Medea van Euripides

Medea van Euripides "Medeia" is een tragedie van de Griekse tragediedichter Euripides. Het werk werd voor het eerst opgevoerd in 431 v.Chr., en behaalde een 3e prijs bij de Dionysia. Ik heb deze samenvatting gemaakt voor het vak 'Theatergeschiedenis' (Universiteit Antwerpen).

Personages

 • Medea: Kolchische koningsdochter
 • Jason: kroonprins aan het hof van Jolkos
 • Koor: vrouwen van Korinthe, gevolg Medea
 • Oude vrouw: voedster Medea
 • Pedagoog: voeder van de kinderen
 • Kreoon: heerser van Korinthe
 • Aegeus: heerser van Athene
 • Bode
 • Kinderen

Proloog

De voedster van Medea vertelt hoe alles begon. Jason bouwde een schip, de Argo, waarmee hij op zoek ging naar het Gulden Vlies (de gouden schapenvacht van de god Chrysomallos). Doordat hij door de blauwe poort van de Zwarte Zee ging, heeft hij Medea gevonden. Zij heeft onderweg de oom van Jason vermoord. Zij zijn dan uiteindelijk terechtgekomen in Korinthe. Ze zijn getrouwd. Nu is de liefde echter voorbij. Jason verstoot zijn vrouw en kinderen. Hij heeft nu de prinses van Korinthe (dochter van Kreoon) lief. Medea voelt zich beledigd. Jason heeft haar verraden. Ze heeft spijt dat ze Jason is gevolgd en niet in het land van haar vader is gebleven. Ze walgt zelfs van haar kinderen. De voedster heeft schrik dat ze iets van plan is. De kinderen maken zich geen zorgen over hun moeder. Dan komt de voeder van de kinderen. Hij heeft gehoord dat Jason nu ook zijn kinderen wegwil uit Korinthe. De voedster besluit om de kinderen weg te houden van Medea. Zij wil immers haar kinderen vernietigen.

Parados

Het koor vraagt achter Medea. De voedster vertelt over de situatie. Medea jammert dat ze wil sterven.

Strofe

Ze zingen over Medea die zo veel van Jason houdt, dat ze voor hem wil sterven. Door zijn verraad is hij het echter niet waard. Medea zegt dat zij hoopt dat Jason en zijn nieuwe liefde sterven. Zij hunkert terug naar haar vader en zijn land. Ze vraagt zich af waarom ze haar broer vermoord heeft.

Anti-strofe

Het koor wil haar behoeden voor een domme daad. Ze vragen de oude vrouw om Medea te roepen. De oude vrouw vertelt dat er geen liederen zijn om iemand te troosten.

Epode

Medea is gekrenkt en roept alle goden die haar over de Zwarte Zee hierheen brachten en op wie ze vetrouwde.

Episode 1

Medea beseft dat ze Jason niet meer kent. Medea wijst het koor op het lot dat ze samen delen, namelijk vrouw zijn. Medea voelt zich alleen in een vreemd land. Ze wil zich graag wreken op Jason of op de koning of zijn dochter. Zij vraagt iedereen om dan te zwijgen. Ze snakt naar bloed, omdat haar man haar heeft bedrogen. Anders is een vrouw te week om te vechten. Het koor zegt dat ze zullen zwijgen. Ze begrijpen haar ellende. Dan komt Kreoon Medea vertellen dat ze verbannen wordt. Zij vraagt waarom ze weg moet. Kreoon vertelt dat hij bang is voor haar boosaardige krachten die misschien hem wel eens kunnen treffen. Medea zegt dat hij haar niets misdaan heeft. Ze vraagt aan hem om te mogen blijven. Hij twijfelt eerst, maar houdt toch voet bij stuk, want hij vertrouwt haar niet. Zij smeekt, maar geeft uiteindelijk toe. Ze vraagt nog wel om een dag te mogen blijven. Ze wil voor haar kinderen een goede bestemming en geld zoeken. Kreoon geeft toe (telkens als hij iets toegeeft, loopt het verkeerd af), maar daarna moet ze vertrekken, anders zal Medea de dood vinden. Het koor vraagt zich af hoe Medea zich zal redden. Zij zegt dat ze zichzelf niet zomaar gewonnen geeft. Haar wraak zal zoet zijn. Ze vraagt zich wel af wie haar asiel zal bieden als ze dood zijn. Medea besluit om iedereen te doden voor ze zelf sterft. Ze zeggen dat Medea zich niet zomaar moet laten doen, want zij stamt tenslotte af van de goden. Een vrouw is niet geboren om goed te doen, ze zijn boosaardig.

