Taxeren van een kunstwerk

Taxeren van een kunstwerk Lees hier alles over het taxeren van kunst en wat hier allemaal bij komt kijken. Ook krijg je door het lezen van dit artikel een beeld van het beroep kunsttaxateur.

Taxeren van een kunstwerk

Kunst taxateurs kunnen de waarde vaststellen van kunstwerken of kunstverzamelingen. Deze kunstprofessionals hebben over het algemeen een afgeronde opleiding kunstgeschiedenis en vele jaren ervaring als kunstverkoper. Meestal werken ze voor veilinghuizen, waar ze dan kunst taxeren zodat het geveild kan worden. Kunst taxateurs werken ook voor verzekeringsmaatschappijen, galeries en musea. Dit soort werk vereist over het algemeen een bereidheid om te reizen omdat de taxateur meestal naar de kunst toe moet komen en niet andersom.

Taxateurs zijn specialisten

De meeste kunst taxateurs hebben zich gespecialiseerd in een bepaald type kunst, de stijl of het tijdperk van de kunst. Zo hebben sommige kunst taxateurs zich gespecialiseerd in etsen, meubels, of porselein. Anderen zijn gespecialiseerd in de middeleeuwse kunst, klassieke kunst, moderne kunst, enzovoort. Specialisatie maakt een kunsttaxateur vertrouwd met alle aspecten op het gebied van de kunst waar hij of zij zich richt op. Goede taxateurs kennen de geschiedenis van de kunst en van de periode waarin de kunst gemaakt is. Ook zijn zij vertrouwd met kunstwerken uit die periode en weten zij hoeveel andere soortgelijke werken uit die periode hebben opgeleverd op een veiling.

Samenwerken of alleen

Je kunt een beroep op een kunsttaxateur doen om de waarde van een specifiek kunstwerk te bepalen, of de waarde van een hele collectie kunstwerken, in sommige gevallen kunnen zij samenwerken met andere taxateurs als een verzameling een brede mix van kunstwerken bevat. Ook kunnen zij worden betrokken bij het vaststellen van de authenticiteit dat gebruikt wordt om te bevestigen dat de kunst authentiek is. Want authenticiteit speelt een belangrijke rol in de kunst waardering.
De kunst taxateur zal de kunst inspecteren en tot in detail kijken naar bewijsstukken die informatie bieden over het kunstobject, en hierbij bepalen in wat voor conditie het werk is.
Kunsttaxateurs bepalen de waarde van een kunstwerk door te kijken uit welk tijdperk de kunst komt, wie het heeft gemaakt, de actuele kunst waarden, en een aantal andere factoren. Hieruit volgt dan de taxatiewaarde en meestal ook een taxatierapport.

Taxeren van onbetaalbare kunst

Sommige kunstwerken kunnen worden beschouwd onbetaalbaar en onvervangbaar. Vaak is de kunstenaar zelf immers al overleden en is het dus niet mogelijk om een identiek gelijk werk te vinden. Dit maakt het extra moeilijk om de waarde van kunstwerken vast te stellen. Ook moeten zij overwegen waar de taxatie voor gebruikt wordt, de vervangingswaarde is waak hoger dan de handelsprijzen. En als je een waarde voor een verzekeraar nodig hebt, bijvoorbeeld voor een kunstverzekering, dan zal de waarde weer hoger liggen. Veel veilinghuizen maken dan ook gebruik van meerdere taxateurs als het gaat om bijzondere werken. Zo kan het zijn, dat afhankelijk van waar de taxatie voor gebruikt wordt, een kunsttaxateur verschillende waardes toekent aan het zelfde schilderij. Soms zitten kunsttaxateurs er wel eens naast. Zo is het wel eens voorgekomen dat een museum een schilderij uit de collectie moest halen omdat het toch een vervalsing bleek te zijn. Dit terwijl er al meerdere taxateurs naar het doek gekeken hadden. Ook wordt de waarde van kunst bepaald door het tijdbeeld, vroeger waren de schilderijen van, van Gogh immers niets waard volgens de kunstkenners uit die tijd. Dus zo kan het zijn dat de waarde van kunst afhankelijk van het tijdbeeld stijgt en daalt.
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunst kopen: Waar moet je op letten bij aanschaf kunstwerk?Een kunstwerk vormt een belangrijk deel van de uitstraling van je interieur. Ook moet een schilderij of beeld iets oproe…
De Mona Lisa (La Joconde)De Mona Lisa (La Joconde)Waarschijnlijk het allerberoemdste schilderij ter wereld: de Mona Lisa, gemaakt door Leonardo da Vinci. Het schilderij w…
Huis taxeren, kies de goedkoopsteEr zijn verschillende uitgangspunten bij het laten taxeren van uw eigen huis. U kunt gewoon de goedkoopste taxateur neme…

Pieter - Paul Rubens: van schilder tot diplomaatPieter - Paul Rubens: van schilder tot diplomaatRubens was een schilder die hield van naakte voluptueuze lichamen en hiermee in de 17e eeuw een plaatsje veroverde in he…
Het leven een droom van Pedro Calderón de la BarcaHet leven een droom van Pedro Calderón de la BarcaPedro Calderón de la Barca (Madrid, 17 januari 1600 - aldaar, 25 mei 1681) was een belangrijke Spaanse dramaturg, na Lop…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.