Zondagsschilder Ruurd Wiersma (RW) uit Burdaard

Zondagsschilder Ruurd Wiersma (RW) uit Burdaard Bovenin Friesland, in het dorpje Burdaard, staat een bijzonder huis. Het is van binnen helemaal beschilderd met taferelen en de kunstenaar was de bewoner Ruurd Wiersma. De schipper was zondagsschilder en hij is er beroemd mee geworden. De roem zingt na zijn dood nog na. Het huisje is tegenwoordig het Ruurd Wiersma Hûs, een museum waar de werken van de meester zijn te bewonderen en de schilderijen worden door een stichting beheerd.
Bron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau AmelandBron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland

Melvaarder wordt schilder


Ruurd Wiersma uit Burdaard

Wiersma werd in 1904 in Rinsumageest, net onder Dokkum, geboren. Ruurd was de jongste zoon in het boerenarbeidersgezin. Hij werd melkvaarder en vervoerde de melkbussen naar de melkfabriek. Hij was voor zijn werk veel buiten en zag het Friese landschap aan zich voorbij glijden. Datzelfde landschap zou later zijn grote inspiratiebron worden. Hij ging in 1956 in Burdaard wonen en betrok in 1964 het huisje dat tegenwoordig bekend staat als het Ruurd Wiersma Hûs. Toen hij daar eenmaal woonde was er niemand meer die kon zeuren over zijn rode en blauwe kozijnen en oranje stoep. Het huis staat op de Mounewei nummer 6. Hij bleef er tot aan zijn dood in 1980 wonen.

Zondagsschilder met oliekachel

Het begin van zijn schilderscarrière werd ingegeven door een oude kachel die nogal roette. Zijn woonkamer had er zwarte wanden van gekregen en Wiersma zocht naar een oplossing. De plaatselijke huisschilder gaf hem het advies de kamer met wit behang te behangen en dat deed de melkvaarder. De witte wanden schreeuwden echter op hun beurt weer om een kleurtje en toen kocht Wiersma penselen en blikjes fietslak. Daarmee schilderde hij in vijf jaar tijd de vier jaargetijden in zijn woonkamer, op de wanden en op het plafond.

Bron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau AmelandBron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
Bron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau AmelandBron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
Bron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau AmelandBron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland

Kleiner werk

Bezoekers die bij hem thuis kwamen raadden hem aan kleiner werk te gaan maken en dat stimuleerde de schilder op stukjes board te gaan schilderen. Hij werd ontdekt door cultuurhistoricus Peter Karstkarel en die stimuleerde hem nog meer om door te gaan en kleine werken te maken. De schilder kreeg zelfs een expositie in Galerie Wielewaal in Burgwerd.

Signeren met RW

Ruurd Wiersma signeerde zijn schilderijen met ‘schilder RW’. Deze RW, Ruurd Wiersma, was een ander dan de schipper Wiersma. Hij was melkvaarder van beroep en ontdekte op latere leeftijd de verf en kwast en ontwikkelde zijn schilderstalent. De melkvaarder werd schilder en dat zette hij als signatuur onder zijn schilderijen.

Ruurd de boaze en de Elfstedentocht

Ruurd Wiersma was een temperamentvolle en koppige man. Hij kreeg daarom in het dorp de bijnaam ‘Ruurd de boaze’, Ruurd de boze. Hij schilderde Bijbelse taferelen, Elfstedentocht, schaatsers op het plaatselijke watertje en landschappen. En altijd deed hij het met fietslak, nooit gebruikte hij ander materiaal dan dat, omdat de kunstenaar het zulke mooie kleuren vond en omdat de lak zo mooi glansde. Hij schilderde de Elfstedentocht, maar was niet zo'n geweldige schaatser. Hij zette zichzelf als vallende schaatser op het paneel.

Kist

Wiersma begon ook andere objecten dan wanden en board te beschilderen en zette een grote mandfles, kist, klokken, een archiefblik, kolenkitten en zelfs een paar schoenen in de lak.

Er komen weinig mannen op zijn schilderijen voor en dat komt omdat hij naar buiten ging voor inspiratie. Op de momenten dat hij buiten was waren de mannen aan het werk. In menig schaatstafereel heeft Wiersma zichzelf geschilderd, als mannetje met pet of als schaatsertje dat op zijn buik lag. Want schaatsen, dat kon hij niet.

