Koningin Beatrix – de troonswisseling

Op 30 april 2013 vond een troonswisseling plaats. Koningin Beatrix trad af ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. Beatrix is 33 jaar lang Koningin van Nederland geweest en draagt sindsdien de titel van prinses. Met de abdicatie van Beatrix verandert de Koninginnedag in een Koningsdag, maar Nederland blijft een koninkrijk. Vlak voor haar 75e verjaardag vroeg ze zendtijd op de buis en maakte ze haar aftreden aan het volk kenbaar.

Beatrix treedt af en Willem-Alexander wordt Koning


Twitter en Paleis Huis ten Bosch

Op 28 januari 2013 kwam om een uur of vijf in de middag vanuit het Koninklijk Huis (@KHtweets) de volgende tweet:

“Vanavond om 19.00 uur via radio en televisie een toespraak van de Koningin van Paleis Huis ten Bosch ..”

Meteen kwamen de speculaties op gang dat dit twee dingen kon betekenen:
  1. Er is iets veranderd in de situatie van Prins Friso
  2. De Koningin treedt af
Het ging, bleek om 19.00 uur, om het laatste.

Radio en televisie

Om 19.00 uur wordt een eerder die dag opgenomen toespraak uitgezonden via radio en televisie. De Koningin maakt bekend dat ze afstand doet van de troon. Haar zoon kroonprins Willem-Alexander wordt de nieuwe Koning. Al langere tijd werd gespeculeerd over het moment van abdicatie, die in 2013 een feit wordt. Beatrix werd op 30 april 1980 ingehuldigd en ze vervult de taak van Koningin tot 30 april 2013.

33 jaar Koningin

Ze was dan 33 jaar Koningin van Nederland. Op 31 januari 2013 wordt ze 75 jaar.

Toespraak van Koningin Beatrix

De toespraak die Beatrix uitspreekt is de volgende:
“Zoals u allen weet, hoop ik over enkele dagen mijn 75ste verjaardag te vieren. Ik ben dankbaar dat het mij gegund is deze dag in goede gezondheid tegemoet te gaan. Aan het einde van dit jaar zullen wij herdenken dat ons land tweehonderd jaar geleden een koninkrijk werd, waarmee in onze geschiedenis een nieuw tijdperk aanbrak.

Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen is voor mij de aanleiding geweest te besluiten dit jaar uit mijn ambt terug te treden. Het lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enige jaren overweeg, nu daadwerkelijk te nemen.

Ik heb het altijd als een uitzonderlijk voorrecht beschouwd een groot deel van mijn leven in dienst van ons land te kunnen stellen en overeenkomstig mijn opdracht invulling te mogen geven aan het koningschap. Daarbij was Prins Claus mij vele jaren tot grote steun.

Tot op de dag van vandaag heeft deze mooie taak mij veel voldoening geschonken. Het is inspirerend zich bij mensen betrokken te voelen, mee te leven met verdriet en te delen in tijden van vreugde en nationale trots. Dat heb ik eveneens mogen ervaren in de Caraïbische delen van ons koninkrijk, waar ik ook altijd veel warmte en hartelijkheid heb ondervonden.

Ik treed dan ook niet terug omdat het ambt mij te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen. Het is met het grootste vertrouwen dat ik op 30 april van dit jaar het koningschap zal overdragen aan mijn zoon, de Prins van Oranje. Hij en Prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid. Zij zullen ons land met toewijding dienen, getrouw de grondwet onderhouden en met al hun talenten een eigen invulling geven aan het koningschap.

Gesterkt voel ik mij door de gedachte dat het plaats maken voor mijn opvolger niet betekent dat ik afscheid neem van u. Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten. Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw koningin mocht zijn."


Koning Willem Alexander

De nieuwe koning gaat niet volgens het rijtje Willems Koning Willem IV heten, maar Koning Willem-Alexander. Máxima wordt Koningin. Na de abdicatie wordt Beatrix prinses.

Koningsdag

Vanaf 2013 zal er geen Koninginnedag meer zijn maar een Koningsdag. Het bezoek dat de Koningin aan Amstelveen en Graft/ De Rijp zou brengen op Koninginnedag 2013 gaat niet door. Het bezoek is uitgesteld tot 2014. De plaatsen hebben de primeur van de Koningsdag, die na 2013 op 27 april plaatsvindt, op de verjaardag van Willem Alexander. In 2014 valt de Koningsdag op zaterdag 26 april, omdat de 27e een zondag is.

Nooit op zondag

Koninginnedag en Koningsdag worden nooit op zondag gevierd. Over de invulling van de Koningsdag is ten tijde van het bekend worden van de troonswisseling nog niets bekend.

Troonswisseling en inhuldiging

Hare Majesteit ondertekent de Akte van Abdicatie in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Daarna is de inhuldiging van Zijne Majesteit de Koning in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In Nederland kennen we geen kroning, maar een inhuldiging. De kroon wordt niet daadwerkelijk op het hoofd gezet.

Argentinië en Zorreguieta

De Koningin in Zoutkamp 2007 / Bron: Persbureu AmelandDe Koningin in Zoutkamp 2007 / Bron: Persbureu Ameland
Prinses Máxima liet zelf aan de minister-president weten dat haar familie niet bij de inhuldiging aanwezig zal zijn op 30 april. Het besluit van de familie Zorreguieta voorkomt een discussie over het wel of niet toestaan van de aanwezigheid bij de ceremonie, zoals dat een discussie was voorafgaand aan het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

Groot nieuws

De troonswisseling is meteen na 19.00 uur groot nieuws in de media van de buurlanden. Ook Argentinië brengt het nieuws uitgebreid. De media in dat land benadrukken dat Máxima, kind van Argentinië, Koningin wordt.

Abdicatiemunt

De Koninklijke Nederlandse Munt geeft ter ere van de troonswisseling een muntenset uit. De Abdicatieset vormt en herinnering aan de troonswisseling.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koninklijk bezoek en vaderlandse feestdagKoninklijk bezoek en vaderlandse feestdagElk jaar op of rond de verjaardag van de vorst viert Nederland Koningsdag en bezoekt de koning een plaats in het land. W…

Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestKoninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestZonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd…
Familieportret van Jan Kruis – Koninklijke familieFamilieportret van Jan Kruis – Koninklijke familieIn de raadszaal van het gemeentehuis in Ballum op Ameland hangt een muurgroot schilderij van de Koninklijke familie. Jan…
Bronnen en referenties
  • Koninklijke Nederlandse Munt
  • De Volkskrant
  • NRC
  • Afbeelding bron 1: Persbureu Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 05-05-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.