Claude Monet - Impressionist

Claude Monet - Impressionist Claude Monet wordt gezien als een van de grondleggers van het Impressionisme, een vernieuwende stroming in de schilderkunst in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Jeugd

Monet werd geboren in 1840 in Parijs, maar groeide op in Le Havre. Zijn familie verwachtte dat hij het familiebedrijf, een kruidenierszaak, voort zou zetten. De enige interesse van Monet echter betrof de schilderkunst. Op de middelbare school werd hij bekend door zijn karikaturen. Op zijn zestiende maakte hij kennis met de schilder Boudin, die een belangrijke rol in zijn leven zou spelen. Boudin leerde hem schilderen met olieverf en technieken om buiten te werken. Op zijn negentiende vertrok Monet naar Parijs.

De kathedraal in Rouen / Bron: Claude Monet, Wikimedia Commons (Publiek domein)De kathedraal in Rouen / Bron: Claude Monet, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Parijs

In Parijs werd Monet al snel teleurgesteld in het schilderonderwijs. Hij werd echter opgeroepen om in dienst te gaan en vertrok naar Algerije om daar in het leger te dienen. Zijn diensttijd zou zeven jaren moeten duren, maar hij werd door een tante vrijgekocht, op voorwaarde dat hij zich op het traditionele kunstonderwijs zou storten. Hij kwam terug maar ging studeren aan de 'Zwitserse school', een instituut dat werd geleidt door de Zwitser Charles Gleyre, die zich zijn eigen geld-problemen als aankomend kunstenaar herinnerde en de kosten zeer laag hield. Hierdoor was er een grote toestroom van studenten, waaronder ook Bazille, Renoir en Sisley. Deze drie zouden vrienden en collega's worden van Monet en samen zouden zij de basis leggen voor het impressionisme.

Fountainbleau

Het viertal bezocht vaak het bos Fountainbleau, nabij Parijs, om daar in de openlucht te schilderen. Op zich was dit niets nieuws, schilders deden dit al lang, maar de stijl die de 'Impressionisten' gebruikten was wel nieuw. In plaats van donkere kleuren en schaduwen, schilderden zij open ruimtes met veel kleuren. Ook bleef Monet zijn vriend Boudin bezoeken.

Salon

Ondanks zijn voorliefde voor de nieuw ontwikkelde stijl, wilde Monet toch graag toegang krijgen tot de erkende kunstwereld en probeerde daarom ook werken te schilderen die voldeden aan de toentertijd geldende normen. Hij schilderde een aantal werken die met veel lof ontvangen werden door 'de Salon'. Zijn schilderij van Camille, zijn minnares en aanstaande vrouw was een succes. Toen hij echter probeerde met het schilderij 'Vrouwen in de tuin' toegang te krijgen, mislukte dit.

Engeland

Doordat Monet geen echt succes had, verkeerde hij, samen met zijn familie, voortdurend in geldzorgen. Vaak was hij afhankelijk van vrienden voor steun. In 1870 vertrok hij naar Engeland, om zo aan de Frans-Pruisische oorlog te ontkomen. In Engeland werd hij sterk beïnvloedt door de werken van Turner en Constable. In 1871 verbleef hij enige tijd in Zaandam, waar hij ook schilderde. Vervolgens keerde hij terug naar Frankrijk, waar hij ging wonen in Argenteuil aan de Seine.

De hooibergen / Bron: Claude Monet, Wikimedia Commons (Publiek domein)De hooibergen / Bron: Claude Monet, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Argenteuil

De zes jaren van Monet in Argenteuil vormen het hoogtepunt voor de impressionistische stijl. Zijn vrienden bezochten hem vaak en alleen of samen met hen, schilderde hij een groot aantal werken. In 1872 schilderde Monet het schilderij 'Impressie, Zonsopgang', van een zonsopgang in Le Havre. In 1876 hielden Monet, Cézanne, Renoir, Sisley, Degas, Pissarro en Manet (zie voor deze schilders de special impressionisme) een tentoonstelling, die echter een grote mislukking werd. Hier hing ook het schilderij 'Impressie', wat leidde tot commentaar van een criticus over 'de impressionisten'. De titel was bedoeld als een sneer, maar de groep vatte het op als een geuzennaam.

