IJsbeelden Festival in IJsselhallen Zwolle 2019-2020

IJsbeelden Festival in IJsselhallen Zwolle 2019-2020 Het Nederlands IJsbeelden Festival is één van de meest spectaculaire winterevenementen in Nederland. IJskunstenaars uit verschillende landen komen naar Zwolle. In een grote vrieshal maken de veertig internationale ijscarvers uit 550.000 kilo sneeuw en ijs sculpturen tot wel zes meter hoog. Veel beelden zijn voorzien van spectaculaire licht- en geluidseffecten. De expositie heeft voor de winter van 2019-2020 als thema ‘R-ijs door de tijd’. De organisatie hoopt tussen 14 december 2019 en 1 maart 2020 veel bezoekers te verwelkomen.

IJsbeelden Festival Zwolle

Het IJsbeelden Festival, een productie van Het Organisatieteam BV., vindt jaarlijks gedurende de wintermaanden in Zwolle plaats. Het Festival heeft telkens een wisselend thema. Tientallen ijskunstenaars uit diverse landen maken ijssculpturen die met het thema te maken hebben.

IJsselhallen Zwolle

In de IJsselhallen in Zwolle zijn vanaf zaterdag 14 december 2019 tot en met zondag 1 maart 2020 ijssculpturen te bezichtigen die door ongeveer veertig internationale sneeuw- en ijskunstenaars zijn ontworpen. De kunstenaars zijn afkomstig uit Ierland, Hongarije, Canada, Rusland, Estland, Tsjechië, Engeland, de Verenigde Staten, Zwitserland, Finland, België en ons eigen land. De ijs- en sneeuwbeelden zijn gemaakt en tentoongesteld in een speciale thermische ruimte, een grote vrieshal waarin de temperatuur kunstmatig op tien graden onder nul wordt gehouden.

IJskunstenaars maken ijssculpturen

Het maken van een ijssculptuur wordt ice carving genoemd en de ijskunstenaar is een (ijs)carver. Voor het maken van de beelden wordt gebruikgemaakt van ijs en van blokken samengeperste sneeuw. Om goed te kunnen bevriezen blijft de aangestampte sneeuw drie dagen in een houten mal. De ijsblokken moeten vanwege de transparantie uit schoon en zuiver water bestaan met zo weinig mogelijk luchtbellen. De carver gebruikt diverse gereedschappen; voor het grove werk zijn dat kettingzagen, schoppen en messen, voor het fijnere werk beitels, mesjes en raspen. Voor het afwerken worden warmtebronnen gebruikt zoals gasbranders en strijkijzers. De kunstenaars bewerken in totaal zo’n 550.000 kilo ijs en sneeuw. Om de ijsbeelden van soms wel zes meter hoog goed tot hun recht te laten komen wordt tijdens het festival gebruikgemaakt van ‘special effects’, zoals lichteffecten, geluiden en videoprojecties.

Thema: R-ijs door de tijd

Elk jaar heeft het IJsbeelden Festival een thema, in voorgaande jaren onder meer ‘Wereldberoemde verhalen’, ‘Sprookjes’, ‘Nautische sagen’, ‘World in motion’, ‘Journey through a frozen world’ en ‘Music Inspires’. Voor de winter van 2019-2020 is het thema ‘R-ijs door de tijd’. Meteen na binnenkomst in de vrieshal zie je prehistorische beesten als een dilophosaurus, een raptor, een stegosaurus, vervolgens Lucy, de eerste mens, een mammoet en een grot met een familie Neanderthalers. Via de Oudheid (het oude Egypte, de Romeinen) reis je naar de Middeleeuwen (Vikingen, de zwarte pest, ontdekkingsreiziger Marco Polo en Mongools heerser en veroveraar Dzjengis Khan).

Via Leonardo da Vinci, Columbus, Shakespeare, Rembrandt en Michiel de Ruyter beland je in de Franse Revolutie. Na Afrika en Amerika stap je in de moderne tijd (industriële revolutie, grote uitvinders). De Russische Revolutie wordt gevolgd door de Tweede Wereldoorlog en uiteindelijk de val van de Berlijnse muur.

Openingstijden en prijzen

Het Nederlands IJsbeelden Festival vindt dit winterseizoen plaats van 14 december 2019 tot en met 1 maart 2020. Om lange wachtrijen en drukte te voorkomen wordt dit jaar voor het eerst gewerkt met tijdsloten van 10:00 tot 17:00 uur. Het tijdslot geeft alleen aan in welk uur je naar binnen kunt (dat hoeft dus niet exact aan het begin van dat uur te zijn); zelf kunt je bepalen hoelang je verblijft.

In de kerst- en voorjaarsvakantie is het IJsbeelden Festival elke dag geopend, behalve op 1 januari 2020. Buiten de vakanties om is het Festival alleen op maandag gesloten.

Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen, voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar betaal je € 12 aan de kassa (online € 10) en vanaf 11 jaar betaal je € 17,50 aan de kassa (online € 14,50).

De IJsselhallen zijn in Zwolle te vinden aan de Rieteweg 4. Door de directe ligging aan de A28 is de locatie vanuit alle windstreken goed bereikbaar.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stappen in ZwolleZwolle. Een mooie stad aan de IJssel. Er is altijd veel te beleven. Diverse festivals, bioscopen, uitgebreid winkelcentr…
Bezienswaardigheden in ZwolleDe Hanzestad Zwolle staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de rivier de IJssel. Zwolle staat be…
Food and Drink festivals in EngelandFood and Drink festivals in EngelandHet najaar is het ideale moment voor wie van lekker eten houdt, zeker in Engeland waar ze als nergens anders de vruchten…

Willem Vrelant, een van de belangrijkste miniatuurschildersWillem Vrelant, een van de belangrijkste miniatuurschildersTegenwoordig is het heel normaal om in een mooi boek afbeeldingen in kleur tegen te komen. Wie echter in de vijftiende e…
James Ensor en het Mu.Zee in OostendeJames Ensor en het Mu.Zee in OostendeDe Belgische badplaats Oostende staat bekend om zon, zee en strand … Maar weinigen weten dat in de 'koningin der badsted…
Bronnen en referenties
  • http://www.ijsbeelden.nl/
  • http://www.ijshotellumen.nl/
  • http://www.uitzinnig.nl/festivals_en_evenementen/0c90598a-e7b3-412a-97ed-432f1575eda3/Nederlands-IJsbeelden-Festival.aspx
  • http://evenementenzwolle.nl/Nieuws/248/nieuwe-editie-ijsbeelden-festival-zwolle-2014-2015-belooft-spektakel
  • http://www.hobby4fun.eu/zandsculptuur/ijstech.html
  • http://www.ijsbeelden.nl/ontdekken
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 04-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.