Zwarte Koninginnedag

Zwarte Koninginnedag Nederland is op 30 april 2009 wakker geschrokken uit een koninklijk sprookje. De dag begon prachtig. De lucht was stralend blauw en de temperatuur hing aangenaam rond de twintig graden. Iedereen had zin in deze prachtige koninginnedag, iedereen behalve één persoon. Deze persoon, de 38 jarige Karst Tates uit Huissen, voerde een aanslag uit op de Koninklijke familie ten koste van zes volledig onschuldige mensen.

Zwarte Koninginnedag

30 april 2009 zal de geschiedenis ingaan als 'zwarte Koninginnedag'. De dag die begon als een prachtig volksfeest en die eindigde als in een horrorfilm. Deze dag zal nimmer uit het geheugen verdwijnen van miljoenen Nederlanders. Het heeft een shock teweeg gebracht. Het idee al dat onze koningin zeer kwetsbaar is in grote menigten kwam nooit eerder in onze gedachten op. Toch werd Nederland geconfronteerd met hun grootste angst. De angst om jezelf te bewegen in een openbare groot gezelschap. Zal deze gebeurtenis wellicht een psychologisch effect hebben op de bevolking? Durven wij nog zorgeloos een koninginnedagbijeenkomst bij te wonen?

30 april 2009

Het was een hele speciale dag. Niet vanwege de aanslag, maar vanwege de honderdste verjaardag van een heel bijzondere vrouw; prinses Juliana. Helaas is Juliana op 20 maart 2004 overleden op 94 jarige leeftijd, maar wij gedenken haar altijd op Koninginnedag. 30 april 2009 zou een vrolijke dag moeten worden met een defilé op het bordes van paleis 't Loo. Dat defilé zou helemaal in de stijl van prinses Juliana moeten gaan verlopen met de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariana aan de zijde van hun ouders en hun oma de koningin. Er werd ook druk gespeculeerd over de aankondiging dat koningin Beatrix wellicht zou doen over de troonopvolging van onze nieuwe koning Willem III.

De feiten over de aanslag en de dader

 1. Gebeurtenis: Aanslag op de Nederlandse Koninklijke familie op 30 april 2009 om 11:50 uur.
 2. Aantal doden: Zeven onschuldige omstanders werden gedood toen de dader ze met zeer hoge snelheid aan reed.
 3. Moordwapen: Een zwarte Suzuki Swift uit 1992 met nummerbord FZ-VL-03. Er werden geen explosieven gevonden.
 4. Plaats delict: De Jachtlaan richting monument De Naald in Apeldoorn.
 5. Getuigen: Honderden toeschouwers op de Jachtlaan in Apeldoorn.
 6. Naam dader: Karst Tates.
 7. Leeftijd dader: 38 jaar.
 8. Woonplaats dader: Huissen.
 9. Karakteromschrijving dader: Rustig, netjes en onopvallend. Hij was wel een teruggetrokken type die niet verder kwam dan een praatje met de buren. Hij reed ook altijd opvallend hard in zijn auto.
 10. Affiniteit dader met Apeldoorn: Karst Tates heeft een tijdje in Apeldoorn gewoond.
 11. Eventuele beweegredenen dader: Ontslag, geldproblemen, boos op de leden van het koninklijk huis vanwege hun hoge uitkeringen en andere inkomsten. Maar e.e.a. is echt speculatief.
 12. Tijdstip overlijden van de dader: Vrijdagochtend 1 mei 2009, ruim twaalf uur na zijn aanslag, om 02:52 uur. Met zijn dood eindigde ook het strafrechtelijke onderzoek tegen hem.

Artikel 108 uit het wetboek van strafrecht

 1. De aanslag op het leven of de vrijheid van de echtgenoot van de Koning, van de vermoedelijke opvolger van de Koning, of van diens echtgenoot, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie.
 2. Indien de aanslag op het leven de dood ten gevolge heeft of met voorbedachten rade wordt ondernomen, wordt levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste twintig jaren opgelegd of geldboete van de vijfde categorie.

Eerdere aanslagen en bedreigingen naar het Koninklijk huis

 1. In de jaren 70 hadden Molukkers vergevorderde plannen om een aanslag te plegen op paleis Soestdijk. Op dat moment woonde Juliana daar.
 2. Op 4 mei in het jaar 2000 is een dreiging geweest naar koningin Beatrix. Er zou gedreigd zijn met een aanslag tijdens dodenherdenking in Amsterdam op de Dam.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drama tijdens Koninginnedag 2009 in ApeldoornKoninginnedag hoort een feest te zijn, met veel evenementen en activiteiten. Maar Koninginnedag 2009 kreeg een aparte we…
Gabriela Gaastra, wie is zij?Gabriele Gaastra is een naam die met vlagen regelmatig terugkomt in het nieuws. Zij kwam in ieder geval naar voren bij h…
Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestKoninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestZonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd…

De persoon achter Filip van BelgiëHet is al een eeuwigheid bekend dat de volgende koning van België Filips heet, maar nog steeds zit hij in de wachtkamer…
Spanje: Politieke indeling: Het staatshoofdHet staatshoofd van Spanje is de Koning. De Spaanse Koning is Don Juan Carlos de Borbón y Borbón. Zijn erfgenaam op de S…
Bronnen en referenties
 • TV Gelderlander
 • NOS en RTL4 journaal
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.