De impressionist Alfred Sisley

De van oorsprong Engelse Sisley maakte deel uit van de kern van de groep impressionisten die de schilderkunst in de negentiende eeuw ingrijpend vernieuwde.

Jeugd

Sisley werd in 1839 in Parijs geboren uit welgestelde Engelse ouders. Hij ging studeren in London, met het idee dat hij later net als zijn vader in zaken zou gaan. In Engeland werd zijn belangstelling voor de schilderkunst echter gewekt door de werken van Constable en Turner. Toen hij 23 was keerde hij terug in Frankrijk en met steun van zijn vader ging hij zich toeleggen op de schilderkunst.

Schilderen

Sisley ging werken in de studio van Charles Gleyre, waar hij Monet, Bazille en Renoir ontmoette. Het viertal voelde geen van allen veel affiniteit met Gleyre, maar het was Monet die de uiteindelijke scheuring veroorzaakte. De vier trokken voor een tijd samen op, werkten en reisden samen. Sisley maakte kennis met Corot, die een grote invloed op hem had. In 1866 werd Sisley voor het eerst toegelaten tot de 'Salon', als leerling van Corot. Gedurende de Frans-Pruisische oorlog vertrok Sisley tijdelijk naar Engeland. De dood van zijn vader kwam als een schok voor Sisley, mede omdat toen bleek dat het familiebedrijf failliet was. Sisley moest voor het eerst schilderen om te leven en om in het onderhoud van zijn familie te voorzien. Pissarro introduceerde hem bij de kunsthandelaar Durand-Ruel.

De oevers van de SeineDe oevers van de Seine
Het Bois de BoulogneHet Bois de Boulogne
Ochtend in SeptemberOchtend in September

Impressionistische Tentoonstellingen

Sisley exposeerde werk op de eerste Impressionistische tentoonstelling. De tentoonstelling kreeg zeer negatieve kritieken, maar toch werden 21 van zijn werken verkocht. Ze brachten echter maar zeer weinig op en Sisley was hevig teleurgesteld. Sisley leefde in grote armoede en was afhankelijk van de hulp van zijn vrienden om toch rond te komen. Om goedkoper te kunnen leven verhuisde Sisley weg uit Parijs, naar de buitengebieden. Dit bood hem de gelegenheid om de landschappen te schilderen waar hij in uitblonk. In zijn werken blijkt de grote invloed van Corot, bijna altijd staat de hemel centraal in zijn landschappen. Een andere interesse was sneeuw, ook geinspireerd door Corot en vaak combineerde Sisley beide dingen. De kunsthandelaar Durand-Ruel was een liefhebber van de impressionisten en in de jaren tachtig lukte het hem om voet aan de grond te krijgen met de impressionistische werken. Hij hield een tentoonstelling in New York en langzaam begonnen de werken van Sisley beter te verkopen.

Succes

Na zijn prachtige werken uit de jaren 70 en 80, werd Sisley vervolgens geobsedeerd door de techniek van het schilderen. Hij was geen makkelijke man en maakte ruzies met Monet en verbrak de banden met Durand-Ruel, aan wie hij zijn eerste successen te danken had. Aan het eind van zijn leven werd Sisley zwaar ziek en hij overleed op 29 januari 1899. Hij was de enige van de impressionisten waarbij het echte succes pas na zijn dood kwam.

Lees verder

© 2007 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Review: Global Perfect Pore Minimizer van SisleyrecensieReview: Global Perfect Pore Minimizer van SisleyWanneer je na het opbrengen van een dagcrème een foundation wilt aanbrengen, kun je nog een tussenstap nemen: een produc…
Jean Frederic BazilleJean Frederic BazilleBazille is een vrij onbekende impressionist, niet door gebrek aan talent, maar doordat hij op jeugdige leeftijd stierf.
De schilder en beeldhouwer Pierre-Auguste RenoirRenoir maakte deel uit van de kern van de Impressionisten, een vernieuwende stroming in de schilderkunst in de negentien…
Claude Monet - ImpressionistClaude Monet - ImpressionistClaude Monet wordt gezien als een van de grondleggers van het Impressionisme, een vernieuwende stroming in de schilderku…

Art Deco, de eerste internationale totaalstijlArt deco is een ontwerp- en decoratiestijl die tussen 1910 en 1940 vernieuwend was. De naam is ontleend aan de "Expositi…
Paul Gauguin Post-impressionistDe carrière van Paul Gauguin was een zeer ongebruikelijke. Aanvankelijk was hij een effectenmakelaar, maar zijn passie v…

Reageer op het artikel "De impressionist Alfred Sisley"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 15-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Special: Impressionisme
Schrijf mee!