Indonesië, Borobudur

Een tempel gebouwd in de 9e eeuw en verlaten in de 10e eeuw. Doordat een vulkaanuitbarsting is de tempel onder puin komen te liggen, de natuur deed de rest. Pas in de 19e eeuw werd de tempel herontdekt en pas in de vorige eeuw werd de tempel volledig blootgelegd en gerestaureerd.

Algemeen

Het grootste tempelgebouw van zuidoost Azië is te vinden op Java. Op dit eiland van Indonesië ligt midden in de rimboe een tempel. Het is de indrukwekkendste Boeddhistische tempel ter wereld en is tevens het grootste Boeddhistische monument. Tot op heden is nog steeds niet opgehelderd waarop precies op deze plaats gebouwd is en wat het doel van deze tempel was.

Geschiedenis

De tempel is waarschijnlijk meer dan 1200 jaar oud en is pas in de 19e eeuw ontdekt door de Britse gouverneur van Java, sir Thomas Stamford Reffles. Tegenwoordig is het een bedevaartsoord waar vrede en rust heerst. Het is moeilijk precies te achterhalen wanneer de tempel werd gebouwd, maar het vermoeden bestaat dat dit in de periode van de Sailendra dynastie is gebeurd, zo rond 800 of nog iets eerder.

Alles aan deze tempel is in nevelen en vragen gehuld. Tot ongeveer 919 is deze tempel het boeddhistische centrum van het eiland geweest, waarna het in ongebruik is geraakt. Helaas hierdoor is het tempelgebouw in verval geraakt, en een vulkaanuitbarsting heeft ook de nodige schade toegebracht.

In 1814 werd de tempel ontdekt, er werd een kaart van het gebied vervaardigd, maar er werd verder niets mee gedaan. Pas 20 jaar later werden de eerste delen van het complex blootgelegd. Het was een plaats waar archeologen en wetenschappers alleen maar van konden dromen, want onder het puin van vulkaanuitbarsting lag een ware schat.

Het zou nog tot halverwege de 20e eeuw duren voordat het tempelcomplex in zijn geheel werd blootgelegd en gerestaureerd. De werkzaamheden begonnen in 1973 en duurde ongeveer 10 jaar. Inmiddels is het weer een plaats waar Boeddha zelf aanwezig lijkt te zijn.

Borobudur

Het gebouw bestaat uit negen verdiepingen en is bijna vierkant. De totale oppervlakte van het complex is bijna 15.000 m³.

Er zijn 6 vierkante galerijen, die naar boven toe kleiner worden. De eerste laag bevat 160 reliëfs die het thema “oorzaak en effect” vertegenwoordigen. De zes galerijen zijn voorzien van figuren die het leven van Boeddha en zijn levenswerk uitbeelden Daarbovenop staan drie ronde terrassen met daarop geplaatst 72 stoepa’s. In het midden staat de belangrijkste stoepa, die een doorsnede heeft van meer dan 10 meter.

Een stoepa is een heuvel in de vorm van een halve kegel. Het is opgericht op een overblijfsel van een dode. Het heeft een symbolische betekenis, namelijk de volledige energiebalans van het universum.

Deze tempel is niet alleen het centrale, maar ook het hoogste symbool van de Boeddhistische leer. De tempel is het symbool van het universum. Volgens de Boeddhistische kosmologie wordt het universum in drie delen verdeeld en aan ieder deel is de tempel opgedragen.
  1. Kamadhatu, dit is de buitenste wereld voor de mens, oftewel de wereld van de wensen
  2. Rupadhatu, dit is de overgangswereld, in deze wereld verlaat de mens zijn wereldse lichaam en verlaat de wereldse zaken.
  3. Arupadhau, dit is de wereld van de goden. In deze wereld is alles volmaakt.

De reliëfs vormen een leerboek voor priesters en pelgrims. De Borobudur is waarschijnlijk opgericht ter glorie van de Hoogste Werkelijkheid, namelijk “de serene wereld van Boeddha”. Sinds 1991 staat het complex op de wereldcultuurerfgoedlijst van de UNESCO.

Leuk om te weten

  • De plattegrond van de tempel is één grote Mandala
  • Een nieuw fundament moest voorkomen dat de boel gaat verzakken, gemaakt van gewapend beton.
  • De omtrek van de tempel is 5 km.
  • De tempel is gebouwd in de vorm van een lotus
  • Volgens berekeningen moeten meer dan 46.000 arbeiders aan de bouw van de tempel hebben gewerkt. Dit waren steenhouwers, beeldhouwers, metselaars en dragers.
  • Dit aantal arbeiders was ongeveer 1/10e van de totale werkende bevolking.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Borobudur, hét boeddhistische tempelcomplex van IndonesiëDe Borobudur, hét boeddhistische tempelcomplex van IndonesiëDe Borobudur is een van de bekendste trekpleisters van heel Indonesië. Niet alleen zit er een bijzondere betekenis achte…
Yogyakarta: toerismeYogyakarta is een prachtige stad op het Indonesische eiland Java. De stad staat bekend om zijn prachtige klassieke kunst…
Myanmar, koningsstad BaganIn de 9e eeuw werd de stad Bagan gesticht gedurende het 1e Birmaanse rijk. Er werden gedurende een aantal eeuwen duizend…
Suzhou bij Sjanghai: Unesco werelderfgoed met 50 tuinenSuzhou bij Sjanghai: Unesco werelderfgoed met 50 tuinenSuzhou (ook wel Jiangsu genoemd) in China telt voor onze begrippen het onbegrijpelijke aantal van ruim twee miljoen inwo…

Oudste bedrijf ter wereld, Kongo Gumi Co., LtdDe titel “Het oudste bedrijf ter wereld” was tot aan eind 2006 vergeven aan het bedrijf Kongo Gumi. Toen ging het 1429 j…
Tibet, Potala paleisTot bijna 50 jaar geleden was de residentie van de Dalai Lama het Potala paleis in Tibet. In 1959 vielen de Chinezen het…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.