De VW Bus Ball van kunstenaar Lars-Erik Fisk

De VW Bus Ball is een sculptuur gemaakt door beeldhouwer/fotograaf Lars-Erik Fisk in 2002. Deze bal bestaat uit een gedeelte van de voorkant van de bekende Volkswagen bus uit de zestiger jaren, alleen één zitplaats (de bestuurdersstoel), het stuurwiel, de koplampen en het bekende VW-logo. De VW Bus Ball is een uniek kunstwerk, wat getuigt van zowel vakmanschap als van originaliteit. Met de creatie van de VW Bus Ball won Fisk een prijs van 25.000 dollar, namelijk The Rappaport Prize.

The Rappaport Prize

De award The Rappaport Prize is een gemeenschappelijk initiatief van the Jerome Lyle Rappaport Charitable Foundation en the DeCordova Museum and Sculpture Park. Deze prijs die jaarlijks uitgereikt wordt, is voor Amerikaanse kunstenaars die eigentijds werken maken. Andere winnaars van de Rappaport Prize zijn de media-kunstenares Jennifer Hall (2000), installatie-kunstenaar Annee Spileos Scott (2001), installatie-kunstenaar John Bisbee (2003) en graficus/etser Debra Olin (2004).

Spherical Sculpturen van Lars-Erik Fisk

De VW Bus Ball is een onderdeel van een serie grote imposante “spherical” sculpturen, die refereren naar specifieke objecten, gebouwen en voertuigen. Fisk is geïnteresseerd in balvormige objecten (spheres) en nog meer in het proces van dingen transformeren in spheres en door dit te doen de essentie van voorwerpen te onthullen. Deze serie kunstwerken van Fisk opgestart in 1995 zijn goed herkenbaar, tonen groot vakmanschap en hebben tevens iets humoristisch.

Fisk’s eerdere werken uit deze serie (o.a. Street Ball, Tree Ball, en UPS Ball) werden tentoongesteld in 1997 op het gazon van the Robert Hull Fleming Museum op the University of Vermont. The Fleming Museum in Vermont is een vooraanstaand museum in kunst en antropologie. Sinds de opening in 1931 heeft the Fleming Museum kunstenaars van wereldklasse naar voren gebracht. Ook zijn latere werken zoals The DeCordova Ball, Barn Ball, John Deere Ball en de VW Bus Ball werden ook in dit museum tentoongesteld.

Wie is Lars-Erik Fisk?

Deze getalenteerde kunstenaar werd geboren in 1970 in Lebanon, New Hampshire. Studeerde kunst en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Vermont, in Burlington. En aan de Temple University in Rome, Italië. Fisk woont en werkt in New York City en Burlington.

Na zijn afstuderen in 1993 kwam zijn carrière betrekkelijk snel van de grond en tegenwoordig is hij een bekende, zelfstandige kunstenaar. Zijn werken zijn onder meer tentoongesteld in the Fleming Museum in Burlington, the Hood Museum of Art in Hanover en the DeCordova Museum en Sculpture Park in Lincoln.
Vele van Lars-Erik Fisks Spherical Sculpturen zijn gerelateerd aan onderwerpen als voertuigen en gebouwen. Hier volgt een opsomming van de meest bekende ervan.

Street Ball

De Street Ball – gemaakt in 1996 – is een heel zware bal van bijna 3 meter doorsnede, gemaakt van beton en bedekt met asfalt waarop o.a. gele verkeerslijnen zijn aangebracht.


The DeCordova Ball

The DeCordova Ball werd door Lars-Erik Fisk speciaal gemaakt in 1998 voor dit gelijknamige museum voor hun tentoonstelling “On the Ball”. Deze tentoonstelling ging over ballen die in eigentijdse sculpturen uitgebeeld moesten worden. The DeCordova Ball heeft een buitenkant van rode baksteen, metselspecie, leisteen en koper. De diameter van deze bijzondere bal is circa 3 meter. Aan één kant heeft de bal een ovaalvormig ingemetseld, verlaagd gedeelte.


John Deere Ball

De John Deere Ball is een tractor van de bekende fabrikant John Deere “omgevormd” tot een bal. Niet alleen de voor dit merk zo bekende kleuren groen en geel zijn door de kunstenaar gebruikt, maar de bal kan zelfs geopend worden en zichtbaar worden dan de ingewikkelde versnellingsbak en motor van deze wereldbekende tractor.


UPS Ball

In de UPS Ball heeft Fisk de firma kleuren donker bruin en geel verwerkt van deze grootste koerierdienst ter wereld.
(UPS = United Parcel Servive). Volgens Fisk is alles van UPS bruin. De chauffeurs dragen bruine uniformen, ze hebben altijd bruin haar en bruine snorren, ze besturen bruine vrachtwagens en leveren bruine pakjes af.


Barn Ball

De Barn Ball is een “gezellige” schuur gemaakt van hout, glas, steen en hooi. De schuur in de vorm van een bal heeft een raam en zelfs verlichting binnenin. De rockgroep Phish bracht het album “Round Room” uit in 2002 en gebruikte voor de cover van hun album de Barn Ball van kunstenaar Lars-Erik Fisk.


Tree Ball

De Tree Ball die door Fisk gemaakt werd, ziet er op het eerste gezicht “simpel om te maken” uit. Maar schijn bedriegt. De bal is perfect bedekt met de bast van bomen. Fisk bewerkte een enorm stuk boomstam van een esdoorn met een kettingzaag en een mes voor houtsnijwerk net zolang totdat het een 125 kilo zware bal was. Daarna stripte hij de bast af van nog andere bomen en maakte deze “plooibaar” door ze een tijdje in water te drenken. Het kostte hem heel veel inspanningen om de stukken boombast naadloos aan te brengen. Hierbij maakte hij o.a. gebruik van de natuurlijke knoesten in de bast en houtlijm.

© 2008 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Wubble Bubble Ball: bel die niet knaptDe Wubble Bubble Ball is een opblaasbare bal die er bijna net zo uitziet als een zeepbel. Het is net zo elastisch en bew…
De Hover Ball: de bal die niet rond is en glijdtDe Hover Ball: de bal die niet rond is en glijdtIedereen die in aanraking komt met kinderen, weet dat ze het erg leuk vinden om te voetballen. Gezellig samen met je zoo…
De Swiss Ball is meer dan alleen een bal voor de fitnessBij fitness en fysiotherapie worden veel oefenmaterialen gebruikt. De keuze hierin is zeer ruim en sinds het begin van d…
recensieSlaven in de familieHet boek veroorzaakte veel commotie toen het uitkwam in Amerika. Edward Ball wilde wel eens meer weten over de slaven di…

The Sphere: voor en na de aanslagen van 11 september 2001The Sphere is een grote bronzen sculptuur in de vorm van een bal op een voetstuk van zwart graniet gemaakt in 1971 door…
Ottoonse kunst; Middeleeuwse schilderkunstMiddeleeuwse schilderkunst heeft vele verschijningsvormen. Wel zijn er algemene kenmerken te noemen, maar elke periode h…
Bronnen en referenties
  • Mijn eigen website www.balpoint.nl
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 17-01-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.