Meester van de Horror: Edgar Allan Poe

Meester van de Horror: Edgar Allan Poe In de negentiende eeuw waren horror-verhalen natuurlijk niks vergeleken met de horror van tegenwoordig. Toch was er een auteur die vele grenzen wist te doorbreken en, voor die tijd, de meest gruwelijke horrorverhalen schreef. Edgar Allan Poe wist mensen angst in te boezemen met verhalen over dood, mentale aftakeling en marteling. Maar wat niet zo bekend is, is dat Edgar Allen Poe meer schreef dan alleen horror, zoals satire en science fiction.

Wie was Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe wordt gezien als een van de grote Amerikaanse schrijvers en dichters. Hij was een van de eersten die vrijwel alleen korte verhalen en poëzie schreef. Zijn idee was dat een goed kort verhaal in een ruk uitgelezen moest kunnen worden. Hoewel het gros van Poe's werk horror is, schreef hij ook veel humor en satire en was hij ook verantwoordelijk voor het populariseren van science-fiction verhalen. Daarnaast staat ook de uitvinding van het detectivegenre (de zogenoemde "whodunnit" verhalen die vooral begin twintigste eeuw populariteit genoten) op zijn naam.

Edgar Allan Poe werd geboren op 19 januari 1809 in de Amerikaanse stad Boston onder de naam Edgar Poe. Zijn ouders stierven toen Poe nog jong was en hij werd opgevoed door het echtpaar John en Frances Allan. Vooral in zijn jongere jaren schreef Poe vooral poëzie, later zou hij ook korte verhalen gaan schrijven. Op 27 jarige leeftijd trouwde Poe met zijn 13 jarige nichtje, Virginia Clemm die op 24 jarige leeftijd stierf aan tuberculose. Gezegd wordt dat de dood van Poe's vrouw de inspiratie is geweest voor veel van zijn werk.

Het werk van Edgar Allan Poe

In 1827 publiceert Edgar Allan Poe zijn eerste werk "Tamerlane and Other Poems" op eigen kosten. Enkele jaren later wint hij een poëzie wedstrijd en gaat hij werken voor het literaire tijdschrift "Southern Literary Messenger". In 1836 verschijnt Poe's eerste en laatste roman "The Narrative of Arthur Gordon Pym". Het verhaal wordt van alle kanten afgekraakt en zelfs Edgar Allan Poe geeft later in zijn carrière aan het geen geweldig verhaal te vinden.

Misschien wel het bekendste werk is het gedicht "the Raven" uit 1845. Het gedicht gaat over een man die een nachtelijk bezoek krijgt van een pratende raaf. Het gedicht bracht Poe een enorme hoeveelheid populariteit en is misschien wel verantwoordelijk voor het grootste deel van Poe's bekendheid. Het had hem echter financieel niks opgeleverd.

Het ontstaan van het detectivegenre komt van de verhalen over de detective C. Auguste Dupin. "The Murders in the Rue Morgue" is het eerste verhaal over de detective en gaat over een dubbele moord in een afgesloten ruimte op de vierde verdieping van een gebouw aan de fictieve straat "Rue Morgue" in Parijs. Dupin wordt gevraagd de moord uit te zoeken en toont hierbij zijn ongelooflijke analytische vermogen. De invloeden van dit verhaal zijn terug te vinden in de meeste detectives die er op volgden en nog steeds in series als CSI.

De mysterieuze dood van Edgar Allan Poe

Drie oktober 1849 overleed Edgar Allan Poe. De oorzaak en omstandigheden rond zijn dood zijn nog steeds niet geheel bekend. Hij zou in een delirium geraakt zijn, niet zijn eigen kleren hebben gedragen en zou hij herhaaldelijk de naam "Reynolds" hebben uitgesproken. De officiële medische gegevens, zoals zijn akte van overlijden, zijn verloren geraakt. Het mysterie rond zijn dood past daarbij vlekkeloos bij zijn werk en wordt tot de dag van vandaag in leven gehouden door een onbekend persoon, de zogeheten "Poe Toaster", die op 19 januari een toast brengt op Poe bij zijn graf met een glas cognac, waarna hij drie rozen achterlaat op het graf.

Verplicht leesvoer

De volgende verhalen en gedichten van Poe zijn absolute aanraders:
  • The Raven (gedicht)
  • The Pit and the Pendulum (kort verhaal)
  • The Murder in the Rue Morgue (kort verhaal)
  • The Telltale Heart (kort verhaal)
  • The Premature Burial (kort verhaal)
  • The Haunted Palace (gedicht)
  • The Conquerer Worm (gedicht)
© 2009 - 2024 Newton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kraaienfamilie, CorvidaeDe kraaienfamilie, CorvidaeDe kraaienfamilie (Corvidae) telt wereldwijd meer dan 100 soorten. Al deze soorten hebben een aantal overeenkomsten, toc…
recensieBoekrecensie: Stephen King - DumaStephen King staat heden ten dage nog steeds bekend als 'de master of horror.' Een onterechte typering, als je het mij v…
Raaf, Corvus coraxRaaf, Corvus coraxDe raaf, Corvus corax, is een grote kraaiachtige, hij is groter dan de zwarte kraai en de roek met zijn spanwijdte van 1…
Streetart: Edgar MuellerStreetart: Edgar MuellerBinnen de streetart is Edgar Mueller bekend geworden met zijn 3D schilderijen, die vanaf een bepaald standpunt op uiterm…
Willem van der Decken, de Nederlandse Davy JonesIn de films Pirate of the Carribbean is een grote rol weggelegd voor de enge Davy Jones, de man met de baard van tentake…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Odilon Redon, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Newton (27 artikelen)
Laatste update: 28-10-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.