Stedelijk Museum Schiedam: Nederlandse kunst van na WOII

Het Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het heeft zich in de decennia sinds de Tweede Wereldoorlog voornamelijk gericht op Nederlandse kunstenaars. Sinds het begin van het nieuwe millennium heeft het zich ontwikkeld tot hét museum voor Nederlandse kunst van na 1945. Het heeft zich daarmee gevestigd in de top vijf van de Nederlandse musea voor moderne kunst. In het gerenommeerde tijdschrift Kunstbeeld kwam het museum in 2014 op de derde plaats na het Stedelijk Museum van Amsterdam en Museum Boijmans van Beuningen. U vindt het museum in de binnenstad van Schiedam.

Collecties

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft twee collecties:

De collectie Nederlandse kunst vanaf 1945

Bestaat in de basis uit maar liefst 250 CoBrA-werken. Maar de collectie is uitgebreider dan dat. Het museum heeft door de jaren heen steeds aankopen gedaan en de collectie aangevuld met stukken uit alle decennia sinds de Tweede Wereldoorlog. Het zijn voornamelijk werken van Nederlandse kunstenaars. Naast de leden van de CoBrA-groep moet u denken aan kunstenaars als Kees Verwey en Gerrit Benner maar ook Christie van der Haak en Eric de Nie.

De cultuurhistorische collectie Schiedam

Een verzameling van meer dan duizend voorwerpen uit de rijke (en arme) geschiedenis van de Zuid-Hollandse stad Schiedam. Een belangrijk deel van deze collectie wordt gevormd door alles wat met jenever te maken heeft. Schiedam heeft een gespecialiseerd Jenevermuseum, dat de voorwerpen die met jenever te maken hebben in langdurige bruikleen heeft.

Het Stedelijk Museum Schiedam stelt vooral zijn collectie Nederlandse na-oorlogse kunst ten toon.

Cobra

Cobra is een kunstenaarsbeweging die spontane, expressieve, op kindertekeningen en kunst van primitieve volken gebaseerde kunst voortbrengt. Kunst vóór iedereen en dóór iedereen was een van de idealen. Cobra werd in 1948 opgericht, de letters staan voor de hoofdsteden van de landen waar de oprichters vandaan komen: Copenhagen (Denemarken), Brussel (België) en Amsterdam (Nederland). In 1951 hield de groep op te bestaan, maar de afzonderlijke kunstenaars hebben zich daarna doorontwikkeld. Ook van latere werk van de Cobra-kunstenaars is goed vertegenwoordigd in de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Sinds 2006 neemt het Stedelijk Museum Schiedam deel aan een samenwerkingsverband met de Volkskrant en AvroTros om de Volkskrant Beeldende KunstPrijs uit te reiken. Dit is een Nederlandse prijs voor jonge beeldend kunstenaars (niet ouder dan 35 jaar). De winnaar ontvangt 10.000 euro.

Ieder jaar wordt aan vijf zogenaamde kunstscouts gevraagd om elk een kunstenaar te nomineren. De genomineerde kunstenaars worden tentoongesteld bij het Stedelijk Museum Schiedam.

Locatie en pand

Het museum is gevestigd in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis aan één van de oudste dijken van Schiedam: de Hoogstraat. Het gebouw is gebouwd als een gasthuis voor arme bejaarden en zieken. Het gebouw heeft twee vleugels, oorspronkelijk bedoeld om een aparte vleugel voor mannen en vrouwen te hebben. Centraal tussen de twee vleugels ligt de Giudici-kapel. Sinds een verbouwing in 2013 zijn het museumcafé en museumwinkel in deze indrukwekkende ruimte te vinden.

Weetje

In 1956 werd Pierre Janssen conservator van het museum. Het museum was nu dagelijks geopend. Janssen organiseerde kunstbeschouwingen om meer mensen naar het museum te krijgen. Het was een groot succes. In 1959 ontstond het televisieprogramma ‘Kunstgrepen' uit uit deze beschouwingen. Janssen presenteerde dit tot 1975.

Openingstijden

De openingstijden van het Stedelijk Museum Schiedam (zoals bekend op 30 maart 2015) zijn:
Dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur

Feestdagen
  • Eerste en Tweede Paasdag geopend
  • Eerste en Tweede Pinksterdag geopend
  • Tweede Kerstdag geopend
  • Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag

Het is raadzaam om bovenstaande informatie te controleren op de site van het museum zelf.
© 2015 - 2024 Cabers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf Nederlandse musea met moderne kunstBezoek eens een museum met een collectie aan moderne kunst en raak geïnspireerd tijdens een wandeling langs de kunstobje…
Het Cobra-museum, kleurrijk uitstapje met kinderenHet Cobra-museum, kleurrijk uitstapje met kinderenHet Cobra museum in Amstelveen is wat minder bekend dan het Rijksmuseum in Amsterdam of het Frans Halsmuseum in Haarlem.…
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…
Schiedam: Een geschiedenis van Jeneverneuzen en MolensSchiedam: Een geschiedenis van Jeneverneuzen en MolensWe kennen allemaal de toeristische trekpleisters in Nederland. De grote steden, Delft, en voor de molens gaat u naar de…

Sandra Kruisbrink: wandelen met potloodSandra Kruisbrink: wandelen met potloodSandra Kruisbrink (Laren NH, 26 februari 1961) is een kunstenaar uit Amsterdam. Zij studeerde aan de Gerrit Rietveld Aca…
Prachige bouwwerken op het Piazza NavonaPrachige bouwwerken op het Piazza NavonaOp het Piazza Navona, één van de mooiste pleinen in Rome, zijn prachtige barokke bouwwerken te vinden. Naast de opvallen…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stedelijk_Museum_Schiedam
  • http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/nl
  • http://www.paulborsboom.nl/
  • Kunst van Altamira tot heden, F. Adriaens ea
Cabers (7 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.