Problemen

Opnieuw kreeg Monet te maken met geldzorgen en alleen dankzij de hulp van Manet kon hij in zijn huis in Argenteuil blijven wonen. Ondanks al zijn tegenslagen bleef Monet echter hardnekkig vasthouden aan zijn eigen stijl, zijn werk blijft licht en open, niet gehinderd door somberheid.

In de jaren 70 en 80 maakte Monet veel reizen door Frankrijk om te schilderen, vooral het Mediterrane Gebied en de Atlantische kust waren geliefde oorden.

De daaropvolgende periode was er een van desintegratie. Camille, de vrouw van Monet overleed en de groep van impressionisten viel grotendeels uiteen. Nieuwe groepen en stijlen kwamen opzetten.

De groene waterlelies / Bron: Claude Monet, Wikimedia Commons (Publiek domein)De groene waterlelies / Bron: Claude Monet, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Giverny

In 1883 verhuisde Monet naar Giverny waar hij ging wonen met zijn minnares Alice Hoschede, samen met zijn eigen twee zoons en de zes kinderen van Alice. In 1892 trouwden ze, na de dood van de man van Alice. Het jaar 1892 was ook het jaar waarin Monet zijn schilderijen van de Kathedraal in Rouen schilderde. Dit was de eerste serie die hij schilderde, waarbij hij rekening hield met de verschillen in licht op verschillende tijden van de dag. Dit thema ging een steeds grotere rol spelen in zijn werk. Ook kreeg hij voor het eerst in zijn leven financiële zekerheid. Zijn nieuwe hobby, tuinieren, werd het nieuwe middelpunt van zijn werk. Zijn eigen tuin, met een vijver met waterlelies en een bruggetje, kwamen steeds meer centraal te staan in zijn werk. Ook schilderde hij nog andere series, zoals die van de rivier de Seine en van populieren.

Eerste Wereldoorlog

De tweede zoon van Monet diende in het Franse leger ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Zijn vriend en bewonderaar Clemenceau leidde Frankrijk in die oorlog. Monet schilderde een schilderij met huilende wilgen uit eerbied voor de gevallen Franse soldaten.

Staar en dood

In de laatste jaren van zijn leven had Monet last van staar, wat zijn werk beïnvloedde. In tijden van staar, kregen zijn schilderijen andere kleuren. Operaties hielpen hem echter. Hij bleef schilderen tot aan zijn door door kanker op 5 december 1925.
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Edouard Manet - SchilderEdouard Manet maakte deel uit van de impressionisten en was een controversiële schilder in zijn tijd. Hij probeerde de t…
De kleuren van de nacht: Van Gogh-tentoonstelling AmsterdamEen van de beroemdste schilders uit de kunstgeschiedenis staat weer volop in de belangstelling met een tentoonstelling e…
Camille Pissarro, vader van het ImpressionismeCamille Pissarro is niet alleen een van de belangrijkste impressionisten, maar heeft ook veel invloed gehad op andere sc…
De Schilder Paul CézanneDe Schilder Paul CézannePaul Cézanne is een schilder, die een enorme invloed heeft gehad op de twintigste eeuwse schilderkunst. Picasso werkte d…

De schilder Edgar DegasDe schilder Edgar DegasDe schilder Edgar Degas wordt vaak onder de Impressionisten geschaard. Hij maakte echter meer gebruik van klassieke elem…
Oude Chinese acrobatiekZoals het voetballen in de westerse landen wordt beoefend, zo is in China de acrobatiek een tak van sport die duizenden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Claude Monet, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 1: Claude Monet, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Claude Monet, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Claude Monet, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 16-10-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.