Familie d'Orleans

In Frankrijk hebben er vele Bourbons op de troon gezeten. De Fransen die voor terugkeer van de monarchie zijn, zijn erg verdeeld over de vraag wie er nu recht heeft op de troon. In dit artikel gaat het over de familie d'Orleans. Hun verre voorvader Louis Phillipe was de laatste koning van Frankrijk en de hertog van Orleans. Deze laatste titel voeren zijn afstammelingen nog steeds.

Louis Phillipe

Louis Phillipe werd in 1830 koning. De koninklijke familie was natuurlijk afgezet tijdens de Franse Revolutie en ook was de troon een tijdlang bezet geweest door Napoleon. Na veel geruzie om de troon werd besloten dat Louis Phillipe als afstammeling van Louis XIV op de troon moest komen. Daarbij werden verschillende afstammelingen van Louis XIV die historisch gezien meer recht hadden op de troon gepasseerd. Louis Phillipe trad in 1848 af ten gunste van zijn kleinzoon. Maar de monarchie was zo impopulair geworden dat de Fransen niet langer een koning wensten. De Tweede Republiek werd uitgeroepen.

Philippe van Orléans (1838-1894)

Phillipe zag de troon van zijn opa dus aan zijn neus voorbijgaan. Zijn vader was al overleden tegen de tijd dat Louis Phillipe afstand deed van de troon. Hij bleef de titel graaf van Parijs voeren en was kroonpretendent tot aan zijn dood in 1894.

Philippe van Orléans (1869-1926)

Al die Phillipen brengen ons wat in de war inmiddels. Maar deze Phillipe bleef kinderloos en moest dus een ander aanwijzen, die als hoofd van de familie en kroonpretendent moest functioneren. Hij wees de zoon van zijn oom aan,die Jean de hertog van Guise heet.

Jean van Orleans (1874-1940)

Jean van Orleans volgde dus zijn oom op. Hij trouwde in 1899 met zijn nicht Isabella van Orleans. Ze kregen samen vier kinderen:
  • Isabelle, Prinses van Orléans (1900-1983). Eerstmaals getrouwd in 1923 met Marie Hervé Jean Bruno, Comte d'Harcourt (1899-1930) en daarna met Pierre Murat, Prince Murat in 1934.
  • Françoise, Prinses van Orléans (1902-1953). Getrouwd met Christoffel van Griekenland en Denemarken in 1929. Hij was een zoon van George I van Griekenland en Olga Konstantinova van Rusland. Zij waren de ouders van Michaël van Griekenland en Denemarken.
  • Anne, Prinses van Orléans (1906-1986). Zij trouwde in 1927 met Amedeo, 3de Hertog van Aosta.
  • Henri (1908-1999).

Henri van Orleans (1908-1999)

Henri was tot 1999 de troonpretendent. Hij trouwde met zijn achternicht Isabella d'Orleans- Braganza. Op het moment zijn er 85 achterkleinkinderen van dit paar. Henri en Isabella kregen namelijk maar liefst 11 kinderen en 40 kleinkinderen.Vele van hun kinderen en kleinkinderen zijn weer met andere royals getrouwd, onder andere met Griekse, Duitse en Italiaanse hoogheden.Hun namen en gezichten komen we vaak tegen in royaltybladen en op websites.Henri werd in 1999 opgevolgd als kroonpretendent door zijn zoon, die ook de naam Henri draagt.

Huidige troonpretendent

De huidige troonpretendent namens de Orleanisten (dus de mensen die de familie d'Orleans steunen in hun claim op de troon) is prins Henri Philippe Pierre Marie d'Orléans, Graaf van Parijs, Hertog van Frankrijk. Hij werd geboren in 1933. Hij is in 1957 getrouwd met hertogin Marie-Thérèse van Württemberg. Samen hebben ze vijf kinderen gekregen. Zoon Jean is de beoogde opvolger van pa Henri. Gelukkig heeft Jean inmiddels ook een zoontje: de kleine Gaston, die je op de foto ziet. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat Frankrijk ooit nog een koning zal hebben. Maar als het zover komt, dan zal er door minstens 3 families om deze troon gevochten worden en de familie d'Orleans is er daar een van.
© 2010 - 2024 Gertrude86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dichtvormen: het rondeelHet rondeel (in het Frans rondeau) is een dichtvorm die uit de Middeleeuwen stamt. Het was bijzonder populair in de vijf…
Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?In Nederland kunnen ze carnaval vieren, maar in New Orleans gaat het er nog wat heftiger aan toe. Daar wordt Mardi Gras…
Het leven van Jeanne D'ArcJeanne D'Arc, een vrouw met pit, een vrouw met een doel, een voorbeeld! Wie was zij?
New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad!New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad!Wie zijn de cajun en creolen en waar komen ze vandaan? Alligator eten na een boottochtje in de moerassen of eten in het…

Familie van PruisenDuitsland was tot ver in de 19de eeuw een lappendeken van staatjes, die geregeerd werden door koningen, prinsen of herto…
Vorstenhuis van ItaliëIn Europa zijn ooit veel meer vorstenhuizen geweest dan nu het geval is.Italië is zo'n land dat een tijdlang een monarch…
Gertrude86 (11 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.