De Mona Lisa (La Joconde)

De Mona Lisa (La Joconde) Waarschijnlijk het allerberoemdste schilderij ter wereld: de Mona Lisa, gemaakt door Leonardo da Vinci. Het schilderij was ooit in bezit van Napoleon, maar is tegenwoordig te bezichtigen in het Louvre in Parijs.

De Mona Lisa

De Mona Lisa is gemaakt met olieverf, door de Italiaan Leonardo da Vinci. Het werd gemaakt tussen 1503 en 1507.

Ondanks dat het zo'n indrukwekkend schilderij is, is La Joconde, zoals het schilderij ook wel genoemd wordt, slechts 77 x 53cm groot.

De vrouw op het kunstwerk is waarschijnlijk Lisa del Giocondo, dit verklaart ook de Franse naam van het kunstwerk "La Joconde."
Er gaan echter ook geruchten dat Leonardo da Vinci zichzelf heeft nageschilderd als vrouw.

Het schilderij hangt tegenwoordig zwaarbewaakt in het museum Het Louvre te Parijs, voor deze tijd was het onder andere in bezit van Napoleon.

In 1911 is het schilderij op klaarlichte dag gestolen, nadat het werd teruggevonden werd het veilig opgeborgen achter een glazen plaat.

Waarom is La Joconde zo bijzonder?

De meeste mensen zullen deze vraag beantwoorden met: "de geheimzinnige glimlach van de vrouw op het schilderij." En mysterieus is de glimlach zeker, nog steeds weet niemand waarom Lisa nu zo geheimzinnig lacht.

Ook haar ogen zijn heel bijzonder, waar je ook gaat staan, Mona Lisa kijkt je altijd recht aan!

Sfumato-techniek

Ook bijzonder is echter dat Leonardo zijn tijd ver vooruit was met dit schilderij, zo gebruikte hij de zogenaamde sfumato-techniek. Met deze techniek vermijdt men het trekken van scherpe lijnen, waardoor alles een beetje wazig wordt en op lijkt te gaan in de omgeving, hierdoor begint het schilderij te leven.
Sfumato betekent dan ook "rokerig."

Opvallend is ook dat de linker horizon lager is geschilderd dan de rechter. Waarschijnlijk is dit gedaan om de contrappostohouding van Lisa del Giocondo te benadrukken. De contrappostohouding houdt in dat het gewicht van het lichaam geheel op een kant rust, waardoor de figuur een beetje schuin komt te staan. Dit drukt beweging uit en maakt het schilderij tot een levendig kunstwerk.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leonardo da Vinci, kunstschilderLeonardo da Vinci, kunstschilderGeboren als een onwettig kind, waardoor hem veel privileges welke wettige kinderen hebben hem werden ontzegd. Toch heeft…
Het leven van Leonardo Da VinciHet leven van Leonardo Da VinciLeonardo Da Vinci leefde tijdens de renaissance, tijdens zijn leven maakte hij schilderijen, beelden en nog veel meer. H…
Op zoek naar de Da Vinci Code in ParijsDe Japanners die met hun grote telelenzen elkaar verdringen vóór het schilderij de Mona Lisa hebben concurrentie gekrege…
Louvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenLouvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenHet grootste en meest befaamde museum ter wereld staat in Parijs, namelijk het Musée du Louvre oftewel het Louvre. Wanne…
Schrijvers analyseren het schrijversschapIemand die schrijft, werkt niet als schrijver, maar leeft in functie van het schrijvenschap waar er maar één ultiem stre…
Bronnen en referenties
Reactie

Henk, 11-01-2013
Waarom heeft hij de Mona Lisa gemaakt? Reactie infoteur, 11-01-2013
Leonardo da Vinci kreeg opdracht van Francesco del Giocondo om een portret te maken van zijn vrouw Lisa Gherardini, Mona Lisa.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.