Marlene Dietrich: stijlicoon en sekssymbool

Marlene Dietrich: stijlicoon en sekssymbool Marlene Dietrich was een bijzondere vrouw. Deze Duitse bekendheid was actrice en zangeres, maar stond vooral bekend om haar mooie lange benen en moderne kledingstijl. Dietrich was een stijlicoon en sekssymbool. Het voorbeeld van alle vrouwen, de droom van alle mannen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde ze een grote rol voor de Amerikaanse soldaten. De laatste jaren van haar leven bracht ze echter door in Parijs en uiteindelijk werd ze begraven in Berlijn.

Maria Magdalena Dietrich

Marlene Dietrich werd geboren in 1901. Er is lang onduidelijkheid geweest over haar precieze geboortedatum. Marlene beweerde namelijk zelf dat ze in 1904 geboren was. Dit heeft dan ook een lange tijd in haar paspoort gestaan. De naam Marlene is ook zelf verzonnen. Ze werd namelijk geboren als Marie Magdalena Dietrich, tijdens haar succesperiode veranderde ze dit zelf in Marlene Dietrich. Onder deze naam werd ze dan ook bekend.

Tweede Wereldoorlog

De carrière van Marlene Dietrich begon in Berlijn. Ze werd daar bekend dankzij haar rol in de film der Blaue Engel. Hierna kreeg ze meerdere rollen aangeboden. Rond 1930 verhuisde Marlene naar Amerika waar ze verder ging met het opbouwen van haar carrière. Toen de oorlog uitbrak vroeg Hitler haar om terug te komen naar Duitsland, zodat ze reclame kon maken voor Duitsland en het Duitse volk op kon vrolijken. Marlene weigerde echter. In plaats daarvan besloot ze het Amerikaanse leger te gaan steunen aan het front. Ze ging mee met de soldaten en zong voor ze. Hierdoor was ze erg geliefd in Amerika. Voor haar hulp en moed tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg ze een onderscheiding van de Amerikaanse regering.

Landverraadster

Ondanks dat ze het zo naar haar zin had in Amerika, besloot Marlene toch tijdelijk terug te keren naar Duitsland. Ze wilde haar moeder graag nog even zien en het leek haar leuk om nog eens in haar geboorteland op te treden. Het werd een grote mislukking. In Duitsland zag men Dietrich niet als heldin, maar juist als verraadster. De Duitsers snapten niet hoe ze het in haar hoofd haalde om de Amerikaanse soldaten te steunen. Ze werd daarom uitgejoeld en vertrok meteen weer uit het land. Het zou de laatste keer zijn dat Marlene Dietrich in Duitsland was.

Sekssymbool

Marlene Dietrich was bekend omdat ze een internationale actrice en zangeres was, maar dat was niet de enige reden. Ze had prachtige lange benen en stond daarom bekend als sekssymbool. Niet alleen alle normale burgers vielen als een blok voor haar, ook beroemdheden stonden voor haar in de rij. Marlene Dietrich had onder andere een relatie met president Kennedy en filmster Jean Gabin.

Stijlicoon

Bij de vrouwen scoorde Marlene ook hoog. Ze werd gezien als voorbeeld, een stijlicoon. Als één van de eerste vrouwen ter wereld droeg Marlene Dietrich een broek. Omdat er nog geen vrouwenbroeken bestonden, liet ze mannenbroeken bewerken zodat ze haar pasten. Bovendien kwam Dietrich er openlijk voor uit bi te zijn. Eén van haar bekendste uitspraken is: ‘’Ein bisschen bi schadet nie’’.

Overlijden

De laatste jaren van haar leven bracht Marlene Dietrich eenzaam door in Parijs. Ze wilde dat de mensen haar zouden herinneren als hoe ze was geweest, niet als een oude vrouw. Daarom sloot ze zichzelf op in haar appartement en ontving geen bezoek meer. Wel belde ze veel waardoor haar rekeningen erg hoog waren. In 1992 stierf Marlene Dietrich. Ze werd begraven in haar geboortestad Berlijn, naast haar moeder. Na haar dood publiceerde de dochter van Marlene een schokkend boek over haar leven waarin vooral haar drank en drugsgebruik naar voren kwam. Alle kleding en spullen van Marlene Dietrich werden opgeslagen in het filmmuseum in Berlijn. Een deel van haar collectie is hier te bewonderen. Een nog veel groter deel ligt opgeslagen in tientallen kasten en lades. Verder werd er een herdenkplek opgericht bij haar ouderlijk huis. Nog steeds zijn er mensen die het daar niet mee eens zijn, omdat zij Marlene Dietrich zien als verraadster. Zelfs na haar dood zorgt ze nog voor een hoop onenigheid.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandenburg: symbolen van Berlijn en hun betekenisBrandenburg: symbolen van Berlijn en hun betekenisWie Berlijn zegt, denkt vaak aan de Berlijnse beer. Maar waarom een beer? Ook Ampelmann is een symbool van Berlijn. Iets…
Marlene Dietrich - een ster met een perfect gecreëerd imagoMarlene Dietrich - een ster met een perfect gecreëerd imagoMarlene Dietrich was meer dan een filmster in de jaren 30, 40 en 50. Ze was een vrijgevochten Duitse vrouw die in Amerik…
Het leven van Maria MagdalenaMaria Magdalena nam een bijzondere plaats in in het leven van Jezus Christus. Als zijn meest geliefde leerling, staat Ma…
Potsdamer Platz in Berlijn: geschiedenisDe Potsdamer Platz is een van de bekendste pleinen van Berlijn. Tot in de Tweede Wereldoorlog stond er een van de groots…

De Vierde Kalief: AliDe Vierde Kalief: AliAli is misschien wel de bekendste kalief en in elk geval wat de Shi’ieten betreft, de belangrijkste. Zijn kalifaat eindi…
De Tweede Kalief: Omar Ibn al-KhattabOmar al-Khattab is voor Sunnitische moslims de beroemdste van de vier kaliefen die over het moslimrijk heersten na de do…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Filmmuseum Berlijn
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.