Wat voor schilderij maken? 10 tips om inspiratie op te doen

Veel schilder liefhebbers maken veel minder schilderijen dan hij of zij het liefst doet. Dit heeft enerzijds vaak te maken met het tekort aan tijd die er aan wordt besteed, maar een ander groot probleem van creatieve is: " Wat voor schilderij zal ik maken?" En als je niet weet wat je wilt maken, ga je ook niet zomaar aan de slag. In dit artikel worden 10 tips gegeven om inspiratie op te doen. Wellicht zal het je helpen om weer een aantal leuke ideeën te bedenken om te kunnen schilderen.

1. Bekijk je omgeving

Soms is inspiratie veel dichter bij dan je denkt, kijk dus eens goed om je heen.

In en om huis

Denk aan je huis, is daar een bepaald beeld dat je mooi vindt of wat bijzonder is? Misschien is dat interessant om op doek te zetten. Of misschien woon je wel in een mooie stad met een mooie omgeving, landschap of straat.

Familie/vrienden/kennissen

Maak je liever portretten? Bedenk eens wie van je vrienden, familie of kennissen een interessant persoon is om te tekenen of schilderen. Ook kun je bedenken wie er binnenkort jarig is, zal hij of zij het niet leuk vinden om een portret te krijgen?

2. Maak een bekend schilderij in je eigen stijl

Misschien ben je al jaren fan van Herman Brood, van Gogh of Munch? Een werk van deze grootmeesters zal je misschien niet kopen, maar je kunt wel een soortgelijk schilderij maken. Maar geef het dan natuurlijk wel een eigen jasje aan. Op die manier leer je en out-of-the-box denken, maar vaak krijgen deze parodieën ook een soort likebility doordat het schilderij wordt herkend. Het is het bekende schilderij, maar toch anders dan anders.

3. Kies andere kleuren

Bekijk je werk eens goed. Welke kleuren gebruik je meestal? Het is dan misschien leuk om eens een schilderij te maken in heel andere kleuren. Maak je meestal felgekleurde en drukke schilderijen, probeer dan eens een zwart-wit schilderij te maken. Zo kun je kijken of dit je ook ligt en misschien past dit zelfs beter bij je smaak of de smaak van mogelijke kopers. Zijn je schilderijen over het algemeen heel druk? Probeer dan eens een rustig schilderij te maken.

4. Bedenk wat je zelf mooi vindt en probeer dit te realiseren

Iedereen heeft denk ik wel een voorwerp waar je op een of andere manier fan van bent. Misschien is het wel je dure nieuwe lamp, een ring die je van je oma hebt gehad of een kaft van een boek die je erg mooi vindt. Denk ook aan mode. Zijn er bepaalde kledingstukken die je graag draagt of die je graag zou willen hebben? Maak er een schilderij van, grote kans dat je het schilderij in ieder geval zelf mooi zal vinden.

5. Pleeg plagiaat door een eigen schilderij nogmaals te maken

Misschien is dit niet de leukste tip, maar wel een hele zinvolle. Een grote kans dat je al vaker een schilderij hebt gemaakt, waarvan je achteraf denkt: dat had ik beter gekund. Nou, maak hem nog eens en nu inderdaad echt beter. Je weet waarschijnlijk zelf wel wat je de eerste keer voor je gevoel fout hebt aangepakt. Misschien bleek de neus van je oma in het echt toch iets kleiner, of was de compositie eigenlijk toch niet zo mooi. Je leert van je fouten, dus een tweede keer zal het schilderen anders gaan. Al is het nu misschien minder interessant om het schilderij weer te maken, het schilderij zal waarschijnlijk wel mooier zijn.

6. Maak abstracte chaos

In films zie je wel eens zo’n scene: een kunstenaar gaat met grote passie helemaal los met een kwast of een pot verf door dit op het doek te spatten. Het resultaat: een mooi abstract geheel. Heb je dit zelf nog nooit gedaan, het is erg leuk om te doen! Dit is ook leuk om misschien met iemand anders te doen. Let wel op waar je dit doet (misschien buiten?) en dek anders goed de muren en vloer af.

7. Maak iets lekkers

Een boekenkast kan veel over een persoon zeggen, maar een schilderij ook! Als je dus een schilderij voor jezelf maakt, is het misschien wel eens grappig om een schilderij te maken van voedsel dat je graag eet. Zelf ben ik een groot fan van tompoezen: iedereen die bij mij de woonkamer in stapt en het schilderij van een tompoes ziet, moet direct lachen omdat het enorm goed bij me past.

8. Maak een zelfportret

Je hoeft jezelf niet woest aantrekkelijk te vinden om een zelfportret te maken. Het is juist wel eens goed om eens zo lang naar jezelf te moeten kijken. Ook kan dit schilderij kan een goed cadeau zijn.

9. Kies voor ander materiaal

Maak je altijd aquarellen of gebruik je altijd olieverf? Of schilder je altijd op heel grote doeken? Doe dit eens anders. Dit kan je nieuwe inzichten geven. Misschien is het ook wel eens leuk om een beeld te maken van klei, gips of brons. Nieuwe materialen geven je wellicht ook nieuwe ideeën.

10. Bewaar afbeeldingen, advertenties, krantenknipsels en linkjes

Koop/pak een doos of fotoboek, bewaar deze goed en plak er alles in wat je mooi of interessant vindt. Maak ook een nieuw mapje aan op je PC, laptop of tablet. Op deze manier zal je ook alles wat je online tegenkomt opslaan in je “inspiratiemap”. Ga je weer beginnen met een nieuw schilderij? Dan kun je even snel in de mappen kijken wat je nog aan inspiratie hebt liggen. Ook kun je hier ideeën opslaan voor kleding en interieur.
© 2013 - 2025 Noelerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Schreeuw - Edvard Munch (1863-1944)De Schreeuw - Edvard Munch (1863-1944)De Schreeuw van Edvard Munch is een schilderij dat eigenlijk iedereen wel kent. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal era…
Een schilderij van stof voor de baby- of kinderkamer makenEen schilderij van stof voor de baby- of kinderkamer makenEen schilderij van stof is een leuke accessoire voor de baby- of kinderkamer. Met of zonder naam, voor jongens of meisje…
Schilderen op nummer, een mooi plaatjeSchilderen op nummer, een mooi plaatjeSchilderen was vroeger enkel voor kunstenaars weggelegd. Dit is niet langer zo. Met 'schilderen op nummer' kan iedereen…
Schilderen als creatieve zelftherapieEr is een ruim aanbod van ontspanningstherapieën. Een bekende therapie is de schildertherapie. Het scheppen van een kuns…

Terug van weggeweest: Boeddhazaal museum VolkenkundeHet afgelopen jaar opende het Leidse museum Volkenkunde de vernieuwde Boeddhazaal. Deze populaire en belangrijke ruimte…
De geschiedenis van kunstgeschiedenisGeschiedenis wordt meestal als vaststaand feit beschouwd. Maar de geschiedenis is ook een discipline, die in de negentie…
Noelerd (5 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.