Mensachtigen: van Austalopethicus tot Homo Sapiens

De mens zoals we die vandaag de dag kennen is een homo sapiens. Toen de homo sapiens ongeveer 350.000 jaar geleden voor het eerst rondliep op aarde, waren het niet de eerste mensachtigen die dit deden. In dit artikel zullen de belangrijkste mensachtigen die de homo sapiens voorgingen en de homo sapiens zelf besproken worden. De soorten die besproken zullen worden zijn:
 1. Australopithecus
 2. Homo Habilis
 3. Homo Erectus
 4. Homo Sapiens
 5. Neanderthaler

Australopithecus

De australopithecus leefde tussen de 4.3 miljoen en 2 miljoen jaar geleden. De mensachtige was tweevoetig. Dit kan men afleiden uit de manier waarop de ruggengraat aan het hoofd vast zat en aan der vorm van de bekken en de lengte van de armen en benen. De australopithecus liep niet rechtop zoals men dat tegenwoordig doet (met het hoofd boven de nek), maar bewoog zich eerder voort zoals apen dat doen. Ze leefden voornamelijk in bomen en hadden hun handen vrij om dingen te pakken. Het dieet van de mensachtige was vegetarisch. Verder zijn er geen tekenen gevonden die laten zien dat de australopethicus linguïstisch capabel was. De hersenen van de australopethicus zijn klein wanneer men ze vergelijkt met de hersenen van de mens van vandaag.
In 1974 werd een australopithecus opgegraven door Donald Johnson in Ethiopie. De opgegraven australopithecus werd Lucy genoemd.

Samengevat:

 • 4.3 tot 2 miljoen jaar geleden
 • Bipedie
 • Vegetariër
 • Geen linguïstische vermogens
 • Kleine hersenen

Homo Habilis

De homo habilis leefde tussen de 2.3 miljoen en 1 miljoen jaar geleden. Ook deze mensachtige was tweevoetig, maar liep net als de australopethicus niet zoals mensen dat vandaag de dag doen. De homo habilis leefde in de bomen en at voornamelijk vegetarisch, hoewel bij tijd en wijlen ook vlees gegeten werd door deze soort. In vergelijking met de australopethicus zijn de hersenen van de homo habilis groot. Dit type mensachtige dankt verder zijn naam aan het feit dat de eerste werktuigen door deze soort gebruikt werden. De werktuigen worden oldowan werktuigen genoemd.

Samengevat:

 • 2.3 tot 1 miljoen jaar geleden
 • Bipedie
 • Vegetariër met nu en dan vlees
 • Grotere hersenen
 • Olodowan werktuigen

Homo Erectus

De homo erectus leefde ongeveer 1.8 miljoen jaar geleden en stierf ongeveer 1.3 miljoen jaar geleden uit. De hersenen van de homo erectus waren groter dan die van de habilis en de mensachtige gebruikte werktuigen die verder ontwikkeld waren. Deze werktuigen worden de aucheléense werktuigen genoemd. Het is ook geopperd dat de homo erectus geleerd zou kunnen hebben hoe vuur werkt. Dit is echter niet zeker. Wat wel bekend is dat de homo erectus de eerste soort was die uit Africa migreerde naar andere stukken van de wereld, op de koude streken van Europa en Australië na. Omdat de hersenen van de erectus groter waren dan die van eerdere mensachtige, zou het zo kunnen zijn dat deze soort beginnende linguïstische capaciteiten had. Verder was de homo erectus een stuk socialer dan eerder mensachtigen. Ze leefden waarschijnlijk in groepen bijeen als jagers en verzamelaars.

Samengevat:

 • 1.8 tot 1.3 miljoen jaar geleden
 • Bipedie
 • Vegetariër met nu en dan vlees
 • Grotere hersenen
 • Aucheléense werktuigen
 • Sociale en linguïstische kwaliteiten

Homo Sapiens

De homo sapiens leefde vanaf ongeveer 350.000 jaar gelden. Het was een jager en verzamelaar. Dit weet men omdat de omvang van de maag afnam. Dit geeft aan dat het dieet minder plantenrijk werd. De homo sapiens had een veel grotere hersencapaciteit en ook een veel groter sociaal leven dan alle andere mensachtigen die voor hem leefden. De werktuigen die ze maakten waren ook veel verder ontwikkeld. Zo hadden ze bijvoorbeeld speren die ze gebruikten tijdens de jacht. Om in staat te zijn een pijl te gooien in de richting van een prooi is een goede hand-oog coördinatie nodig. Dit is iets waarover de homo sapiens beschikte. Het laat zien dat de hersenen verder ontwikkeld waren.

Samengevat:

 • 200.000 jaar geleden tot nu
 • Jager en verzamelaar
 • Grote hersencapaciteit
 • Sociaal en linguïstisch begaafd
 • Ontwikkelde werktuigen

Neanderthalers

Neanderthalers leefden in dezelfde tijd als de homo sapiens. Ze zijn echter ongeveer 25000 jaar geleden echter uitgestorven. Neanderthalers waren groot, ongeveer zo groot als de gemiddelde mens tegenwoordig en ze hadden een groter hersenomvang. Hoewel neanderthalers meestal afgeschilderd worden als domme mensachtigen, waren neanderthalers ver ontwikkeld. Ze hadden hoogwaardige werktuigen en begroeven hun doden en leken qua uiterlijk vrij veel op de huidige mens. Het is niet bekend waarom de Neanderthalers uitstierven terwijl de homo sapiens bleef voortleven. Genoemde mogelijke redenen hiervoor zijn minder goede linguïstische kwaliteiten en het feit dat neanderthalers een minder nomadische levensstijl hadden dan de homo sapiens.

Samengevat:

 • 200.000 jaar geleden tot 25.000 jaar geleden
 • Grote hersencapaciteit
 • Hoogwaardige werktuigen en begraafcultuur
 • Minder linguïstische kwaliteiten
© 2012 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eerste mensen op aardeDe eerste mensen op aardeEr leven al vele eeuwen lang mensen op deze aarde, al is dit niets in vergelijking met de leeftijd van de aarde zelf. Na…
Vondst van de Homo habilisDe superrobuste mensaap Zinjanthropus boisei (die door het antropologen echtpaar Leakey gevonden was tesamen met een aan…
De eerste mens op aardeDe eerste mens op aardeDe moderne mens, zo noemen wij onszelf. En over tienduizend jaar, als wij geëvolueerd zijn, zijn wij dan een uitgestorve…
Wonen in de prehistorieWonen in de prehistorieDoor al de eeuwen heen zijn natuurlijk ook de woonvormen geëvolueerd. In de eerste stadia van woonvormen vestigden de Ne…

Kennismaken met het Franse dorp Mesland (Loire-et-Cher)Kennismaken met het Franse dorp Mesland (Loire-et-Cher)Mesland is een klein dorp gelegen in het departement Loir-et-Cher in de regio Centre. De plaats telt nog geen 600 inwone…
Meidoorn, geschiedenis van geneeskrachtMeidoorn, geschiedenis van geneeskrachtZowel in het Oosten als in het Westen werd meidoorn gedurende eeuwen als voedsel en als medicijn gebruikt. Vroeger voor…
Bronnen en referenties
 • Christian, D. :Maps of Time, an introduction to big history
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.