Nederlandse vlaginstructies

Nederlandse vlaginstructies Indien je de vlag van Nederland wilt gebruiken moet u voldoen aan vlaginstructies welke geldt voor rijk, provincie en gemeente. Particulieren en instellingen kunnen deze instructies volgen maar is niet verplicht.

Nederlandse vlaginstructies

De Nederlandse vlag is het symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Er zijn geen voorschriften qua afmeting. De richtlijn is dat de schaal zich verhoudt tot 3:2 (lengte:breedte). Er zijn speciale vlaginstructies waaraan men moet voldoen als de vlag wordt gehesen.

De kleuren van boven naar beneden zijn:
 • helder vermiljoen
 • helder wit
 • kobaltblauw

Het is niet toegestaan om versieringen op de vlag aan te brengen en tevens mag de vlag niet gebruikt als versiering. Het vlaggendoek zelf mag wel worden gebruikt voor versiering in de vorm van bijvoorbeeld draperen.

Uitgebreid en/of beperkt vlaggen

Bij 'uitgebreid vlaggen' wordt de vlag uitgestoken van alle rijksgebouwen zoals op Koninginnedag. Bij 'beperkt vlaggen' hoeft de vlag alleen te worden uitgestoken van de hoofdgebouwen van het rijk zoals de ministeries en de Kamers der Staten-Generaal.

Wanneer vlaggen

Het ophangen van de vlag gebeurt op de onderstaande dagen (als deze dag op een zondag valt, dan geldt de datum tussen haakjes).

 • Verjaardag prinses Beatrix: 31 januari (1 februari)
 • Koningsdag: verjaardag koning Willem Alexander: 27 april (28 april)
 • Dodenherdenking: Halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang 4 mei
 • Bevrijdingsdag: 5 mei
 • Verjaardag koningin Máxima: 17 mei (18 mei)
 • Nederlandse Veteranendag: 29 juni
 • Formele einde Tweede Wereldoorlog: 15 augustus (16 augustus)
 • Prinsjesdag (alleen in Den Haag): 3e dinsdag van september
 • Verjaardag prinses Catharina-Amalia: 7 december (8 december)
 • Koninkrijksdag: 15 december (16 december)

Gebruik oranje wimpel

Op Koninginnedag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er altijd zonder oranje wimpel gevlagd.

Bijzondere gebeurtenissen

Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke Familie zoals geboorte, huwelijk, overlijden of bij andere gebeurtenissen kan er een speciale vlaginstructie afgekondigd worden.

Hijsen van de vlag

De vlag in gehesen situatie ook als deze halfstok is bevestigd mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen.

Halfstok hijsen van de vlag

Eerst wordt de vlag vol gehesen. Daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen waarna de vlaggenlijn wordt vastgebonden. De vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald.
© 2006 - 2020 Algemeen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Alles over vlaggenWe vlaggen bijna allemaal wel met Koningsdag of 4 en 5 mei. Maar kennen we wel echt de protocollen? Weet je hoe je een v…
Vlag van BulgarijeVlag van BulgarijeDe Bulgaarse vlag is een horizontale driekleur en bevat de kleuren wit, groen en rood. Deze vlag wordt al gebruikt sinds…
De geschiedenis van de Nederlands vlagDe geschiedenis van de Nederlands vlagDe kleuren van de Nederlandse vlag zijn rood, wit en blauw. Die kleuren heeft de vlag al heel lang, de kleuren verschijn…
Regels van het vlaggen op 4 + 5 mei 2020 (anders ivm corona)Regels van het vlaggen op 4 + 5 mei 2020 (anders ivm corona)Wanneer mag ik de Nederlandse vlag uithangen en wat is de vlaginstructie (het vlagprotocol) op Dodenherdenking 4 mei en…

Het Wilhelmus, ons volksliedHet Wilhelmus, ons volksliedHet Wilhelmus is geschreven tussen 1568 en 1572 en is daarmee het oudste volkslied ter wereld. Wilhelmus, het volkslied,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Misign, Pixabay

Reageer op het artikel "Nederlandse vlaginstructies"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

A. W. Slot, 12-08-2013 17:21 #8
Waarom is er geen vast vlagprotocol bij het overlijden van leden van het Koninklijk huis
Er staat dat er dan speciale instructies uitgegeven worden.
Nu, bij het overlijden van Prins Friso, heeft koninklijk gezind Nederland wellicht de behoefte om op deze manier hun medeleven te betuigen maar weten dan niet of men hiermee tegen het vlagprotocol handelt.

Joh, 25-04-2013 20:44 #7
Verzoek mij mee te delen hoe er moet worden gevlagd i.v.m. de gebeurtenissen op
29 april en 30 april.

Doris, 20-03-2013 03:11 #6
Heb nu zeker een domme vraag maar ik als particulier zou een Nederlandse vlag 365 dagen per jaar op mogen hangen omdat er in het begin dit staat Particulieren en instellingen kunnen deze instructies volgen maar is niet verplicht. En als het niet verplicht is voor ons kan je er ook niks tegen doen.

Leovn, 04-05-2012 18:04 #5
Op 4 mei gaat na dodenherdenking de vlag altijd van halfstok naar heel gehesen. Waarom zie ik dat niet terug in dit schema? Ik hijs mijn lag om 20:02 uur altijd in de topů Mag dat niet?

Kees22, 03-07-2010 00:08 #4
Als reactie op de zin: "Het is niet toegestaan om versieringen op de vlag aan te brengen en tevens mag de vlag niet gebruikt als versiering."
1) Dus het woord Holland en de oranje leeuw op de NEDERlandse vlag schilderen, mag niet?
2) En in het tweede deel van de zin moet het woord worden worden toegevoegd: "en tevens mag de vlag niet gebruikt worden als versiering."
3) Dus ook niet in een voetbalstadion tegen een muur geplakt?
4) Ik meende dat de vlag na zonsondergang mocht blijven hangen, miet goed aangelicht.

Rody, 29-04-2010 09:22 #3
Mijn vraag is voor de slachtoffers van 30 April 2009. Vanavond wordt er een herdenking gehouden en in onze stad hoorde ik gisteren heel veel mensen roepen moeten we de vlag nou halfstok hangen of niet?

Rody

A. Kornet, 07-04-2009 09:27 #2
Geachte mevr./meneer,
Mijn vraag is: mag ik op goede vrijdag 10 april vlagen voor prinses Adriane. Het advies van de gemeente Rijswijk was:
wel vlaggen en rond 15:00 uur de vlag binnen halen. Is dit corect?
Met vriendelijke groet A. Kornet

Patricia Nieuweboer, 17-03-2008 11:36 #1
Ik heb een vraag, Henk Bres, BN-er heeft een ludieke actie om op zondag 6 april, de vlag uit te hangen, zie zijn site. Mag dit dan wel officieel? Op zich wil ik hier wel aan mee doen, maar wil weten of het wel toegestaan is in dit geval de vlag op te hangen.

Met vriendelijke groeten, Patricia Nieuweboer-Bos

Infoteur: Algemeen
Gepubliceerd: 06-11-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 8
Schrijf mee!