InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > Week van de Amateurkunst WAK

Week van de Amateurkunst WAK

Week van de Amateurkunst  WAK De WAK en een jaarlijks terugkerende week vol evenementen over de amateurkunst. Tienduizenden initiatieven presenteren zich onder de paraplu van WAK. De week wordt in België èn in Nederland georganiseerd. Amateurkunstenaars op divers gebied laten hun werk en kunsten zien aan publiek. Elk lokaal initiatief nodigt de lokale bevolking uit om het plezier van de voorstellingen en het maken van kunst te delen.

Muziekschool Groningen

WAK

De Week van de Amateurkunst wordt in België, in Vlaanderen in het bijzonder, georganiseerd sinds 1996. Bijna de helft van alle Vlaamse gemeenten doet mee. In 2010 raakte het toenmalige instituut voor de amateurkunst, Kunstfactor, zo geïnspireerd dat ze overging tot het organiseren van WAK Nederland. In 2011 was de eerste WAK Nederland een feit en sindsdien is het een jaarlijkse evenementenweek met de amateurkunst in het middelpunt.

Amateurkunstenaars

In de WAK week ontmoeten de duizenden amateurkunstenaars elkaar. Er zijn exposities, demonstraties, wedstrijden, openbare repetities en vele activiteiten op binnen- en buitenpodia waar de kunstenaars elkaar ontmoeten en optreden.
Bij de honderden activiteiten overal in het land staat ontmoeting en samenwerking steeds voorop. De amateurs worden bijgestaan, geïnspireerd en gestimuleerd door professionele kunstenaars en de activiteiten zijn open voor publiek.

Steden en dorpen

Overal in het land zijn voorstellingen te zien en workshops te volgen. Er zijn kunstmarkten en open dagen bij kunstinstellingen. Het bruist in de steden en dorpen van de activiteiten. De kunsten waar het om draait zijn dans, muziek, theater, beeldende kunst en wat je verder maar kunst bedenken aan kunstuitingen.

Thema

Elk WAK-jaar heeft een thema en in 2015 is dat De kleine artiest voor een groot publiek!

Organisatie

De WAK wordt georganiseerd door de Stichting WAK Nederland. In België is dat het Forum voor de Amateurkunsten.
Vele kunstencentra, cultuurcoaches en -makelaars, verenigingen en groepen van amateurkunstenaars, bibliotheken en particuliere dans-, toneel- en muziekscholen haken aan bij de WAK en zij vormen de basis van de amateurkunstenaarsweek.
WAK Nederland zorgt er verder voor dat samenwerking gestimuleerd wordt door het wereldkundig maken van inspirerende voorbeelden.

Meedoen

Via de website van WAK kun je je aanmelden met je werk, voorstelling of activiteit.
Je kunt je als particulier aanmelden maar ook als kunstcoördinator of namens een gemeente.

WAK Festival

Groningen organiseert ondermeer een WAK Festival. Vrijdag, het samenwerkingsverband tussen Kunstencentrum Groningen en de Stedelijke Muziekschool, is de organisator.
Je kunt je opgeven voor een voorstelling van maximaal een half uur in de professionele Concertzaal van Vrijdag. Daar zijn optredens op het gebeid van theater, cabaret, muziek, woordkunst en wat al niet. De voorstellingen, op twee avonden in de WAK, zijn gratis voor publiek.

Vrijdag

Vrijdag organiseert ondermeer een Franse Salon, waar amateurschilders hun schilderij kunnen exposeren. Het werk mag maximaal 30 x 40 cm. zijn en alle ingeleverde werken krijgen een plek.

Workshop Basis Theaterregie

In Groningen wordt ook een korte workshop theaterregie gegeven, voor iedereen die graag toneel speelt en kennis wil maken met regie. Voor de toneelspelers is er ook eeen masterclass acteren.

Muziek

In de muziekschool aan de Sint Jansstraat in Groningen zijn instrumenten te beluisteren en bekijken. Sommige instrumenten zijn er om even te proberen en om te kijken of het iets voor jou is. Tijdens een diner is er een optreden door talentvolle leerlingen.
Vrijdag organiseert de activiteiten niet alleen in de stad maar in de hele provincie Groningen.

WAK

Vestigingsadres (geen bezoekadres):
Lucasbolwerk 11
3512 EH Utrecht
E-mail: info@waknederland.nl
Website: http://www.waknederland.nl/

WAK 2015

De WAK 2015 vindt plaats van 30 mei tot en met 7 juni.

WAK 2016

De WAK 2016 is van 28 mei tot en met 5 juni.

Lees verder

© 2015 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eredivisie 2014-2015 Groningen programmaEredivisie 2014-2015 Groningen programmaFC Groningen kende in het Eredivisie seizoen 2013-2014 een daverend einde door in de Play Offs overtuigend van Vitesse e…
Jupiler Pro League 2014-2015 programmaJupiler Pro League 2014-2015 programmaStandaard Luik wist vorig jaar net geen kampioen te worden van België. RSC Anderlecht pakte de titel door in de play off…
Speelschema Pro League 2013-2014Speelschema Pro League 2013-2014De Belgische Pro League 2013-214 zal beginnen op 26 juli 2013 en de laatste wedstrijden zullen worden gespeeld op 14 maa…
Speelschema en programma eredivisie voetbal 2012-2013Speelschema en programma eredivisie voetbal 2012-2013Vanaf vrijdag 10 augustus 2012 wordt er weer gevoetbald in de eredivisie. Tijdens het seizoen 2012-2013 zullen alle weds…
Petticoat de musicalPetticoat is een musical van Joop van den Ende theaterproducties welke vanaf het najaar van 2010 in de theater te aansch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WAK logo
  • http://www.waknederland.nl/ geraadpleegd op 24 april 2015
  • http://www.wak.be/page/12/WAK-de-eerste-jaren geraadpleegd op 24 april 2015

Reageer op het artikel "Week van de Amateurkunst WAK"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Gepubliceerd: 25-04-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Special: Themaweken
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!