Stasimon 1

Dit is een klaagzang voor Medea. Het koor bezingt dat de vrouw respect moet krijgen en dat zij niet altijd ontrouw is, maar ook andersom. Dat Medea het land in schande moet verlaten. Een eed blijkt waardeloos in Hellas. Een nieuwe koningin neemt de macht en het bed van Medea over.

Episode 2

Jason zegt dat hij dit niet wou, maar dat Medea hen heeft uitgedaagd door haar uitspraken over Jason en het koningshuis. Hij zegt dat hij Medea geen kwaad wil doen. Zij scheldt hem uit. Ze zegt dat zij alles voor hem gedaan heeft, want zij heeft de draak gedood die nooit sliep en het Gulden Vlies droeg. Jason heeft duidelijk meineed gepleegd. Medea weet niet waar ze naartoe moet. Ze heeft haar eigen familie immers verraden door met Jason mee te gaan. Jason zegt dat het waar is dat Medea hem heeft geholpen, maar dat het niet door haar is maar door haar liefde die haar zo heeft gedreven. Hij zegt dat ze haar al genoeg betaald heeft. Jason heeft haar immers weggehaald bij de barbaren. Nu weet ze eindelijk wat recht is. Hij beschuldigt Medea van jaloersheid omdat zijn problemen zijn opgelost. Hij wil graag een goed leven, ook voor zijn zonen en Medea. Medea zegt dat Jason zich schaamt over haar. Jason doet alsof hij Medea wil helpen, maar zij hoeft zijn hulp en zijn geld helemaal niet.

Stasimon 2

Er wordt gezongen over de liefde die giftig kan zijn. Het gaat over dat m’n zijn huis niet wil missen en dat vrienden die elkaar niet helpen kunnen doodvallen.

Episode 3

Aigeus en Medea wensen elkaar geluk. Aigeus komt van Delphi, van het orakel. Hij vraagt zich af waarom hij geen kinderen kan krijgen. Het lijkt net of het een straf is van de goden. Ze hebben tegen hem gezegd dat hij “het deksel van de doos niet mag open doen, vooraleer hij weer thuis is, in het huis van zijn vader”. Hij begrijpt er niets van. Medea vraagt zich af waarom hij dan naar hier is gekomen. Hij zegt dat hij op weg is naar Troizen, naar koning Pittheus (zoon Pelops). Aigeus wil hem de spreuk van de goden voorleggen. Hij is een wijs man en een van zijn beste vrienden. Aigeus vraagt waarom Medea ongelukkig is en zij vertelt hem de situatie met haar man. Medea vraagt of ze in zijn land mag leven. Zij zal er dan voor zorgen dat hij vader wordt, zij beschikt immers over toverkrachten. Hij zal Medea meenemen en beschermen. Zij vraagt of hij een eed wil doen bij aarde, zon en heel het godendom. Hij mag haar niet uitleveren. Medea zal zo snel mogelijk naar zijn land komen. Het koor zegt dat de zoon van Maia, de god van de reizigers, hem zal begeleiden. Medea beraamt haar list, maar ook haar kinderen zullen omkomen. Ze zal de dochter van de koning immers een jurk van saffraan en een gouden kroon laten bezorgen door haar kinderen. Hierop zit vergif, maar aangezien haar kinderen meewerken met haar plan, zullen zij ook sterven. Het koor wil haar nog ompraten, want ze wordt zo tenslotte vijand van zichzelf als ze haar kinderen vermoordt. Zij wil echter haar man treffen in zijn hart. Ze vraagt om te zwijgen.

