Boomfeestdag - Koningsboom en Koningslinde voor de Koning

Boomfeestdag - Koningsboom en Koningslinde voor de Koning Nederland heeft tientallen Koningsbomen of Koninginnebomen. Ze worden gekoesterd en dragen vaak een hekje of hebben een bankje rond de stam. Bij een troonswisseling hoort zo'n boom. Volgens traditie wordt er in Nederland bij elke troonswisseling wel een aantal geplant. De Nationale Boomfeestdag van 2013 wordt aangegrepen om in de Nederlandse gemeenten Koningslinden te planten ter ere van Koning Willem-Alexander. Op Terschelling staan verschillende Oranjebomen en de eerste werd geplant ter ere van Willem I. De andere Koningsbomen op het Waddeneiland zijn ter ere van Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Amalia.

Koningsboom en Koningslinde

Een Koningsboom is meestal een lindeboom. Ze worden dan ook wel Koningslinde genoemd. Met de troonswisselingen in de twintigste eeuw werden er steeds Koninginnenbomen geplant, maar met de troonswisseling in 2013, waar Koning Willem-Alexander de troon van Koningin Beatrix opvolgt, komt het begrip Koningsboom goed van pas.

Boomkwekers

De boomkwekers zijn blij met de troonswisseling en de traditie om dan bomen ter ere van de koning te planten. Kwekers bereiden zich al jaren voor op het heugelijke feit en hebben dan ook al fikse bomen klaar staan om te planten. Een Nederlandse kweker heeft zich zo goed geprepareerd op de wisseling van de wacht dat hij vierhonderd Koningsbomen op voorraad heeft. Zijn bomen zijn sierlijk, aangepast aan het klimaat van Nederland en ze lopen heel toepasselijk oranje uit. De bomen bloeien in augustus en september. Een beetje Koningsboom die een stam heeft met meerdere jaarringen is niet goedkoop: 9000 euro moet er voor worden neergeteld.

Prins Carlos en Michiel Zonnevylle

De eerste Koningsboom van 2013 ter ere van Willem-Alexander staat in Leeuwarden. Prins Carlos, zoon van Prinses Irene en Carlos Hugo, zou er 20 maart voor naar Leeuwarden komen om hem te overhandigen aan de burgemeester van de Friese hoofdstad, Ferd Crone. Vanwege de installatie van Paus Franciscus gaat de prins naar Rome en planten Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, samen met Onno Hoes, toenmalig burgemeester van Maastricht en voorzitter van Stichting Boomfeestdag, de Koningsboom.

Friese gemeenten

De boom werd geplant op de Nationale Boomfeestdag. Hij staat in de wijk De Zuidlanden en vijfhonderd kinderen waren bij de plant aanwezig. Zij planten 500 bomen. Andere burgemeester van Friese gemeenten zijn er ook. Zij krijgen ook een boom, een zogenaamde groeiboom. Voor elke Nederlandse provincie wordt een tamme kastanje geplant, die ze kunnen planten in hun eigen gemeente. De groeibomen zijn een symbool dat de Friese gemeenten gezamenlijk de kandidatuur voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018 dragen.

Boomfeestdag

De Stichting Nationale Boomfeestdag nam samen met de Koninklijke Bond van Oranjevereniging het initiatief tot het planten van de Koningsboom in elke Nederlandse gemeente. Speciaal voor dit doel werden bomen gekweekt en sierhekken gemaakt. Een speciale kweker, de hoofdsponsor van de Boomfeestdag, heeft de Koningsbomen geteeld. Ze zijn speciaal gereserveerd voor de Nederlandse gemeenten. De linde is van de soort Tilia Henryana. Voor het ontwerp van het sierhekwerk is beeldend kunstenaar Margot Berkman aan het werk gezet. Het hek omarmt de Koningsboom. De Boomfeestdag is jaarlijks halverwege maart.

Traditie

Zolang het Nederlandse Koningshuis bestaat is het traditie om bij iedere troonswisseling een Koningslinde te planten. Om de stam staat dan meestal een mooi sierhek. De linden die bij de inhuldiging van Wilhelmina, Juliana en Beatrix zijn geplant, zijn inmiddels gegroeid tot monumentale Koningslindes.

Feest

Stichting Boomfeestdag en De Oranjevereniging willen van het planten een feestelijke dag maken. Inwoners van de gemeente en vooral kinderen moeten er bij worden betrokken, vinden de initiatiefnemers. Scholen kunnen met een educatief programma aandacht besteden aan de facetten van de troonswisseling, de traditie en het belang van bomen in de buurt.

Terschelling sinds 1813 voor Willem I

Op waddeneiland Terschelling staat een Oranjeboom sinds 1813. Hij werd ter ere van Willem I geplant en groeide tot 1872. Toen is de boom doodgegaan en vervangen door een andere.
Op 31 augustus 1989 werd een Wilhelminaboom geplant, ter ere van de troonopvolging na koningin Emma. De boom heeft het niet gered. Het was een iep en die kreeg iepziekte. De Wilhelminaboom stond bij de Westerkerk.
Toen Juliana de troon besteeg in 1948 werd er weer een Oranjeboom geplant op Terschelling. De Julianaboom, een witte paardenkastanje, die op het Pirolaplein in West-Terschelling staat. Op 30 april 1980 werd de Beatrixboom geplant in de plaats van de Wilhelminaboom, aan de Torenstraat bij de Westerkerk in West-Terschelling. In 2003 werd de Amaliaboom geplant, ter ere van de geboorte van prinses Amalia. De linde staat bij het Kallantspad speelterrein.

Lees verder

© 2013 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prinsen van Oranje, de Duitse prins van OranjePrinsen van Oranje, de Duitse prins van OranjeIn 1702 overleed stadhouder Willem III, tevens koning Willem III van Engeland. Omdat hij geen kinderen had ging de erfen…
Inhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandInhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandWillem-Alexander is in 2013 de zevende vorst die in De Nieuwe Kerk het ritueel van de inhuldiging doorloopt. De koning v…

Koningin Beatrix en een Koninklijk bord bij haar abdicatieKoningin Beatrix en een Koninklijk bord bij haar abdicatieKoningen en koninginnen, abdicaties en troonswisselingen zijn gelegenheden waarbij plateelschilders borden beschilderen…
Koning – Strik als keurmerk inhuldigingKoning – Strik als keurmerk inhuldigingEen oranje strik, dát was het logo van het Nationaal Comité Inhuldiging dat het comité voor de inhuldiging van de koning…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tabaluga, Pixabay
  • www.vandale.nl
  • Friesch Dagblad
  • www.leeuwarden.nl
  • http://www.boomfeestdag.nl/nieuws/2014/09/29/boomfeestdag-2015-bomen-water geraadpeegd op 27 oktober 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 03-05-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.