Atoombommen: capitulatie van Japan

Atoombommen: capitulatie van Japan De Tweede Wereldoorlog is een veelbesproken oorlog die heel wat levens heeft geëist. Jarenlang werden grote hoeveelheden onschuldige burgers slachtoffer van al dit geweld. In 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog na zes jaar lang voor miljoenen doden te hebben gezorgd. Maar de twee atoombommen die verantwoordelijk waren voor het beëindigen van de oorlog eisten ook duizenden onschuldige levens.

De atoombom

De uitvinding van de atoombom had enorme gevolgen voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor de oorlogen die daarop zouden volgen. Het kostte de Amerikanen ruim drie jaar om deze allesverwoestende bom te ontwikkelen. In juli 1945 kon dan eindelijk de eerste test worden gedaan met een atoombom. De bom werd losgelaten boven een uitgestorven stuk woestijn in New Mexico. De atoombom had een grotere kracht dan de onderzoekers ooit hadden kunnen dromen. Een kracht die de aardkorst bijna deed scheuren. Het resultaat van de test was goed en dus konden de twee atoombommen Little Boy en Fat Man tegen de vijand gebruikt worden.

Twee atoombommen

De kracht van de bom maakte echter wel enige twijfels los bij de Amerikanen. Konden ze een bom met zon verwoestende werking wel tegen hun medemens inzetten? Bij de Slag om Okinawa sneuvelden echter duizenden Amerikaanse soldaten. Men was bang dat Japan de oorlog ging winnen en dat ten kosten zou gaan van nog eens duizenden Amerikanen. Om de oorlog snel te kunnen beslissen was de hulp nodig van de twee atoombommen.

Op welke stad?

Lange tijd was het niet duidelijk welke stad gebombardeerd zou worden: Hiroshima of Nagasaki. De Amerikaanse president Truman had de opdracht gegeven om de bom alleen los te laten wanneer de stad vanaf de lucht volledig zichtbaar was. Het noodlot van de mensen in beide steden hing dus af van het weer. Op 6 augustus 1945 werd Little Boy in de B-29 bevestigd, de grootste bommenwerper van Amerika. De bemanning van het vliegtuig was tot vlak voor het opstijgen niet op de hoogte van de kracht van de bom.

Little Boy in Hiroshima

Little Boy mocht pas in de lucht op scherp gezet worden, omdat er meerdere vliegtuigen gecrasht waren en de Amerikanen dat risico niet wilden lopen. Het op scherp zetten van een atoombom in het bommenruim met een temperatuur van min zestig graden is een lastig werkje, maar het lukte.

Toen de B-29 in Hiroshima aankwam, bleek het daar een prachtige zomerdag te zijn. Hiroshima werd het doelwit van Little Boy. In de stad ging het alarm af, maar niemand reageerde. Tenslotte kwamen er regelmatig vliegtuigen overvliegen en gebeurde er nooit wat. Niemand had dan ook door dat Little Boy hoog in de lucht werd losgelaten. De klap was enorm. Binnen enkele seconden lag de hele stad plat. Gebouwen stortten in en mensen waren op slag dood. De hele omgeving van de stad verbrandde door de hitte van de atoombom. Little Boy eiste het leven van ruim honderdduizend mensen.

Fat Man in Nagasaki

Door het grote succes van Little Boy besloten de Amerikanen om ook Fat Man los te laten, nu boven de stad Nagasaki. Deze atoombom werd echter minder precies losgelaten en miste zijn doel. Toch kwamen duizenden mensen om het leven en werd weer een gebied volledig verwoest.

Capitulatie van Japan

De verwoestende uitwerking van de twee atoombommen had een gigantisch effect op Japan. De verliezen waren groot en verder door vechten leek geen zin meer te hebben. Het land capituleerde en daarmee was het einde van de Tweede Wereldoorlog een feit.

Gevolgen van de atoombommen

Niet alleen op het moment van de bomaanslag zelf overleden er duizenden mensen, ook in de jaren daarna hadden Little Boy en Fat Man nog hun uitwerking op de inwoners van de Japanse steden. Er kwamen steeds meer mensen met kanker en ook het aantal miskramen steeg snel. In totaal overleden ruim driehonderdduizend mensen als gevolg van de atoombommen.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atoombom de bom met atomenEen atoombom werkt door de splijting van atomen. Bij de ontploffing van zon bom komt een enorme hitten vrij. Ook ontsta…
Het Hashima eiland in JapanHet Hashima eiland in JapanJapan heeft veel geheimzinnige plekken die allemaal erg divers zijn. Een daarvan is toch zeker het onbewoonde eiland Has…
Japan, meer dan geisha's en vechtsportenJapan, meer dan geisha's en vechtsportenJapan is een zeer apart land, maar daarom ontzettend interessant om te bezoeken. Vooral de strenge opvoeding en het gevo…

De moord op Frans Ferdinand: begin Eerste WereldoorlogDe moord op Frans Ferdinand: begin Eerste WereldoorlogIn de tijd voor de Eerste Wereldoorlog waren er al veel spanningen binnen Europa. De druppel die de emmer deed overlopen…
Boren naar Nederlandse legende; de BrittenburgEr zijn archeologische onderzoeken gaande aan de kust van Katwijk. Dat zou onder anderen informatie moeten opleveren ove…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Federal Government, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • DVD BBC Historisch Wereldnieuws (2005) - Het eerste massavernietigingswapen
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 27-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.