Mond- en voetschilders

Mond- en voetschilders Mond- en voetschilders in Nederland en buitenland! Dit is echte kunst! Op de Removos-kalender, zijn mooie reproducties te vinden.

Removos Kunstkalender

Uitgeverij Removos te Baarn, geeft sinds 1954 de kunstkalender uit. Op deze kalender staat elke week een mooie reproductie van een mond- en voetschilder.

Enkele Nederlandse schilders

Van enkele Nederlandse mond- en voetschilders, geef ik de namen. Riek de Vos, Pieter Moleveld, Kees Schut, Pieter de Leur, Coen de Rooij, Hanneke Boot.

Het is ongelooflijk om te zien hoe mooi de schilderijen van deze mensen zijn. Dat je dat met je mond en voeten maken kunt.

Historie van de mond- en voetschilders

Zeventien kunstenaars die met de mond of voet schilderden, brachten in 1956 de moed en het maatschappelijke verantwoordelijkheidsgevoel op om een gezamenlijk idee in daden om te zetten. Ter ondersteuning van gehandicapte kunstenaars richtten ze een organisatie op ter bevordering van de maatschappelijke waardering voor deze kunstenaars en hun kunst, en van hun materiële onafhankelijkheid. Zo konden mensen met een handicap, toch een inkomen verkrijgen, door de verkoop van hun kunstwerken.

Oprichter en initiator Arnulf Erich Stegmann werd de eerste voorzitter van de nieuwe Vereniging van Mond- en Voetschilders. Stegmann legde contact met andere mond- en voetschilders en stichtte in 1953/54 de Lodge of Mouth and Foot Painting Artists, een belangenorganisatie. Hieruit kwam in 1956 de Internationale Vereniging van Mond- en Voetschilders voort, waarvan Stegmann zelf de eerste voorzitter werd. Na zijn overlijden werd de Zwitserse Marlyse Tovae voorzitster. Ook zij is een van de oprichters. De eerste kleine groep is nu uitgegroeid tot een internationale zelfhulpvereniging met omstreeks 650 leden. ´Mevrouw Tovae werd na haar overlijden in 2001 opgevolgd door Eros "Veronese" Bonamini, geboren in Verona (Italië) in 1942 en sinds 1996 lid van de Vereniging.

Kaarten en ander artikelen

Bij uitgeverij Removos, kunnen ook kaarten en andere mooie artikelen van de mond- en voetschilders besteld worden. Bv. kerstkaarten, en kleine kattenbelletjes met een goede uitspraak erop.

De kalender bevat naast de schilderingen ook mooie spreuken. De schilders, en dichters die de spreuken hebben geschreven, komen uit de hele wereld. Ook zijn alle feestdagen en schoolvakanties vermeld, op de kalender.

Info

Via de Removos website kunt U meer info opvragen over eventuele bestellingen. Ook staat op de website meer informatie over de Nederlandse mond- en voetschilders.

Echte kunstenaars

Het is een goede zaak dat deze mensen in staat worden gesteld om hun schilderijen op deze manier te verkopen. Sommige schilderijen zijn nog mooier gemaakt dan de schilderijen van iemand die met zijn handen kan schilderen. Voor mij zijn deze mensen de echte kunstenaars!
© 2007 - 2024 Gitte, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de kalenderDe kalender heeft alles te maken met astronomie. Een jaar is precies de tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te…
Krasloten: de December KalenderKrasloten: de December KalenderDe December Kalender van krasloten is een kraslot waar je 31 dagen lang plezier van hebt. Dit grote kraslot, dat je voor…
De conceptuele kunst uit de jaren zeventigDe conceptuele kunst uit de jaren zeventigIn de jaren zeventig wordt het denkproces dat ten grondslag ligt aan een kunstwerk als minimaal even belangrijk, zo niet…
Surrealisme; antwoord op het paradigma van het interbellumSurrealisme; antwoord op het paradigma van het interbellumAls tegenbod tegen de burgerlijkheid en de stramme denkbeelden die de wereld in de oorlog hadden geworpen, ontstond in 1…

Expressionisme: Die Brücke en het fauvismeHet expressionisme is een stroming in de Europese kunst die zich vooral manifesteerde in de jaren 1905 tot 1940. Het ga…
Gitte (2 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.