Vijf Nederlandse musea met moderne kunst

Bezoek eens een museum met een collectie aan moderne kunst en raak geïnspireerd tijdens een wandeling langs de kunstobjecten. Er zijn in Nederland talloze musea waar je terecht kunt met een prachtige collectie moderne kunst. Welke musea moet je zeker eens bezoeken en wat maakt deze locaties zo speciaal? Vijf Nederlandse musea die moderne kunst aanbieden en die absoluut de moeite waard zijn om eens te bezoeken.

Waarom een museum met moderne kunst bezoeken?

Moderne kunst is een bijzondere kunstvorm en niet iedereen is hier een groot voorstander van. De liefhebbers van moderne kunst weten hoe erg de objecten tot de verbeelding kunnen spreken. Het kan een fantastische manier zijn om zelf inspiratie op te doen of om eens helemaal tot rust te komen. Welke musea kunnen de moeite waard zijn om eens te bekijken, bijvoorbeeld ter kennismaking van de kunststroming of omdat het museum een prachtige locatie heeft. Vijf tips!

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is een museum gelegen midden in Nationaal Park de Hoge Veluwe in Otterlo. Het museum heeft een uitgebreide moderne collectie, met werk van onder meer Martin Visser, Richard Long en Piet Mondriaan. Ook is er een grote verzameling tekeningen van Vincent van Gogh te bewonderen. De uitgebreide beeldentuin is ook zeker de moeite waard. Het Kröller-Müller Museum kan prima worden gecombineerd met een bezoek aan het nationale park zelf, waar je kunst wandelen of fietsen. Een combinatieticket is eveneens mogelijk. Je hebt dan toegang tot het nationale park, het Kröller-Müller museum én het Museonder, een museum gericht op de natuur in de omgeving.

Adres: Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo

Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen bevat een enorme collectie aan kunstobjecten gemaakt door Nederlandse kunstenaars. Het gaat hier vooral om leden van de Cobra-beweging. Er is werk te vinden van Karel Appel, Theo Wolvenkamp, Jaap Wagemaker en vele andere artiesten. In het museum bevindt zich een prachtige Japanse binnentuin. 0Ook bijzonder is de fontein voor het museum. Deze is ontworpen door Karel Appel en het is de enige fontein die de kunstenaar ooit heeft gemaakt.

Adres: Stadshart Amstelveen, Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen

Esher in het Paleis

Het museum Esher in het Paleis is te vinden in Den Haag en is volledig gericht op Maurits Cornelis Escher. Deze kunstenaar staat bekend om zijn houtsneden en wiskundige tekeningen. Zijn werk lijkt vaak een optische illusie. Voor veel mensen is M.C. Esher een belangrijke kunstenaar geweest voor de moderne kunst en iedereen die het museum bezoekt zal begrijpen waarom. In het museum zijn veel bekende prenten te zien van de kunstenaar, maar ook minder bekend werk.

Adres: Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag

Museum voor Moderne Kunst Arnhem

Het museum voor Moderne Kunst Arnhem bevat een zeer uitgebreide en diverse collectie aan kunstobjecten. Er zijn niet alleen schilderijen, maar ook beelden, sieraden en boeken in het museum te bewonderen. Je kunt er werk zien van bijvoorbeeld Jan Mankes, Edgar Fernhout en Klaas Gubbels. Vooral de sieraden collectie is absoluut de moeite waad en bevat meer dan duizend objecten. Buiten is er nog een interessant beeldenpark, met uitzicht op de Rijn.

Adres: Utrechtseweg 87 6812 AA Arnhem

Museum Boijmans Van Beuningen

Het Museum Boijmans Van Beuningen kun je bezoeken in Rotterdam. Dit museum is gericht op beeldende kunst, design en toegepaste kunst. Je kunt er werk vinden van Nederlandse en Europese kunstenaars. De afdeling moderne kunst bevat onder meer werk van Vincent van Gogh, Claude Monet, Piet Mondriaan en Salvador Dalí. Ook is er een zeer uitgebreide collectie tekeningen en bevat het museum een museumtuin. Houd ook zeker de tijdelijke collecties in de gaten, want die zijn moeite meer dan waard.

Adres: Museumpark 18, 3015 CX Rotterdam
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedelijk Museum Schiedam: Nederlandse kunst van na WOIIHet Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het heeft zich in de decennia sinds de Tw…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…
Het Cobra-museum, kleurrijk uitstapje met kinderenHet Cobra-museum, kleurrijk uitstapje met kinderenHet Cobra museum in Amstelveen is wat minder bekend dan het Rijksmuseum in Amsterdam of het Frans Halsmuseum in Haarlem.…

Prachige bouwwerken op het Piazza NavonaPrachige bouwwerken op het Piazza NavonaOp het Piazza Navona, één van de mooiste pleinen in Rome, zijn prachtige barokke bouwwerken te vinden. Naast de opvallen…
Bronnen en referenties
  • http://www.boijmans.nl/nl/
  • http://krollermuller.nl/bezoek
  • http://www.cobra-museum.nl/
  • http://www.escherinhetpaleis.nl/
  • http://www.museumarnhem.nl/
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.