De Mona Lisa (La Joconde)
Waarschijnlijk het allerberoemdste schilderij ter wereld: de Mona Lisa, gemaakt door Leonardo da Vinci. Het schilderij was ooit in bezit van Napoleon, maar is tegenwoordig te bezichtigen in het Louvre in Parijs.
De Mona Lisa
De Mona Lisa is gemaakt met olieverf, door de Italiaan Leonardo da Vinci. Het werd gemaakt tussen 1503 en 1507.
Ondanks dat het zo'n indrukwekkend schilderij is, is La Joconde, zoals het schilderij ook wel genoemd wordt, slechts 77 x 53cm groot.
De vrouw op het kunstwerk is waarschijnlijk Lisa del Giocondo, dit verklaart ook de Franse naam van het kunstwerk "La Joconde."
Er gaan echter ook geruchten dat Leonardo da Vinci zichzelf heeft nageschilderd als vrouw.
Het schilderij hangt tegenwoordig zwaarbewaakt in het museum Het Louvre te Parijs, voor deze tijd was het onder andere in bezit van Napoleon.
In 1911 is het schilderij op klaarlichte dag gestolen, nadat het werd teruggevonden werd het veilig opgeborgen achter een glazen plaat.
Waarom is La Joconde zo bijzonder?
De meeste mensen zullen deze vraag beantwoorden met: "de geheimzinnige glimlach van de vrouw op het schilderij." En mysterieus is de glimlach zeker, nog steeds weet niemand waarom Lisa nu zo geheimzinnig lacht.
Ook haar ogen zijn heel bijzonder, waar je ook gaat staan, Mona Lisa kijkt je altijd recht aan!
Sfumato-techniek
Ook bijzonder is echter dat Leonardo zijn tijd ver vooruit was met dit schilderij, zo gebruikte hij de zogenaamde sfumato-techniek. Met deze techniek vermijdt men het trekken van scherpe lijnen, waardoor alles een beetje wazig wordt en op lijkt te gaan in de omgeving, hierdoor begint het schilderij te leven.
Sfumato betekent dan ook "rokerig."
Opvallend is ook dat de linker horizon lager is geschilderd dan de rechter. Waarschijnlijk is dit gedaan om de contrappostohouding van Lisa del Giocondo te benadrukken. De contrappostohouding houdt in dat het gewicht van het lichaam geheel op een kant rust, waardoor de figuur een beetje schuin komt te staan. Dit drukt beweging uit en maakt het schilderij tot een levendig kunstwerk.