Streetart: Edgar Mueller

Streetart: Edgar Mueller Binnen de streetart is Edgar Mueller bekend geworden met zijn 3D schilderijen, die vanaf een bepaald standpunt op uitermate goede wijze de illusie van diepte geven. Op deze manier heeft Edgar Mueller menig realistische grot of afgrond op de straat geschilderd als uitdaging voor de voorbijgangers om hier deel van te worden.

Street art

Street art is een kunstvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van de stoep of straat om een afbeelding op te produceren. In de meeste gevallen gebeurd dit met krijt, maar enkelen gebruiken ook andere materialen zoals verf. Deze kunstvorm staat ook wel bekend onder andere namen zoals sidewalk art, chalk art, street painting, pavement art en stoepkrijt kunst.

Binnen de street art kunstvorm zijn er diverse stijlen en onderwerpen mogelijk, de vorm die Edgar Mueller bekend heeft gemaakt is het anamorphe schilderen, waarbij diverse zichtlijnen allen tezamen komen op een bepaald zichtpunt. Vanaf dit punt is het ware schilderij in 3D te zien. Om dit te bereiken moet er tijdens het schilderen voortdurend teruggelopen worden naar het zichtpunt om alle verticale lijnen in het schilderij hier samen te laten lopen. Dat is tevens de reden waarom het schilderij slechts te zien is vanaf dat ene punt. De moeilijkheid bij het anamorph schilderen zit niet zozeer hierin, alswel in het schilderen van de vervormde lijnen binnen het schilderij: hoe verder het van het zichtpunt weg is, hoe meer de lijnen vervormd moeten worden om het 3D te laten lijken.

De eerste kunstenaar die dit goed onder de knie kreeg en toepaste binnen de straatkunst was Kurt Wenner. Nadeel van deze kunstvorm blijft natuurlijk altijd het weer: regen kan een mooi kunstwerk in de wording snel verpesten.

Het ontstaan van street art

In de 16e eeuw in Italië is langzaam de street art ontstaan in de vorm van rondtrekkende kunstenaars die hun kunsten tentoonspreidden tijdens religieuze- of dorpsfeesten. De tekeningen die zij maakten waren allen religieus van aard, waarbij zij volop inspiratie konden opdoen aan de hand van de talloze voorbeelden van religieuze afbeeldingen die er indertijd voorhanden waren. Zij hadden naast dit tekenen ook geen andere inkomstenbron, de gulheid van de bewonderaars was waar zij het van moesten hebben.

Het is ook gedurende die begintijd geweest dat de street art kunstenaars in Italië bekend zijn geworden onder de naam Madonnari (tekenaar van Madonna), gebaseerd op de religieuze achtergrond van hun tekeningen. Deze kunstvorm zou de tijd overleven om uiteindelijk in 1972 weer tot volle bloei te komen. Het was in dit jaar dat het eerste Street Painting Festival in Italië plaatsvond, in Grazie di Curtatone. Het doel van dit festival was het aandacht vragen voor en het vastleggen van de kunst van de laatste overlevende beoefenaars van deze eeuwenoude kunstvorm. Niet alleen lukte dit aardig goed, maar het festival begon ieder jaar aan populariteit te winnen: steeds meer jongeren namen de kunstvorm over en er ontstonden zelfs nieuwe stijlen en andere onderwerpen voor de kunst. Tegenwoordig is de kunst wereldwijd bekend, niet alleen door nieuwe festivals in andere Europese landen en Amerika, maar ook door internet.

Edgar Müller

Edgar Müller is op dit moment één van de bekendste straatkunstenaars ter wereld, bekend geworden door zijn 3D schilderijen. Op 10 Juli 1968 werd hij geboren in Mülheim en groeide op in het dorpje Straelen in Duitsland. Vanaf jonge leeftijd tekende hij al veelvuldig, maar het zou nog tot zijn 16de duren voordat hij voor het eerst street art ging maken. Dit gebeurde op een jaarlijkse wedstrijd in het plaatsje Geldern, waar hij naar school ging. Aan deze wedstrijd zou hij vaker meedoen, totdat hij deze op 19jarige leeftijd won.

Vanaf dit punt begon de carriere van Edgar Müller langzaam te lopen. Hoewel hij in het begin nog vooral de schilderijen van oude meesters zoals Caravaggio en Rembrandt kopieerde, won hij hiermee toch meerdere prijzen. Later zou hij zijn onderwerpen en stijl veranderen in de 3D anamorfe stijl die hij tegenwoordig maakt. In 1998 werd Edgar Müller door het oorspronkelijke festival in Italie benoemd tot Maestro Madonnari, een titel die slechts door weinigen gedragen mag worden.

De bekende 3D vorm die we nu van Edgar Müller kennen heeft hij leren kennen via de werken van Julian Beever en Kurt Wenner toen hij zich verdiepte in een opdracht waarbij zijn opdrachtgever een auto op de straat geschilderd wilde hebben. Deze auto zou tevens zijn eerste 3D street art zijn. Tegenwoordig staan de kunsten van Müller vooral bekend door de publieke plaatsen die door zijn kunst volledig omgevormd worden tot een andere werkelijkheid. Het doel daarvan is om de voorbijganger hier deel van te laten worden, waarbij de kunst zelf de voorbijganger ook nog vraagt om hier een foto van te maken met de voorbijganger als subject in de nieuwe omgeving.
© 2010 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meester van de Horror: Edgar Allan PoeMeester van de Horror: Edgar Allan PoeIn de negentiende eeuw waren horror-verhalen natuurlijk niks vergeleken met de horror van tegenwoordig. Toch was er een…
Gezichtsbedrog, in al zijn facettenGezichtsbedrog, in al zijn facettenSoms houden onze ogen ons voor de gek en zien we dingen die er in werkelijkheid niet zijn of we zien ze anders dan dat z…
Annie Sloan chalk paint: de wonderverfAnnie Sloan krijtverf: misschien heeft u er al wel eens van gehoord. Deze wonderverf wint steeds meer aan populariteit.…
Vijf Nederlandse musea met moderne kunstBezoek eens een museum met een collectie aan moderne kunst en raak geïnspireerd tijdens een wandeling langs de kunstobje…
Kleuren: de theorieKleuren: de theorieNatuurlijk weet iedereen wat een kleur is, hoewel men het misschien niet onder woorden kan brengen. Als klein kindje zij…
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.