Stasimon 3

Ze beschrijven het mooie Athene. Ze vragen zich af hoe een vrouw die zo’n misdaad zal begaan, daar kan wonen. Ze vragen zich af hoe iemand zijn kinderen kan vermoorden.

Episode 4

Medea zegt dat ze zich gedroeg als een zwakke vrouw en dat ze Jason begrijpt. Ze vraagt of hij voor de kinderen wil zorgen als zij in ballingschap wordt gestuurd. Hij zegt dat dit goed is. Medea zegt dat ze cadeaus met de kinderen zal meegeven. Jason denkt dat Medea gek is omdat ze de geschenken van Helios (de god van de zon) weggeeft.

Stasimon 4

Het koor zit er mee in dat de kinderen zullen sterven. Ook de bruid zal sterven als ze de jurk aantrekt en de kroon opzet. Het koor heeft wel medelijden met Medea, omdat ze haar kinderen vermoordt door haar man zijn bedrog.

Episode 5

De pedagoog vertelt dat de bruid zich met de kinderen heeft verzoend. Medea is droevig. De pedagoog zegt dat ze ooit de kinderen zullen terughalen. Medea vertelt dat zij de eerste zal zijn om ze terug te halen. Men wil Medea nog maar eens proberen om te praten, maar ze houdt stand. Dan komt iemand uit Jasons entourage. Hij vertelt dat de prinses en de koning dood zijn. Hij zegt dat Medea moet vluchten. Hij vertelt hoe ze gestorven zijn. Hij beschrijft de hele situatie. Medea vertelt dat zij haar kinderen zal doden, voor de vijand hen doodt. Men zegt dat Medea hen niet doodt omdat ze hen haat, maar omdat ze van hen houdt.

Stasimon 5

Het koor hoort de kinderen schreeuwen. Ze weten niet wat Medea overkomt. Ze weten wel dat het huwelijk de ellende is van vrouwen.

Exodus

Jason vindt het gruwelijk wat Medea gedaan heeft. Hij zegt dat de familie van de koning zich wel zal wreken. Hij wil echter zijn kinderen vinden, anders kunnen ze hen wel eens vermoorden voor hetgene wat Medea gedaan heeft. Het koor beseft dat Jason nog niet echt door heeft wat er gebeurd is. Ze vertellen hem wat er gaande is. Hij wordt woest en wil de poort openen om de lichamen van zijn zonen te zien. Hij beschuldigt Medea van deze gruwel. Zij voelt zich echter verraden en vindt dit een straf. Ze heeft immers Jason vermoordt, door haar kinderen te vermoorden. Jason zegt dat hij ze nog wil kussen. Medea maakt zich boos, want nu heeft hij oog voor hen … nu ze dood zijn, want toen ze levend waren, wees hij ze af. Hij mag zijn kinderen niet meer gedag zeggen.
© 2010 - 2024 Katrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De moordlustige vrouw, MedeaDe moordlustige vrouw, MedeaZou jij je kinderen doden, om je vreemdgegane man eens een lesje te leren? Nee! Dat kun jij niet aan, zoveel verdriet! M…
De Griekse TragedieDe Griekse TragedieDe Griekse tragedie, al eeuwenoud en vandaag de dag worden sommige tragedies nog steeds opgevoerd. Maar hoe is de traged…
Theatervorm: TragedieAl voor onze jaartelling maakten de Grieken toneelstukken over helden of goden met wie het slecht afliep. In de loop van…
Griekse tragedie 'Elektra': verschillende versies vergelekenElektra is een figuur uit de Griekse mythologie die een hoofdrol speelt in drie bewaard gebleven werken van grote Grieks…

Lanseloet van Denemerken"Een abel spel van Lanseloet van Denemerken. Hoe hi wert minnende ene joncfrou die met sijnder moeder diende." Lanseloet…
De gebroeders CoenJoel en Ethan Coen, beter bekend als de gebroeders Coen, zijn bij filmliefhebbers al decennia bekend van independent mov…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frederick Sandys, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Medeia_(Euripides) Boek: Medea van Euripides
Katrien (6 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.