ibn Habib al-Hanefi beweerde de nieuwe profeet en opvolger van de profeet Mohammed (vrede zij met hem) te zijn. Andere stammen weigerden belasting te betalen. In beide zaken echter was Abu Bakr succesvol en hij legde de opstandelingen het zwijgen op. Bij moslims staan deze oorlogen bekend als de oorlogen tegen de ongelovigen.

Verspreider van het Geloof

Abu Bakr was net zo fanatiek als de profeet waar het er op aan kwam om het geloof verder te verspreiden en zijn legers trokken Syrië, Irak en Perzië binnen. Khalid bin Walid, die ook al de rebelerende stammen het zwijgen had opgelegd zorgde voor overwinningen in de nieuwe gebieden.

Het Vastleggen van de Koran

Het belangrijkste wat Abu Bakr voor moslims deed was echter het vastleggen van de Koran. Omar ibn Al-Khattab, die de opvolger van Abu Bakr zou worden, stelde vast dat veel mensen die de Koran uit hun hoofd kenden waren omgekomen in de strijd tegen Ibn Habib al-Hanefi en raadde Abu Bakr aan om toe te zien op het verzamelen en vastleggen van de teksten. Nadat alles werd vastgelegd werd Hafsa bint Omar (de dochter van Omar), een van de vrouwen van de profeet, degene die de definitieve tekst beheerde. Hieruit werd later de Koran vastgelegd. Andere historici beweren dat de derde kalief, Uthman, de Koran liet vastleggen.

De dood van Abu Bakr

Abu Bakr overleed op 23 augustus 634 te Medina. Hij had Omar al-Khattab aangewezen als zijn opvolger en hij werd de tweede kalief. Abu Bakr ligt begraven in de Masjid an-Nabawi (de moskee van de profeet) in Medina, waar ook de profeet zelf en Omar al-Khattab zijn begraven. Tot op de dag van vandaag bezoeken miljoenen moslims de graven van deze drie belangrijke figuren in de Islam.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tweede Kalief: Omar Ibn al-KhattabOmar al-Khattab is voor Sunnitische moslims de beroemdste van de vier kaliefen die over het moslimrijk heersten na de do…
De Derde Kalief: UthmanUthman, de derde kalief na de dood van de profeet, is de minst bekende. Dit ondanks het feit dat zijn bewind het langste…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): HafsaHafsa was de dochter van Omar, een van de belangrijkste volgelingen van de profeet. Door met haar te trouwen versterkte…
Waar geloven aanhangers van het Islam in?Waar geloven aanhangers van het Islam in?De Islam is na het Christendom in Nederland de godsdienst met de meeste gelovigen. In vele gevallen gaat het hierbij om…

Alchemisten, chemie en filosofieAlchemisten kennen de meeste mensen misschien alleen als dubieuze figuren uit de Middeleeuwen, die probeerden van goedko…
De waarheid achter StonehengeDe waarheid achter StonehengeEr doen veel verhalen in de rondte over stonehenge. Maar wat is de waarheid achter dit monument? Hoe is het gebouwd? Wan…
Bronnen en referenties
  • http://www.islamweb.net/emainpage/index.php?page=articles&id=135193
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 08-03-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.