Koningin Beatrix - werkbezoek aan Schiermonnikoog

Koningin Beatrix - werkbezoek aan Schiermonnikoog Majesteit, Koningin Beatrix, was in juni 2007 op werkbezoek in het Lauwersmeergebied en op Schiermonnikoog. Ze reisde van Zoutkamp naar Lauwersoog en het Lauwersmeer en van daar ging ze met de sneldienst naar Schiermonnikoog. De koningin had een grote groene hoed op en was daarmee van verre herkenbaar. In Zoutkamp werd ze begroet door schoolkinderen en op Schiermonnikoog door mensen van de KNRM en door een oude bekende: het was een onverwachte verassing voor Koningin Beatrix. Zes jaar na dat bezoek doet de koningin afstand van de troon en wordt ze weer prinses.

Toen Beatrix nog Koningin was bezocht ze Schiermonnikoog


Koningin Beatrix op werkbezoek

Het staatshoofd maakt regelmatig een werkbezoek in het land. Koning Willem-Alexander en Koningin Màxima zijn met enige regelmaat hier of daar in het land te vinden. Ook Beatrix maakte dergelijke werkbezoeken, toen zij nog Koningin was. In 2007, bijvoorbeeld, waren Zoutkamp, Lauwersmeer en Schiermonnikoog haar reisdoel. Voor de Koningin was het werk, voor de ontvangende gemeenten een klus met veel voorbereiding. Voor de mensen die kwamen kijken was het een feestje.

Rijksvoorlichtingsdienst - RVD

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is onderdeel van het ministerie van Algemene Zaken, met de minister-president als hoofdverantwoordelijke. De RVD doet de mediabegeleiding bij dergelijke publieke optredens van een lid van het Koninklijk Huis. Alle communicatie over de Koning en Koningin gaan via de RVD. Bij formele bezoeken in binnen- en buitenland is de RVD er altijd bij.

Pers

Pers kan zich laten accrediteren bij de RVD. Wie mee wil reizen met het koninklijke gezelschap en in de buurt van de Koningin wil werken heeft zo'n accreditatie nodig. Zonder zo'n bewijs van toegang kan de journalist of fotograaf alleen vanuit de menigte zijn werk doen. De RVD vraagt om een officiële perskaart en beoordeelt of het hier gaat om een betrouwbaar nieuwsmedium. De journalisten en fotografen verzamelen op een door de RVD aangewezen plek, krijgen hun perskaart aan een nekkoord zodat ze herkenbaar zijn als pers en worden gebrieft over het bezoek.

Lauwersoog

Tijdens het werkbezoek van 2007 vindt de briefing plaats in Lauwersoog, in restaurant Wadden Zeezicht. Schrijvende en fotograferende pers verzamelt zich daar in de eetzaal, waar broodjes en koffie klaarstaan en de RVD kennismaakt met de aanwezigen. De RVD heeft de namen op een lijst - de accreditatie is al ruim voor de dag zelf voorbereid - en neemt het programma van de dag door. De RVD-medewerker geeft aan wat mag en niet mag. Zo moet de pers ruime afstand tot de majesteit houden; ze komt immers voor het volk, dus het volk moet haar kunnen zien.

Citeren

De RVD legt nog een paar regels op. Zo mag de Koningin niet rechtstreeks geciteerd worden; toeschrijven naar wat ze heeft gezegd kan wel. De mensen van de RVD gaan mee tijdens het werkbezoek en er zijn beveiligers aanwezig. Zij houden een oogje in het zeil en houden ook de pers in de gaten. Als een fotograaf toch iets te lang op het trappetje blijft staan om een close-up van de Koningin te maken, wordt hij bijvoorbeeld zachtjes maar resoluut naar achteren geduwd. Er moet negen meter afstand tussen de majesteit en de fotograaf, de journalist en het publiek blijven. Overtreedt een journalist de regel betreffende het citeren - dat is pas achteraf door de RVD te controleren, nadat het artikel gepubliceerd is - dan riskeert hij zijn accreditatie voor een volgende keer.

Groene hoed van majesteit

Enkele van de fotografen en verslaggevers zijn kind aan huis bij de RVD. Ze volgen de Majesteit waar mogelijk. “Die hoed heeft ze eerder op gehad,” zegt de man met de krullen. “Ja, toen op de Antillen, zegt de ander.” De deux-pieces gaan kennelijk ook af en toe op herhaling. “Ze is zeker aan het recyclen,” zegt de gekrulde fotograaf weer. De sfeer is vriendelijk en ontspannen, voor en ook achter de schermen. Beveiliging is niet hinderlijk aanwezig. Pers krijgt volop, niet alle, gelegenheid haar werk te doen en het volk kan handen geven, toezingen en tekeningen en bloemstukjes overhandigen.

Bloemstukje uit Leeuwarden

Het bloemstukje dat Beatrix op Schiermonnikoog van twee schoolkinderen krijgt aangeboden, is gemaakt in Leeuwarden. De bloemist van Gerben Reitsma’s bloemenzaak in de Kleine Kerkstraat in de Friese hoofdstad heeft het boeketje in een grote doos verpakt. Hij en zijn moeder brengen het hoogstpersoonlijk naar Schier. Zij zitten, net als de journalisten, in Wadden Zeezicht aan de koffie en wachten tot de veerboot hen naar het Waddeneiland brengt.