Hof van Eden / Bron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau AmelandHof van Eden / Bron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
Bron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau AmelandBron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
Bron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau AmelandBron: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland

Ziekenhuis in Leeuwarden

MCL december 2016 / Bron: Persbureau AmelandMCL december 2016 / Bron: Persbureau Ameland
In 1977 moest Wiersma naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Hij werd opgenomen in het Diaconessenziekenhuis. Zijn specialist – Wiersma moest worden behandeld wegens prostaatklachten – ontving als dank voor de goede zorgen een schilderijtje en aan het ziekenhuis liet hij zijn huis na. Er werd een stichting opgericht die alles beheert. Behalve het huis met zijn beschilderde wanden en plafonds, liet Wiersma diverse beschilderde objecten na. Hij knutselde ook en maakte van lucifersdoosjes, lucifers en triplex al vroeg modelboerderijen en rijk versierde klokjes. Daarnaast maakte hij nog ruim 400 schilderijen, waarvan een aantal in het museum te zien is en de overigen zijn verkocht en in particulier bezit.

MCL Leeuwarden

In december 2016 stelt het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) de wanden in de gang van de afdeling radiologie, route 77, beschikbaar voor een zestal schilderijen van Wiersma. Het is winter en dus hangen er voornamelijk wintertaferelen. Schaatsers en kinderen die sneeuw- en ijspret hebben. Ook het schilderij 'Hof van Eden', dat privébezit was van de toenmalige huisarts van Wiersma, hangt in het MCL. De huisarts is overleden en zijn kinderen besloten dat het schilderij terug moest naar Friesland. Het werk is voor het eerst in de openbaarheid te zien, tot en met 1 maart 2017. Tijdens het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele hoofdstad van Europa was, in 2018, maakte het Ruud Wiersmahuis onderdeel uit van verschillende activiteiten, waaronder een praamvaart, zoals Wiersma dat zo vaak met de melkbussen had gedaan.

MCL december 2016 / Bron: Persbureau AmelandMCL december 2016 / Bron: Persbureau Ameland

Zondagschilder

Ruurd Wiersma was een zondagsschilder, een amateur schilder en autodidact. Hij wordt een naïeve schilder genoemd omdat hij de afbeeldingen op een naïeve, kinderlijke manier uitbeeldt zonder rekening te houden met het juiste perspectief en zonder kennis van techniek. Hij was ook een vrouwenliefhebber en schilderde het liefst vrouwen met een stevige buste. Hij plaatste de borsten links en naar rechts van het bovenlijf en liet ze naar buiten wijzen, zodat je beide borsten goed kan zien.

Stichting en Museum

Het huisje wordt als het Ruurd Wiersma museum beheert door een stichting met de naam Ruurd Wiersma. Sinds 22 september 2004 staat het Ruurd Wiersma Hûs geregistreerd als museum. Het is niet altijd open en wie het wil zien kan van te voren bellen met een van de vrijwilligers of ter plekke het nummer bellen dat bij de voordeur wordt aangegeven.

Boerenjongens

Wiersma ontving bij leven al liefhebbers van zijn schilderkunst en hij trakteerde de bezoekers dan op boerenjongen, rozijnen op brandewijn. Wie nu het Ruurd Wiersmahuisje bezoekt mag het recept voor die boerenjongens mee naar huis nemen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddeneiland Schiermonnikoog – Beroemde en bekende eilandersWaddeneiland Schiermonnikoog – Beroemde en bekende eilandersWaddeneiland Schiermonnikoog is bekend om haar natuurschoon. Het eiland heeft enkele bekende mensen voortgebracht, die S…
Dokkum – Elfstedenstad in DongeradeelDokkum – Elfstedenstad in DongeradeelDokkum is een van de Friese Elfsteden. De stad ligt in het noordoosten van de provincie Friesland, in de gemeente Donger…
Elfstedentocht: risico is voor de schaatser zelfVanaf 2010 zal de Elfstedentocht andere regels kennen. Wie mee gaat doen aan de Tocht der Tochten in Friesland zal moete…

Van Gogh jaar 2015: 125 jaar inspiratieVan Gogh jaar 2015: 125 jaar inspiratieOp 29 juli 2015 was het exact 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. In verband met dit feit werd er in 2015 ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
  • http://ruurdwiersma.nl geraadpleegd op 24 oktober 2014
  • Leeuwarder Courant 17 oktober 2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Naïeve_kunst geraadpleegd op 24 oktober 2014
  • http://www.markantfriesland.nl/museumruurdwiers.html greaadpleegd op 24 oktober 2014
  • http://www.omropfryslan.nl/nieuws/682301-werk-van-naieve-schilder-ruurd-wiersma-mcl-te-zien geraadpleegd op 7 december 2016
  • Afbeelding bron 1: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 5: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 6: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 7: Ruurd Wiersma/ MCL/ Foto Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 8: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 9: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-05-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.