Kirigami, de papiersnijkunst

Kirigami wordt vaak in één adem genoemd met origami. Toch is het iets helemaal anders. Kirigami is de kunst om uit stukjes papier esthetische of realistische vlakke- of ruimtelijke figuren te snijden.

Wat is Kirigami?

Origami is de Japanse kunst van papiervouwen. Kirigami echter, is de voornamelijk Chinese kunst van papier snijden.

Oorsprong van het kirigami

Kirigami is in verschillende landen onafhankelijk van elkaar ontstaan, maar de oudste traditie is wel de Chinese. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien de Chinezen het papier hebben uitgevonden en daar al eeuwen mee aan het experimenteren waren toen de ander volkeren voorzichtig hun eerste stappen deden in we wereld van het papier.

Kirigami in de wereld

Papiersnijkunst of papierknipkunst heeft een eeuwenlange traditie opgebouwd in verschillende landen. Elk land ontwikkelde zijn eigen stijl en zijn eigen functie van knipkunst.

Voorbeelden van stijlen en functies:

 • Profielknippen van voorbijgangers door straatkunstenaars
 • Dierenmotieven in de Chinese kirigami
 • In accordeon voorgevouwen stroken papier, waar ieder knipje wordt vermenigvuldigd met het aantal vouwen
 • Kerstknipsels in Scandinavië
 • Driedimensionale constructies van geknipt papier
 • Landschapknippen in Centraal Europa
 • Maquettebouw van kirigami componenten
 • Knipsels van de dieren der Chinese horoscoop
 • Knipsels voor schaduwbeelden in Indonesië

Hoe begin je er zelf aan

 • Van de verschillende kirigamitechnieken bestaan handboeken.
 • Kirigamiverenigingen (contacten leggen via internet of via tentoonstellingen)
 • In de knutselwinkel voorgedrukte velletjes papier aanschaffen
 • Je fantasie!
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Origami: KonijnOrigami: KonijnOrigami is de kunst van het vouwen van papier. In dit artikel leg ik uit hoe je een simpel konijntje kan vouwen. Dit is…
Origami: KraanvogelOrigami is de kunst van het vouwen van papier. Hiermee kun je heel veel verschillende figuren en dieren maken. Het is ni…
DIY: jouw kamer - origamiEen van de manieren waarop je gemakkelijk en goedkoop zelf je kamer kan decoreren, is met origami. Hoe leuk is het als j…

De symboliek van de Trevi Fontein in RomeDe symboliek van de Trevi Fontein in RomeDe Trevi Fontein is een van de grootste en bekendste fonteinen van Rome, gebouwd in een laat barokke stijl door de archi…
Origami, de papiervouwkunstOrigami, de Japanse papiervouwkunst is eeuwen oud in Japan. In het westen werd deze kunst pas bekend in de 19de eeuw.
Reactie

Linda van Breemen, 27-10-2010
Hallo! Mooie foto van die bol. Waar kan ik een patroon vinden? :) Reactie infoteur, 11-01-2011
Misschien best via Kirigami verenigingen proberen. Er bestaan ook kleine handboekjes van.

Salilus (93 artikelen)
Laatste update: 24-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.