Majesteit in Zoutkamp / Bron: Persbureu AmelandMajesteit in Zoutkamp / Bron: Persbureu Ameland
Majesteit in gesprek met Bert de Boer (rechts) / Bron: Persbureau AmelandMajesteit in gesprek met Bert de Boer (rechts) / Bron: Persbureau Ameland
Majesteit ziet opeens Sophie Booy / Bron: Persbureau AmelandMajesteit ziet opeens Sophie Booy / Bron: Persbureau Ameland

Zoutkamp

In Zoutkamp ontmoet de Koningin Commissaris van de Koningin van de provincie Groningen, Hans Alders, CvK Ed Nijpels van Friesland en burgemeester Roel Cazemier van Dongeradeel in Friesland. De Koningin bezoekt het Lauwersmeergebied, op de grens Friesland en Groningen. In feite bezoekt de Koningin deze dag twee nationale parken: Lauwersmeer en Schiermonnikoog. Het programma van de dag duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Schiermonnikoog

Vanuit Lauwersoog gaat de Koningin met de sneldienst van Wagenborg Passagiersdiensten, de Esonstad, naar het eiland. Er gaan wat genodigden mee en het journaille pakt de gewone veerboot. Op Schiermonnikoog legt de Koningin een aantal bezoeken af. Ze wordt ontvangen door burgemeester Bert Swart, praat met de mannen van de KNRM en gaat naar de gerenoveerde rode vuurtoren - Schiermonnikoog heeft twee vuurtorens, een rode en een witte - en wandelt door de Dorpsstraat en bezoekt het zorgcentrum middenin het dorp.

Bert de Boer van Ameland

Hare Majesteit ontmoet op de pier van Schiermonnikoog Bert de Boer, schipper van reddingboot Annie Jacoba Visser uit Lauwersoog. Ze heeft een lang gesprek met hem, zeker gezien het volle programma van de dag. Bert is geboren op Ameland en werkt in het jaar van het koninklijk bezoek op de reddingsboot van Lauwersoog. Beatrix is, zolang zij koningin is, (Vrijvrouwe van Ameland) en dat lijkt een band te scheppen met de KNRM-man die op de vrije heerlijkheid, het buureiland van Schiermonnikoog, is geboren.

Sophie Booy

Sophie Booy-barones van Randwijck had ten tijde van het koninklijk bezoek een huisje op Schiermonnikoog waar ze regelmatig kwam. Op de dag dat Beatrix naar het eiland kwam stelde zij zich op langs de kant van de weg. Ze hoopte dat de majesteit haar zou zien en dat deed ze ook. De twee kennen elkaar en begroetten elkaar hartelijk. Twee jaar na het eilandbezoek van de toenmalige koningin overleed de barones.

Particulier secreatersse

Sophie Booy-barones van Randwijck (1923-2009) werd geboren in Rijswijk en groeide op in Middelburg. Ze diende als particulier secretaresse van Koningin Wilhelmina. Ze was de echtgenote van Thijs Booy, de man die Prinses Wilhelmina hielp bij het schrijven van haar boek 'Eenzaam maar niet alleen'.

Ars Donandi

Sophie en Thijs Booy kregen geen kinderen. Thijs Booy stierf in 2003 en Sophie in 2009. Hun nalatenschap lieten ze achter in een fonds op naam bij Ars Donandi. Ars Donandi betekent de kunst van het geven. Het is een koepelstichting voor fondsen met charitatieve doeleinden.

Foto

Een journalist maakt dé foto van de dag: het is er een van de omhelzing van Beatrix met Sophie Booy. Hij komt in de krant: een bijzonder moment is op de foto gezet.

Bezoek aan Ameland

Op 1 november 2013 kwam Beatrix naar Ameland. Niet als Koningin, ze was in dat jaar al teruggetreden, en opende als Prinses Beatrix de nieuwe Burgemeester Walda School in Nes. Het was een bijzondere dag; het was een dag voor de herdenkingsdienst vanwege het overlijden van haar zoon Friso.

Schiermonnikoog

Legenda
A. Zoutkamp
B. Lauwersoog
C. Lauwersmeer
D. Schiermonnikoog
E. Vuurtoren - Noordertoren
F. Ameland

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beatrix, Koningin van Nederland – een instituutKoningin Beatrix was van 1980 tot 2013 koningin van Nederland. Geen gewone baan voor zo maar een mevrouw. Haar positie e…
Beatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…
Koning en Koningin doen kennismakingstourKoning en Koningin doen kennismakingstourDe koning en koningin maakten na de inhuldiging van de koning in hun nieuwe hoedanigheid kennis met hun land en het Nede…
Beeld van Beatrix – Friese kunstenaars portretteren koninginDe NOS schreef in 2012 samen met Paleis Het Loo een wedstrijd uit om toenmalig Koningin Beatrix ter ere van haar 75ste v…

De Gouden Koets van het KoningshuisDe Gouden Koets van het KoningshuisDe Gouden koets is een prachtig rijtuig, een geschenk van de stad Amsterdam aan de jonge koningin Wilhelmina. De Gouden…
Het koningschap in Nederland, 1815-1848Het Huis Van Oranje-Nassau is diep geworteld in de Nederlandse samenleving. Voor het begin kunnen we teruggaan naar 1544…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Persbureau Ameland
  • http://www.arsdonandi.nl/215/sophie-booy-barones-van-randwijck-fonds/naamgever/ geraadpleegd op 6 november 2015
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1762378/2003/03/10/Rebel-in-dienst-van-een-oude-vorstin.dhtml geraadpleegd op 6 november 2015
  • http://www.arsdonandi.nl geraadpleegd op 6 november 2015
  • https://www.koninklijkhuis.nl/onderwerpen/rijksvoorlichtingsdienst geraadpleegd op 18 juli 2017
  • http://gpdhome.typepad.com/nieuwsberichten/2007/06/beatrix_geniet_.html geraadpleegd op 18 juli 2017
  • Afbeelding bron 1: Persbureu Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 24-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.