Digitaal bezoek aan het Del Prado Museum in Madrid

Digitaal bezoek aan het Del Prado Museum in Madrid Om een wereldberoemd schilderij te bekijken hoef je niet meer zelf naar het museum te gaan: het Del Prado Museum in Madrid heeft een aantal meesterwerken beschikbaar voor digitaal museumbezoek. Via Google Earth ben je er in een oogwenk en de details zijn zo scherp dat je ze met het blote oog nooit zou kunnen zien.

Gepaste afstand, graag

Wie weleens schilderijen gaat bekijken in een museum weet dat je er meestal niet te dichtbij mag komen. Van een gepaste afstand bekijken is het devies, vaak hangt er een touw op een meter van het schilderij. Maar soms zou je zo'n meesterwerk graag eens heel goed willen bekijken. Met je neus er bovenop, om te zien hoe het er in de kleinste details uitziet, hoe de kunstenaar zijn penseel heeft gebruikt, zodat diens vaardigheid zichtbaar wordt. Foto's maken is ook al lastig; als het al is toegestaan mag je niet flitsen en voor een goede foto zou dat wel moeten. Dat is jammer.

Digitaal museumbezoek

Er is door het Del Prado Museum in Madrid op een eigentijdse manier gebruik gemaakt van de mogelijkheden op het gebied van fotografie en internet. Een aantal topstukken uit de collectie van dit wereldberoemde Spaanse museum, veertien om precies te zijn, is nu tot in alle details te bewonderen op het internet. Er zijn onder andere werken te bewonderen van Rembrandt, Rubens, Rafaël, Jeroen Bosch en El Greco.

Door in te zoomen op een schilderij zijn details zeer goed zichtbaar; zelfs nog beter dan ze ter plaatse met het blote oog te zien zouden zijn. Het craquelé in de verf lijkt na flink inzoomen op rivieren in een landschap, de streken van het penseel zijn heel duidelijk zichtbaar. Het maakt het mogelijk om een meesterwerk in alle rust eens heel goed van zeer dichtbij te bekijken. En dat alles haarscherp.

Resolutierevolutie

Er is een groep fotografen naar het museum gereisd om dit mogelijk te maken. Deze mensen hebben met behulp van zeer geavanceerde fotoapparatuur beelden gemaakt van de beroemde schilderijen. Hierbij werd gebruik gemaakt van enorme telelenzen zoals die worden gebruikt door paparazzi, en een zeer hoge resolutie: de digitale beelden zijn opgebouwd uit ongeveer 14.000.000.000 - veertien miljard - pixels. Om de vergelijking maar te maken: dat is meer dan een 2000 keer hogere resolutie dan die van een goede digitale camera van tegenwoordig.

Google Earth

Om de beelden te kunnen zien op de computer moet gebruik worden gemaakt van Google Earth, het programma van Google Inc. waarmee je op bijna elke plek op de wereld kunt kijken door middel van satellietfoto's. Om een digitaal bezoek te kunnen brengen aan deze meesterwerken in het Del Prado Museum in Madrid moet je het volgende doen:

  • ga naar http://earth.google.nl/download-earth.html
  • download de gratis applicatie en installeer Google Earth op je computer
  • open het programma via het Earth-icoontje op je bureaublad
  • typ in de "vliegen naar" balk: del prado, madrid en vink de optie 3D-gebouwen aan
  • klik op "masterpiece" naar keuze

Er verschijnt dan een afbeelding van het gekozen schilderij, met de gegevens ernaast. Klik linksonder op
"browse this picture in ultra high resolution" om de vergroting te zien, waarna je rechtsboven over de afbeelding kunt gaan en deze nog verder kunt uitvergroten voor alle details.

Wie volgt...?

Het is misschien een goed idee dat andere musea overal ter wereld met beroemde schilderijen dit ook gaan doen, zodat mensen die niet op reis kunnen voor een ouderwets bezoek aan een museum toch in de gelegenheid worden gesteld om de werken te bekijken. Deze methode zal voor de doorgewinterde museumganger die van schilderkunst houdt nooit een echt bezoek kunnen vervangen maar het komt tot nu toe - letterlijk - het dichtst in de buurt.
© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Madrid; Paseo del Prado en museo El PradoMadrid; Paseo del Prado en museo El PradoHet museum is inmiddels zo groot, dat er 3 gebouwen nodig zijn om alles onder te brengen. De vaste collectie bestaat uit…
Spanje - MadridSpanje - MadridMadrid, de hoofdstad van Spanje, is een bruisende stad die zeer geliefd is bij toeristen. Tapas eten of een glaasje sang…
Jeroen Bosch (1450  1516)Jeroen Bosch (1450 1516)Het bezichtigen van een schilderij van Hiëronymus Bosch doet veel mensen vermoeden dat hij krankzinnig was of tijdens he…
Virtueel museum bezoekenKunstliefhebbers hoeven de deur niet meer uit om de meesterwerken van beroemde kunstenaars te bewonderen. Zalen van zeve…

Email en emailleren van sieradenEmail is gesmolten glas dat wordt aangebracht op metalen voorwerpen om die te beschermen, te isoleren of te versieren. G…
Bronnen en referenties
  • www.ziggo.nl/zie
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.