Koningin Elizabeth I, een sterke persoonlijkheid

Koningin Elizabeth I, een sterke persoonlijkheid Koningin Elizabeth I van Engeland wordt gezien als één van de grootste en beste koningen ooit. Bewust bleeft zij ongehuwd, omdat zij wist dat zij dan haar onafhankelijk denken en handelen zou verliezen. Haar huwelijkspartner was haar koninkrijk, haar kinderen haar onderdanen. Dankzij Elizabeth is het land opgebloeid tot ongekende hoogte.

Algemeen

Wanneer Elizabeth in 1558 de troon bestijgt, heeft zij heel veel tegenstand ondervonden. Ze wordt op 7 september 1533 geboren als prinses en erfgenaam van Engeland. Op 1 juli 1536 wordt zij als bastaardkind bestempeld en onterfd. Dit door de executie van haar moeder Anna Boleyn die beschuldigt is van hoogverraad. Ze was troonopvolger en werd aangeklaagd wegens verraad. Bezat land en huizen, maar verbleef als eenzame gevangene in de Tower.

Bron: National Portrait Gallery, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: National Portrait Gallery, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ze was de eerste onafhankelijke en succesvolle vrouw in de politiek. Dit was eigenlijk tot aan het begin van haar regeringsperiode een echte mannenwereld. Ze stond aan de basis van een bloei van de Engelse cultuur, in eigen land en wereldwijd. Het is aan de literaire, militaire, wetenschappelijke prestaties en ontdekkingen van het Elizabethaanse tijdperk te danken dat de Engelse taal momenteel wereldwijd wordt gesproken.

Elizabeth voor de troonsbestijging

Haar zuster Mary (dochter van Hendrik VIII en zijn eerste vrouw Catharine van Aragon) werd in 1554 koningin, nadat hun beider broer Edward (zoon van Hendrik en Jane Seymour) was gestorven. Er brak voor Elizabeth een vervelende tijd aan. Ze werd, bijna een jaar na de kroning van Mary, verdacht van betrokkenheid bij een samenzwering. Zij werd voor twee maanden in de Tower gevangen gezet. Toen zij uiteindelijk onder huisarrest werd geplaatst, kreeg zij geen pen, inkt en papier. Wel was zij nog in het bezit van een diamant waarmee ze in het raam van het kasteel Woodstock kraste:
“Much suspected by me,
Nothing proved can be,
Quoth Elizabeth prisoner”


Bron: Marcus Gheeraerts the Younger, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Marcus Gheeraerts the Younger, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Elizabeth op de troon

Dat Elizabeth als onafhankelijke vrouw op de troon kwam was voor die tijd heel ongebruikelijk. Maar met haar bekwaamheden heeft zij het zaad gepland voor de vrouwenemancipatie. Toen zij dan eindelijk in 1558 de hoogste positie van het land bekleedde, verkeerde het land in een financiële chaos, dankzij het wanbeleid van haar broer Edward en zuster Mary. In een tijd, waarin een felle strijd ontstaan was tussen katholieken en protestanten, moest Elizabeth het land opbouwen. Zij wist de onkosten zo te drukken dat ze de schulden kon aflossen, zonder dat het hof hieronder hoefde te lijden.

Elizabeth is altijd bewust ongehuwd gebleven. Zij gaf aan gehuwd te zijn met het koninkrijk en moeder te zijn van al haar onderdanen. Wanneer zij wel ooit haar handtekening onder een huwelijkscontract zou zetten, wist zij dat zij haar vrijheid van handelen kwijt zou zijn.

Tolerantie

Elizabeth begreep heel goed, en handelde daar ook naar, dat ze zowel protestanten als katholieken nodig had voor de opbouw van haar land. Zij was niet van plan om zomaar iemand om zijn geloof te vervolgen. Wel was zij radicaal in haar handelwijzen, wanneer katholieken haar omwille van haar geloof van de troon willen stoten, laat ze deze lieden onverbiddelijk executeren.

Het blijft tot op de dag van vandaag eigenlijk ongelooflijk, dat ondanks haar tolerantie naar de katholieken, het Vaticaan in 1580 een prijs op haar hoofd zette: “Al wie haar uit de wereld helpt met de vrome bedoeling God een dienst te bewijzen, verwerft niet alleen geen zonde, maar verwerft verdienste”.

