Mond- en voetschilders

Mond- en voetschilders Mond- en voetschilders in Nederland en buitenland! Dit is echte kunst! Op de Removos-kalender, zijn mooie reproducties te vinden.

Removos Kunstkalender

Uitgeverij Removos te Baarn, geeft sinds 1954 de kunstkalender uit. Op deze kalender staat elke week een mooie reproductie van een mond- en voetschilder.

Enkele Nederlandse schilders

Van enkele Nederlandse mond- en voetschilders, geef ik de namen. Riek de Vos, Pieter Moleveld, Kees Schut, Pieter de Leur, Coen de Rooij, Hanneke Boot.

Het is ongelooflijk om te zien hoe mooi de schilderijen van deze mensen zijn. Dat je dat met je mond en voeten maken kunt.

Historie van de mond- en voetschilders

Zeventien kunstenaars die met de mond of voet schilderden, brachten in 1956 de moed en het maatschappelijke verantwoordelijkheidsgevoel op om een gezamenlijk idee in daden om te zetten. Ter ondersteuning van gehandicapte kunstenaars richtten ze een organisatie op ter bevordering van de maatschappelijke waardering voor deze kunstenaars en hun kunst, en van hun materiële onafhankelijkheid. Zo konden mensen met een handicap, toch een inkomen verkrijgen, door de verkoop van hun kunstwerken.

Oprichter en initiator Arnulf Erich Stegmann werd de eerste voorzitter van de nieuwe Vereniging van Mond- en Voetschilders. Stegmann legde contact met andere mond- en voetschilders en stichtte in 1953/54 de Lodge of Mouth and Foot Painting Artists, een belangenorganisatie. Hieruit kwam in 1956 de Internationale Vereniging van Mond- en Voetschilders voort, waarvan Stegmann zelf de eerste voorzitter werd. Na zijn overlijden werd de Zwitserse Marlyse Tovae voorzitster. Ook zij is een van de oprichters. De eerste kleine groep is nu uitgegroeid tot een internationale zelfhulpvereniging met omstreeks 650 leden. ´Mevrouw Tovae werd na haar overlijden in 2001 opgevolgd door Eros "Veronese" Bonamini, geboren in Verona (Italië) in 1942 en sinds 1996 lid van de Vereniging.

Kaarten en ander artikelen

Bij uitgeverij Removos, kunnen ook kaarten en andere mooie artikelen van de mond- en voetschilders besteld worden. Bv. kerstkaarten, en kleine kattenbelletjes met een goede uitspraak erop.

De kalender bevat naast de schilderingen ook mooie spreuken. De schilders, en dichters die de spreuken hebben geschreven, komen uit de hele wereld. Ook zijn alle feestdagen en schoolvakanties vermeld, op de kalender.

Info

Via de Removos website kunt U meer info opvragen over eventuele bestellingen. Ook staat op de website meer informatie over de Nederlandse mond- en voetschilders.

Echte kunstenaars

Het is een goede zaak dat deze mensen in staat worden gesteld om hun schilderijen op deze manier te verkopen. Sommige schilderijen zijn nog mooier gemaakt dan de schilderijen van iemand die met zijn handen kan schilderen. Voor mij zijn deze mensen de echte kunstenaars!
© 2007 - 2020 Gitte, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de kalenderDe kalender heeft alles te maken met astronomie. Een jaar is precies de tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te…
Krasloten: de December KalenderKrasloten: de December KalenderDe December Kalender van krasloten is een kraslot waar je 31 dagen lang plezier van hebt. Dit grote kraslot, dat je voor…
De conceptuele kunst uit de jaren zeventigDe conceptuele kunst uit de jaren zeventigIn de jaren zeventig wordt het denkproces dat ten grondslag ligt aan een kunstwerk als minimaal even belangrijk, zo niet…
Surrealisme; antwoord op het paradigma van het interbellumSurrealisme; antwoord op het paradigma van het interbellumAls tegenbod tegen de burgerlijkheid en de stramme denkbeelden die de wereld in de oorlog hadden geworpen, ontstond in 1…

Expressionisme: Die Brücke en het fauvismeHet expressionisme is een stroming in de Europese kunst die zich vooral manifesteerde in de jaren 1905 tot 1940. Het ga…

Reageer op het artikel "Mond- en voetschilders"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jerry, 14-10-2016 10:29 #8
Afmelden ging bij ons prima 1, telefoontje en wij krijgen nu alleen 1 mail als de collectie er weer is en kunnen zelf kiezen. Het adres van onze ouders is verwijderd en zij ontvangen geen post meer. Dus pak de telefoon en niet de computer, dat werkt vele maken makkelijker!

Evert Mulder, 04-10-2015 10:10 #7
Ook ik vind dat u zeer agressief bezig bent, mijn vrouw en ook ik hebben al diversen malen opgezegd, jullie doen of je neus bloed. Ook nu weer een agenda ontvangen, die wij niet genegen zijn te betalen, terug sturen gaat ook niet gebeuren, ongevraagde toezendingen worden niet langer gehonoreerd, zou toch als ik in jullie schoenen stond, meer doen met de reactie van gemeende klanten, zeker wat kosten beheersing betreft.

Angeline, 28-02-2013 19:46 #6
Graag zou ik wat kunstwerken van mond- en voetschilder Jen-Long Liu uit Taiwan willen zien. Ik heb nl 1 kunstwerk gezien in de Removos kalender en dat is een bontgekleurde mozaik tijger.

Mevr T. Swart, 04-10-2012 17:00 #5
Hallo

Ik krijg regelmatig post van uitgeverij Removos.
Dit is post waar ik niet om vraag en steeds terug moet sturen.

Vandaag ontving ik wederom een enveloppe van mond - en voetschilders.
Deze actie komt voor mij zeer agressief over.

Dit x per mail de vraag om dit niet weer te doen. Ik stuur deze terug retour afzender
want ik vind het een agressieve actie. Ik heb dan ook het idee dat u gehandicapte mensen voor dit doel misbruikt.

T. Swart

T, Swart

N. Matze, 04-11-2010 08:45 #4
Ik vraag mij af welk percentage van de opbrengst er daadwerkelijk bij de kunstenaars terechtkomt?
N. Matze

Sandra Zwaan, 09-03-2009 00:10 #3
Ik bewonder de voet- en mondschilders zeer. En het geeft mij de motivatie om ook weer te gaan tekenen en te schilderen al doe ik het met mijn handen. Het geeft mij levensvreugde als ik zie wat zij doen. Ik zou graag ook een kalender willen bestellen. Met vriendelijke groeten.

Arie Hendriks, 04-11-2008 09:49 #2
Mijn broer Ruth Hendriks is sinds 2005 ALS-patiënt. Sinds het voorjaar van 2008 verblijft
hij in het Hospice Tiel vanwege de intensieve verzorging, o.a. de ademhalingsondersteuning.

Het afgelopen jaar heeft hij met zijn voet schilderijen gemaakt. Helaas lukt dit sinds
enkele weken niet meer; alleen met zijn knie kan hij zijn rolstoel nog enigszins sturen.

Graag vraag ik uw aandacht voor de site waarop zijn 22 schilderijen staan:
www.voetschilder.nl

met vriendelijke groet,
Arie Hendriks

Kees Verhoogt, 17-10-2007 21:00 #1
Ik wilde graag een lijst van de mond en voetschilders zowel binnen- als buitenlands. Wij hebben al jaren de prachtige kalenders, maar een kennis wilde graag de lijst inzien. groeten, Kees Verhoogt.

Infoteur: Gitte
Gepubliceerd: 26-01-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Reacties: 8
Schrijf mee!