Lifecasting als kunst of herinnering

Lifecasting is een techniek om een 3D-afdruk te maken van een menselijk lichaam of een deel daarvan. Eerst wordt een gietvorm gemaakt. De uiteindelijke afdruk wordt gemaakt door een vloeistof in de gietvorm te laten stollen. Lifecasting wordt veel toegepast om een blijvende afdruk te maken de buik van een zwangere vrouw.

Geschiedenis van Lifecasting

De eerste toepassing van lifecasting, alhoewel toepast op het lichaam van een overledenen worden teruggevonden in de het 'oude Egypte'. De Egyptenaren maakten naast mummies ook doodsmaskers van hun overleden dierbaren en farao's.
Ook in de late middeleeuwen werden met wax of gips afdrukken van het gezicht van overledenen gemaakt. Afdrukken van het gezicht van belangrijke mensen uit die tijd kunnen nu nog teruggegevonden worden in kerken en andere openbare gebouwen.

Uitvoering en materiaal

Bij lifecasting wordt gewerkt met levende modellen, het is dus belangrijk dat het materiaal geen irritatie of allergische reacties geeft. Vaak wordt gebruik gemaakt van wax of gips. Lifecasting wordt ook toegepast met ijs, glas en zelfs chocolade. Alle materialen die snel verharden en de huid niet schaden zijn geschikt.
Afhankelijk van het materiaal kunnen de replica's zeer gedetailleerd zijn. Replica's kunnen details zoals huidporiën en vingerafdrukken bevatten.

Toepassing van Lifecasting

Lifecasting wordt meestal toegepast op mensen, soms ook op dieren. Er bestaan lifecastingtechnieken, die een afdruk maken van het gehele lichaam, meestal worden alleen afdrukken gemaakt van de buik, het gezicht of handen en voeten. Lifecasting wordt vaak gezien als een vorm van kunst. Duane Hanson is een alom bekende beeldhouwer die lifecasting toepast in zijn werk.
In de medische wereld wordt life casting ook toegepast voor het aanmeten van prothesen.
Toepassingen van lifecasting worden verder veel teruggevonden in de film- en televisieindustrie.

Lifecasting tijdens de zwangerschap

Lifecasting wordt veelvuldig toegepast op zwangere vrouwen. Het afdruk is dan een blijvende herinnering voor de vrouw en het kind. Afdrukken worden gemaakt van de buik. In veel gevallen worden ook de borsten meegenomen in het afdruk. Speciale bureaus kunnen een afdruk maken, maar er bestaan ook Doe-het-zelf pakketten met handleiding en verf, om een gipsafdruk van een zwangere buik te maken. Vergelijkbare pakketten kunnen ook gebruikt worden voor het maken van een afdruk van een kinderhandje of -voetje.
© 2010 - 2024 Basjobsen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerVanaf week 21 zal de baby flink in gewicht gaan groeien; dit geldt dus ook voor een zwangere vrouw. De buik wordt dan oo…
De buik tijdens de zwangerschapDe buik tijdens de zwangerschapDeed je vroeger keihard je best in de sportschool op je buikspieroefeningen om je buikje te verminderen en je buikje te…
De ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerIn week 34 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2200 gram en is bijna 43 centimeter lang. In aanleg is de baby klaar…

Portret van Hendrik VIII door Hans HolbeinPortret van Hendrik VIII door Hans HolbeinToen in 1698 de koninklijke residentie Whitehall Palace bijna helemaal door brand vernield werd, verloor de mensheid een…
Een feministisch kunstwerk van Judy ChicagoSinds in de jaren zestig en zeventig diverse feministische golven over ons heen zijn gerold, heeft de vrouw aan zelfverz…
Basjobsen (20 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.