Armada portret, in haar rechterhand draagt zij de wereld / Bron: George Gower, Wikimedia Commons (Publiek domein)Armada portret, in haar rechterhand draagt zij de wereld / Bron: George Gower, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Mildheid

Voordat Elizabeth een besluit nam, luisterde zij naar haar adviseurs en hovelingen. Wanneer zij voor zichzelf alle voors en tegens tegen elkaar had afgewogen, nam zij een besluit (welk meestal dan ook de juiste bleek te zijn). Dit werd vaak, geheel ten onrechte, gezien als onzekerheid. Twee van haar meest intelligentste politici waren Sir William Cecil en Sir Francis Walsingham, die zij ook het meest vertrouwde.

Ook haar afweging over het lot van haar nicht Koningin Mary van Schotland (die al jaren gevangen zat in de Tower van Londen) werd Elizabeth vaak als onzekerheid verweten. Toen uiteindelijk door Walshingham een samenzwering tegen Elizabeth werd ontdekt, werd Mary beschuldigd van hoogverraad en berecht. Elizabeth kon nu niet anders meer doen dan haar handtekening onder het vonnis zetten. Omdat Mary van koninklijke bloede was betekende dit onthoofding. Elizabeth heeft in de jaren dat Mary gevangen zat diverse correspondentie met haar gevoerd. De laatste brief van Elizabeth aan haar nicht is van 12 oktober 1586, vlak nadat het proces tegen Mary was geopend:

You have in various ways and manners attempted to take my life and to bring my kingdom to destruction by bloodshed. I have never proceeded so harshly against you, but have, on the contrary, protected and maintained you like myself. These treasons will be proved to you and all made manifest. Yet it is my will, that you answer the nobles and peers of the kingdom as if I were myself present. I therefore require, charge, and command that you make answer for I have been well informed of your arrogance.
Act plainly without reserve, and you will sooner be able to obtain favour of me.
ELIZABETH

(U heeft via verschillende wegen en manieren geprobeerd mijn leven te nemen en mijn koninkrijk met bloed te vernietigen. Ik ben nooit hard tegen u geweest, maar heb, integendeel, u beschermd en gehandhaafd als mijzelf. Dit verraad zal worden bewezen en worden aangetoond. Nu is het mijn wens dat u antwoord geeft aan de nobelen en gelijken van het koninkrijk, alsof ikzelf aanwezig ben. Ik verzoek u, reken erop, en beveel dat u antwoordt over datgene waarover ik goed geïnformeerd ben, van uw arrogantie.
Handel eerlijk zonder reserve, en u zult eerder mijn gunst verkrijgen
ELIZABETH)

Regenboog portret / Bron: Isaac Oliver, Wikimedia Commons (Publiek domein)Regenboog portret / Bron: Isaac Oliver, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Kortom Elizabeth was

  • Een koningin die majesteit met mildheid combineerde via een persoonlijke toets, iets wat zeldzaam is in de geschiedenis van de monarchie.
  • Opgeleid in het vloeiend spreken van 6 vreemde talen
  • De best ingelichte persoon van Engeland, waarschijnlijk van heel Europa
  • Zo intelligent dat geen van haar raadgevers haar iets kon vertellen dat ze al niet wist
  • Eén van de langst regerende en meest succesvolle vorsten uit de geschiedenis.
  • Geëerd door het schilderij de Regenboog portret dat in het Hatfield House hangt.
  • Geëerd door het schilderij Armada portret, waarin zij de wereld in haar handen draagt, voor de geweldige overwinning op Spanjaarden op zee.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëPrins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëDe Britse Prins Charles zit nog steeds in de wachtkamer om Koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en No…
Elizabeth I, de populairste Engelse koningin ooitElizabeth I, de populairste Engelse koningin ooitKoningin Elizabeth I, of Elizabeth R. zoals ze naar zichzelf verwees, was een populaire koningin. Ze was een lid van de…
Koningin Elizabeth van EngelandOp 21 april 2018 vierde de Engelse koningin Elizabeth II haar 92e verjaardag. Ze was daarmee de oudste regerende monarch…
Prinses Diana, toonaangevend mode-icoonPrinses Diana, toonaangevend mode-icoonPrinses Diana is een invloedrijk icoon in de kledinghistorie die met haar flair en charme van de ogenschijnlijk simpelst…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.