Kennismaken met het Franse dorp Mesland (Loire-et-Cher)

Kennismaken met het Franse dorp Mesland (Loire-et-Cher) Mesland is een klein dorp gelegen in het departement Loir-et-Cher in de regio Centre. De plaats telt nog geen 600 inwoners. De afstand vanaf Utrecht is ca. 680 km. Hoewel menigeen zijn of haar vakantie in Mesland doorbrengt, is er over de historie van Mesland nog weinig geschreven. De eerste kennismaking met het rustige plaatsje Mesland komt voor sommige mensen tot stand door de wijn. En welk contact kan er nu plezieriger zijn?

Wijngebied Touraine Mesland

Mesland is het centrum van een belangrijk wijngebied met wijnen als Touraine Mesland en Chateau Gaillard, in rood, wit, rosé en champenoise (een procedé om een soort champagne te maken). Omdat het gebied niet zó ver van zee ligt en bovendien het noordelijkste is, kan de wijn wat grillig van karakter zijn. De weergoden schenken deze streek niet altijd hun goede gaven, maar toch behoren de Meslandwijnen tot de gezochte merken in hotels en restaurant.

De streek Val de Loire

De plaats ligt tussen de oude steden Blois en Tours op drie kilometer van de Loire met zijn grillige stromen en zandbanken, recht tegenover Chaumont. Vanaf het terras van het prachtige 15de eeuwse kasteel heeft men een machtig uitzicht op de rivier en de hoge oever met in de verte de abdijkerk van Mesland. In de reisgidsen staat de streek terecht vermeld als de tuin van Frankrijk, maar ook in oude tijden had de adel de liefelijkheid van de Val de Loire ontdekt. Meer dan honderd kastelen van Orleans tot Angers zijn er vanaf 1200 gebouwd, vooral in de 16de en 17de eeuw, toen het niet te verre Parijs de vaste zetel werd der koningen. Het is dan ook aardig te vermelden dat een bepaalde weg die langs Mesland en Onzain voerde, al in de Middeleeuwen “Chemin de Roy” (Koningsweg) genoemd werd. Gezien de namen van kleine plaatsjes mag aangenomen worden dat deze weg naar zee op de rechteroever van de Loire een Romeinse weg was. Een hardnekkige traditie wil dat Jeanne d’Arc deze route nam op haar tocht naar Orléans om de dauphin te laten kronen. De burcht Mesland was toen al een ruïne sinds 964.

Herkomst van de plaatsnaam

De herkomst van de plaatsnaam Mesland gaat terug tot in de gallo-romeinse tijd voor en na Christus. De Loire vormde toen en in latere tijden de scheiding tussen Kelten en Franken, het Gallische rijk ten zuiden en het Frankische ten noorden van de rivier. Wie de stripverhalen van Astérix kent, weet dat het tussen de Galliërs en de Romeinen niet altijd pais en vree was. Toch streden zij later samen tegen de wilde barbaren (barbe=baard) uit het noorden die het na de volksverhuizing helemaal op hun gebied voorzien hadden. Via de Romeinen was onder de Kelten het Christendom doorgedrongen en zodoende was het Loiredal de strijdplaats van christenen en heidenen, en zo ook Mesland.

Vechten aan zijde Julius Caesar

Toch vond hier een merkwaardige ontwikkeling plaats: een Frankisch-germaanse stam, de Mellants, vocht aan de zijde van Julius Caesar tegen de Galliërs. Deze Mellantes namen o.a. deel aan de belegering en inname van de Gallische vesting Alésia, in 52 voor Chr. De plaats Mesland was een van de vestigingsplaatsen waar de stam zich neerliet: een weelderige plek op de hoge oever van een beek. Later zijn hier o.a. drie sarcofagen gevonden die als een duiventil of columbarium waren opgebouwd en het houten kruis van Biou.

Koningin Frédégonde

Vanaf hun hoge plek verwoesten de Mellantes onder leiding van koningin Frédégonde (Vredegonde!) een heidens heiligdom van een andere stam. Deze vrouw van koning Chilperik was knap, intelligent en wreed in staatszaken: zo is zij verantwoordelijk voor de moord op koning Sigibert. Zij leefde van 543 tot 597 en ligt begraven in Saint Denis (Parijs-Noord) als een van de eerste koninginnen van Frankrijk. Haar rustplaats is een vlakke, eigentijdse sarcofaag in het koor, versierd met edelstenen of gemmen en email.

Geneeskrachtig water

De plaatsnaam Mesland komt in 1032 voor het eerst in de stukken voor als Fons Merlandi, een naam voor een heilige, voor-christelijke bron met geneeskrachtig water, aan de voet van de hoge zijde met het dorp. Dit zo belangrijke water gaf zijn naam aan de hele streek tot ongeveer 1750: Fontaine Mesland. In de 11de eeuw kwamen monniken van Marmotiers en bouwden de abdijkerk in romaanse stijl, zoals aan de prachtige ingangsboog nog te zien is. De kerkruimte is jammer genoeg omgeschapen in een 19de eeuwse, karakterloze stijl, waarin alleen een 13de eeuwse Madonna opvalt.

Mesland als vakantieoord

Mesland is thans een zeer rustig wijndorp waar het aangenaam verblijven is. Zo zijn er campings en vakantiewoningen. In de nabije omgeving zijn er diverse bezienswaardigheden: wijngaarden, beroemde kastelen, winkelen in Blois etc. Ook is het gebied geliefd bij wandelaars en fietsers. Kortom een prima plek voor een vakantie!

Voor meer informatie, kan je ook terecht op de site France Voyage
© 2012 - 2024 Mesdag, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijn uit het Loire-gebiedWijn uit het Loire-gebiedDe Loire is zo'n 1000 kilometer lang en de streek staat bekend als "Jardin de France" ofwel de Tuin van Frankrijk. Het l…
Loiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkLoiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkDe Loirestreek is een aangename streek, de tuin van Frankrijk. De streek geniet van een microklimaat. Vaak een lekker we…

Naamdagen in augustus, Hondsdagen, Laurentiustranen, MariaNaamdagen in augustus, Hondsdagen, Laurentiustranen, MariaDe Hondsdagen tussen half juli en half augustus zijn de warmste dagen van het jaar. Al in de Griekse en Romeinse tijd sp…
Mensachtigen: van Austalopethicus tot Homo SapiensDe mens zoals we die vandaag de dag kennen is een homo sapiens. Toen de homo sapiens ongeveer 350.000 jaar geleden voor…
Bronnen en referenties
Mesdag (7 artikelen)
Laatste update: 08-11-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.