Spanje: Politieke indeling: Het staatshoofd

Het staatshoofd van Spanje is de Koning. De Spaanse Koning is Don Juan Carlos de Borbón y Borbón. Zijn erfgenaam op de Spaanse Kroon is zijn jongste kind en zijn enige zoon: Don Felipe De Borbón y Grecia. Welke invloeden heeft een Spaanse Koning? Wordt de toekomstige Spaanse Koning gekroond of gehuldigd? Is de Spaanse Koning onschendbaar als persoon? Een overzicht:

Koning van Spanje

Het staatshoofd van Spanje is de Koning (Rey de España).

Symbool van de Spaanse eenheid

Behalve staatshoofd is de Koning van Spanje ook het symbool van de Spaanse eenheid.

Autonome gemeenschappen

Tekenend voor een land als Spanje, met zijn Autonome Gemeenschappen, zweert de Koning van Spanje tijdens zijn inhuldiging niet alleen op de rechten van de Spaanse burgers, maar ook op de rechten van de Spaanse Autonome Gemeenschappen.

Inhuldiging van de Spaanse Koning

Een Spaanse Koning wordt niet gekroond, maar ingehuldigd. Dit is overigens hetzelfde beeld dat we ook kennen in België en in Nederland.

Don Juan Carlos de Borbón y Borbón, de Spaanse Koning

Tijdens de dictatuur van Franco wees Franco Don Juan Carlos de Borbón y Borbón in 1969 aan als zijn opvolger. Na de dood van Franco in 1975 werd Don Juan Carlos de Borbón y Borbón Koning van Spanje.

Erfgenamen van de Spaanse Kroon

Bij het aftreden of bij overlijden van de Spaanse Koning, gaat de Kroon over op zijn mannelijke erfgenaam. De man komt voor de vrouw in aanmerking als erfgenaam van de Kroon van Spanje.

Alle Spanjaarden gelijk voor de wet

Volgens artikel 14 van de Spaanse grondwet, zijn alle Spanjaarden gelijk voor de wet, ook naar geslacht. Met een grote uitzondering op deze wet: De Spaanse Kroon gaat over op de mannelijke erfgenaam.

Don Felipe de Borbón y Grecia

Volgens de regels van artikel 14 van de Spaanse grondwet, komt daarom het jongste kind van de huidige Koning van Spanje, zijn enige zoon Don Felipe de Borbón y Grecia, in aanmerking op de Spaanse Kroon.

Erfprins: Príncipe de Asturias

Don Felipe de Borbón y Grecia is de erfprins van de Spaanse Kroon en sinds 1977 draagt hij de titel: “Príncipe de Asturias”, wat zoveel wil zeggen als: Kroonprins.

De Koning heerst maar regeert niet

Zoals in andere vergelijkbare democratische monarchieën geldt ook in Spanje: de Spaanse Koning heerst maar regeert niet. (El Rey reina pero no gobierna.)

Onschendbaar

Ook in Spanje is de Spaanse Koning als persoon onschendbaar. Hij is niet onderworpen aan verantwoordelijkheid. Elk besluit genomen door de Spaanse Koning moet echter altijd worden gecontrasigneerd, veelal door de Spaanse minister president.

Invloed van de Spaanse Koning

Wel degelijk is de Spaanse Koning in staat, door zijn bevoegdheden, grote invloed uit te oefenen:
  • De Koning bekrachtigt wetten
  • De Koning vaardigt deze wetten uit
  • De Koning roept de Kamers van de volksvertegenwoordigers bijeen.
  • De Koning kan de Kamers van de volksvertegenwoordigers ontbinden
  • De Koning schrijft verkiezingen uit
  • De Koning schrijft referenda uit
  • De Koning draagt een kandidaat premier voor aan de volksvertegenwoordigers
  • De Koning benoemt de kandidaat premier, na acceptatie van de volksvertegenwoordigers.
  • De Koning kan de premier ontslaan in bepaalde gevallen volgens de grondwet
  • De Koning benoemt de ministers op voordracht van de premier
  • De Koning ontslaat de ministers op voordracht van de premier
  • De Koning verricht burgerlijke benoemingen
  • De Koning verricht militaire benoemingen
  • De Koning heeft het opperbevel over de strijdkrachten
  • De Koning verleent onderscheidingen
  • De Koning is beschermheer van de Koninklijke Academies
  • De Koning reikt geloofsbrieven uit aan Spaanse diplomaten
  • De Koning verklaart oorlog na toestemming van de volksvertegenwoordigers
  • De Koning sluit vrede na toestemming van de volksvertegenwoordigers
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandInhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandWillem-Alexander is in 2013 de zevende vorst die in De Nieuwe Kerk het ritueel van de inhuldiging doorloopt. De koning v…
Kroning: Waarom Willem-Alexander niet wordt gekroondAls we in Nederland een nieuwe koning of koningin krijgen, spreken we vaak van een kroning. Maar dat klopt niet. Ook pri…
Kroon – statussymbool van de koning en landKroon – statussymbool van de koning en landDe kroon is een van de rijksinsignen. In Nederland heeft de koning wel een kroon maar hij draagt hem niet. De koning nie…
Mannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderMannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderEr zijn in de wereld nog vijf personen die koning zijn. De koningshuizen hebben ieder hun eigen geschiedenis en verschil…

Zwarte KoninginnedagZwarte KoninginnedagNederland is op 30 april 2009 wakker geschrokken uit een koninklijk sprookje. De dag begon prachtig. De lucht was strale…
De dubbele nationaliteit van koningin BeatrixHet kabinet Balkenende IV zwijgt in alle talen over een eventuele dubbele nationaliteit van koningin Beatrix. Het staat…
Bronnen en referenties
  • Mijn "Canarische" schoonfamilie Spanje, handboek over land, cultuur en bevolking - Kees van Dooren
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.