Lifecasting als kunst of herinnering

Lifecasting is een techniek om een 3D-afdruk te maken van een menselijk lichaam of een deel daarvan. Eerst wordt een gietvorm gemaakt. De uiteindelijke afdruk wordt gemaakt door een vloeistof in de gietvorm te laten stollen. Lifecasting wordt veel toegepast om een blijvende afdruk te maken de buik van een zwangere vrouw.

Geschiedenis van Lifecasting

De eerste toepassing van lifecasting, alhoewel toepast op het lichaam van een overledenen worden teruggevonden in de het 'oude Egypte'. De Egyptenaren maakten naast mummies ook doodsmaskers van hun overleden dierbaren en farao's.
Ook in de late middeleeuwen werden met wax of gips afdrukken van het gezicht van overledenen gemaakt. Afdrukken van het gezicht van belangrijke mensen uit die tijd kunnen nu nog teruggegevonden worden in kerken en andere openbare gebouwen.

Uitvoering en materiaal

Bij lifecasting wordt gewerkt met levende modellen, het is dus belangrijk dat het materiaal geen irritatie of allergische reacties geeft. Vaak wordt gebruik gemaakt van wax of gips. Lifecasting wordt ook toegepast met ijs, glas en zelfs chocolade. Alle materialen die snel verharden en de huid niet schaden zijn geschikt.
Afhankelijk van het materiaal kunnen de replica's zeer gedetailleerd zijn. Replica's kunnen details zoals huidporiën en vingerafdrukken bevatten.

Toepassing van Lifecasting

Lifecasting wordt meestal toegepast op mensen, soms ook op dieren. Er bestaan lifecastingtechnieken, die een afdruk maken van het gehele lichaam, meestal worden alleen afdrukken gemaakt van de buik, het gezicht of handen en voeten. Lifecasting wordt vaak gezien als een vorm van kunst. Duane Hanson is een alom bekende beeldhouwer die lifecasting toepast in zijn werk.
In de medische wereld wordt life casting ook toegepast voor het aanmeten van prothesen.
Toepassingen van lifecasting worden verder veel teruggevonden in de film- en televisieindustrie.

Lifecasting tijdens de zwangerschap

Lifecasting wordt veelvuldig toegepast op zwangere vrouwen. Het afdruk is dan een blijvende herinnering voor de vrouw en het kind. Afdrukken worden gemaakt van de buik. In veel gevallen worden ook de borsten meegenomen in het afdruk. Speciale bureaus kunnen een afdruk maken, maar er bestaan ook Doe-het-zelf pakketten met handleiding en verf, om een gipsafdruk van een zwangere buik te maken. Vergelijkbare pakketten kunnen ook gebruikt worden voor het maken van een afdruk van een kinderhandje of -voetje.
© 2010 - 2020 Basjobsen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kunststromingen van de jaren zeventigKunststromingen van de jaren zeventigHoewel de jaren zeventig tal van interessante ontwikkelingen en gebeurtenissen kennen, worden deze in het collectief geh…
Egyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstEgyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstDe Egyptische kunst en de kunst van de Middeleeuwen zijn beide dienend. Ze staan in het teken van het heilige, het godde…
Kopen en verkopen van kunstKopen en verkopen van kunstEr is soms goed geld te verdienen met het kopen en doorverkopen van kunst. Dit hoeft echter lang niet altijd het geval t…
Taxeren van een kunstwerkTaxeren van een kunstwerkLees hier alles over het taxeren van kunst en wat hier allemaal bij komt kijken. Ook krijg je door het lezen van dit art…

Portret van Hendrik VIII door Hans HolbeinPortret van Hendrik VIII door Hans HolbeinToen in 1698 de koninklijke residentie Whitehall Palace bijna helemaal door brand vernield werd, verloor de mensheid een…
Kinderen en kunst: SurrealismeKinderen en kunst: SurrealismeSurrealisme: droom of werkelijkheid? Dat ontdekken kinderen uit de twee hoogste basisschoolklassen wanneer zij met deze…

Reageer op het artikel "Lifecasting als kunst of herinnering"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Basjobsen
Gepubliceerd: April 2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Schrijf mee!