Inhuldiging van Koning Willem-Alexander van Nederland

Inhuldiging van Koning Willem-Alexander van Nederland Willem-Alexander is in 2013 de zevende vorst die in De Nieuwe Kerk het ritueel van de inhuldiging doorloopt. De koning van Nederland wordt sinds tweehonderd jaar ingehuldigd in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en niet in het Paleis op de Dam. Het Paleis is te klein om alle gasten te kunnen herbergen en De Nieuwe Kerk is wel zo mooi. Er kunnen minstens 4000 gasten zitten. De Koning heeft wel een kroon, maar die wordt in de Nieuwe Kerk niet op zijn hoofd gezet.

Inhuldiging van de Koning van Nederland


Kroon, kroning en inhuldiging

De Koning van Nederland heeft wel een kroon maar wordt niet gekroond; de Nederlandse koning wordt ingehuldigd. Een kroning is een religieuze ceremonie. Napoleon werd bijvoorbeeld in de Notre Dame van Parijs gekroond door de Paus, althans, dat was de bedoeling. Napoleon pakte op het laatste moment zelf de kroon en zette die op zijn hoofd. Willem-Alexander krijgt die kans niet. Hij wordt op 30 april 2013 in Amsterdam in de Nieuwe Kerk aan de Dam ingehuldigd.

Staat en kerk gescheiden

In Nederland zijn kerk en staat gescheiden en daarom kent Nederland geen kroning. De koning of koningin van Nederland wordt op oud-Hollandse wijze ingehuldigd. In dit verband betekent hulden trouw beloven. De koning belooft met een eed op het Statuut voor het koninkrijk en op de Grondwet trouw.

Koninkrijk en Koning Willem van Nederland

De inhuldigingen van het Koninkrijk der Nederlanden vindt plaats in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dat geldt voor alle staatshoofden van Nederland. Willem-Alexander is de zevende vorst die de eed aflegt in De Nieuwe Kerk sinds de instelling van de Nederlandse monarchie. In 1813 werd op 1 december Prins Willem van Oranje uitgeroepen tot soeverein vorst van de Noordelijke Nederlanden. Op 2 december 1813 aanvaardde hij het. Bij de inhuldiging van Koning Willem I pasten alle gasten niet in het Paleis op de Dam en daarom werd uitgeweken naar De Nieuwe Kerk, die op een paar meter van het Paleis ook aan de Dam staat. Op 30 maart 1814 werd hij daar ingehuldigd. Terschelling plantte in 1813 meteen een Oranjeboom voor Willem I.

Inhuldigingen

De volgorde van inhuldigingen in de Nieuwe kerk is de volgende:
 • 1814 koning Willem I
 • 1840 koning Willem II
 • 1849 koning Willem III
 • 1898 koningin Wilhelmina
 • 1948 koningin Juliana
 • 1980 koningin Beatrix
 • 2013 koning Willem-Alexander.

Nieuwe Kerk in Amsterdam

De Nieuwe Kerk was in 2013 van 2 april tot en met 10 mei gesloten. Vanaf begin april werd de kerk opgeknapt en klaargemaakt voor de inhuldiging. Tot april 2012 was er nog een tentoonstelling van Noord-Amerikaanse indianencultuur te zien. Die moest worden afgebroken en de kerk moest worden ingericht voor maar de vierduizend gasten. Belangrijkste aanwezigen waren de leden van de Eerste en de Tweede Kamer. Daarnaast was er familie en waren er tal van andere autoriteiten en bevriende staatshoofden aanwezig. Ook waren er afgevaardigden uit alle Nederlandse provincies bij.

Versierd met bloemen

De kerk moest worden klaargemaakt voor alle gasten, maar moest ook worden aangekleed als mooi decor waar miljoenen mensen in Nederland en overal in de wereld naar keken via de televisie. Er werden vele camera’s opgehangen en voor de televisie-uitzendingen werden de nieuwste technieken gebruikt. De kerk werd van onder tot boven versierd met bloemen.

Open voor publiek

Op woensdag 1 mei, de dag na de inhuldiging, was De Nieuwe Kerk weer open voor publiek. De versierde kerk was te bezichtigen vanaf 14.00 uur. Op donderdag 2 mei werd de deur van de kerk al om 10.00 uur geopend. De feestelijk ingerichtte kerk bleef beide dagen tot 22.00 uur open.

Goede traditie

De openstelling van De Nieuwe Kerk direct na de inhuldiging is een goede traditie. Ook bij eerdere inhuldigingen kon de pracht en praal van de kerk door het volk bewonderd worden.

Inhuldiging

Legenda
A. Dam in Amsterdam
B. Koinklijk Paleis
C. De Nieuwe Kerk

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kroning: Waarom Willem-Alexander niet wordt gekroondAls we in Nederland een nieuwe koning of koningin krijgen, spreken we vaak van een kroning. Maar dat klopt niet. Ook pri…
Kroon – statussymbool van de koning en landKroon – statussymbool van de koning en landDe kroon is een van de rijksinsignen. In Nederland heeft de koning wel een kroon maar hij draagt hem niet. De koning nie…
Koningin Beatrix – de troonswisselingOp 30 april 2013 vond een troonswisseling plaats. Koningin Beatrix trad af ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. Be…

Mannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderMannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderEr zijn in de wereld nog vijf personen die koning zijn. De koningshuizen hebben ieder hun eigen geschiedenis en verschil…
'Koningin van alle mensen' – bedanklied voor Beatrix'Koningin van alle mensen' – bedanklied voor BeatrixIn aanloop naar de abdicatie en troonswisselingdatum van 30 april 2013, gaf de ene na de andere artiest een Koningslied…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TRAJAN 117, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • www.awn-beverwijk-heemskerk.nl
 • Leeuwarder Courant
 • www.bnr.nl
 • www.denieuwekerk.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 05-05-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.