InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > De gebroeders Coen

De gebroeders Coen

Joel en Ethan Coen, beter bekend als de gebroeders Coen, zijn bij filmliefhebbers al decennia bekend van independent movies, cult komedies, films noir als Raising Arizona, Fargo en The Big Lebowski. Bij het grote publiek zijn de broers sinds 2008 bekend van de film No Country for Old Man. De broers regisseren, produceren, schrijven en monteren zelf hun films. Collega’s in de filmindustrie noemen hen ook wel de ‘tweekoppige regisseur’, omdat hun ideeën altijd overeenstemmen. Joel Coen is de oudste. Hij werd op 29 november 1954 geboren in een buitenwijk van Minneapolis. In 1984 trouwde hij met actrice Frances McDormand. Zij speelt in veel van hun films. Ethan Coen werd geboren op 21 september 1957. Zijn vrouw Tricia Cooke, deed de montage voor drie films.

Debuut in 1984

De Coens debuteerden 26 jaar geleden. Daarvoor hadden ze scenario’s geschreven en montagewerk gedaan. Ethan werkte op de administratie van een warenhuis. In 1984 brachten ze Blood Simple uit. De film beleefde in september dat jaar zijn première op het filmfestival van Deauville, Frankrijk. In de bioscopen draaide de film pas een jaar later. De film werd één van de beste independent films van het jaar. Met Blood Simple vestigden de Coens direct hun naam. De mogelijkheden om middelen aan te trekken voor nieuwe producties werd zo gemakkelijker. Met geld van vermogende particulieren maakten ze hun eerste film. Investeerders stonden voortaan in de rij.

Films die volgden

 • Raising Arizona (1987);
 • Miller's Crossing (1990);
 • Barton Fink (1991);
 • The Hudsucker Proxy (1994);
 • Fargo (1996);
 • The Big Lebowski (1998);
 • O Brother, Where Art Thou? (2000);
 • The Man Who Wasn't There (2001);
 • Intolerable Cruelty (2003);
 • The Ladykillers (2004);
 • No Country for Old Men (2007);
 • Burn After Reading (2008);
 • A Serious Man (2009);
 • True Grit (2010).

Erkenning en prijzen

De Coen brothers ontvingen vele prijzen. Barton Fink werd als eerste vertoond op het Filmfestival van Cannes. Joel won er de Gouden Palm voor Beste Regisseur. Hoofdrolspeler John Turturro kreeg de Gouden Palm voor Beste Acteur.

Fargo won twee Oscars, voor Beste Actrice (Frances McDormand) en Best Origineel Script. Bovendien kreeg de film een Britse BAFTA voor Beste Regisseur.

Met Oh Brother, Where Art Thou kregen de broers een Oscarnominatie voor Best Bewerkt Script. The Man Who Wasn't There leverde Joel zijn derde Gouden Palm op voor Beste Regisseur. No Country for Old Men won in 2008 twee Golden Globes en vier Oscars, die voor Beste Film, Beste Mannelijke bijrol (Javier Bardem), Beste Regie en beste Niet-oorspronkelijk Scenario. No Country for Old Men was de grote winnaar van de Oscaruitreiking van 2008.

Vaste samenwerking

Al hebben ze inmiddels gewerkt met grote namen als Brad Pitt, Tom Hanks, Jeff Bridges, William H. Macy en Tommy Lee Jones. De Coens werken veel samen met een vaste groep acteurs: John Turturro, George Clooney, Steve Buscemi, John Goodman en Holly Hunter. Andere vaste namen waarmee de Coens samenwerken zijn regisseur Sam Raimi, hun vaste cameraman Roger Deakins en muziekcomponist Carter Burwell.

De eerste vaste cameraman Barry Sonnenfeld maakte na Millers Crossing een succesvolle carrière als filmregisseur van films als The Addams Family en Men in Black.
© 2010 - 2018 Lierop69, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Coen Moulijn, zijn sportieve levenCoen Moulijn stond bekend als de beste dribbelaar die het Nederlands voetbal heeft gekend. Hij speelde onder andere voor…
Filmrecensie: Coen broers verdienen Oscar met juweeltjerecensieFilmrecensie: Coen broers verdienen Oscar met juweeltjeNo country for old men, een creatie van de begaafde gebroeders Coen, is een film waarin alle paradoxale elementen elkaar…
Winnaars van de Golden Globe prijzen voor films in 2014Winnaars van de Golden Globe prijzen voor films in 2014Een keer per jaar deelt de Hollywood Foreign Press Association de Golden Globes uit. De meest recente uitreiking van de…
De unieke stijl van Film NoirDe unieke stijl van Film NoirDe Film Noir. Er is heel weinig bekend over dit genre, terwijl het in de jaren ’40 zo populair was. Daarom is hieronder…
Top 10 beste komische lachfilmsTop 10 beste komische lachfilmsOp zoek naar leuke komische lachfilms? Hier kun je de beste komische cult films vinden. Het comedy film genre is bij vee…
Bronnen en referenties
 • www.imdb.com
 • www.coenbrothers.net
 • www.movieline.com

Reageer op het artikel "De gebroeders Coen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lierop69
Laatste update: 05-08-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!