De Denker - Auguste Rodin

De Denker - Auguste Rodin De Denker is een beeldhouwwerk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Het is in hetzelfde jaar van de creatie van 'De Denker', dat Rodin zijn eerste opdracht van Frankrijk kreeg: een monumentale bronzen poort, 'de Hellepoort'.

Biografische schets van Auguste Rodin

Auguste Rodin was geboren in 1840 in Parijs. Zijn hobby was tekenen en hij ging naar de plaatselijke kunstschool. Na de dood van zijn zus ging hij bij het klooster, die hij na een tijdje verliet omdat een van zijn kloosterlingen hem ervan overtuigde dat een carrière in het beeldhouwen voor hem was weggelegd. Hij maakte ervan zijn carrière en trouwde later met Rose Beuret.

De Denker

Het beeldhouwwerk heeft niet altijd de naam 'De Denker' gedragen. Ze ging eerst door het leven als 'De poëet'. 'De Denker' stelt Dante voor die 'De Goddelijke komedia' schreef. Hij wordt denkend uitgebeeld, gebogen over de negen kringen van de hel, terwijl hij mediteert over zijn werk. De figuur van 'De Denker' is daarvoor zelf een verdwaalde ziel die rondstruint in de hel. Als vrijdenkend man is hij vastberadend om zijn lijden te verzachten met poëzie.

Kenmerken 'De Denker'

'De Denker' is een bronzen beeldhouwwerk. Deze vorm van beeldhouwen vraagt om een speciale techniek, gieten. Het proces van gieten zit complex in elkaar. Eerst wordt van gietwas of boetseerwas of ander brandbaar materiaal, een beeld gemaakt dat na het giet - en ontluchtingskanalen krijgt. Daarna wordt het model in een vuurvast omhulsel gebracht. Dit wordt het gestalte van het beeldhouwwerk. Deze vorm wordt in een oven op 700 graden Celcius uitgestookt. De was smelt uit de vuurvaste vorm waardoor een holte ontstaat. Deze holte kan gevuld worden met vloeibare brons of zilver. In het geval van 'De Denker' koos Rodin voor vloeibaar brons. Van deze vorm worden de giet- en ontluchtingskanalen afgezaagd en blijft een afgietsel over. Nadat het gietsel uit de mal verwijderd is, wordt het afgewerkt. Na dit proces kan het patineren beginnen.

Het beeldhouwwerk is gekenmerkt door zijn gladde textuur. Het is een vrijstaand beeld. Dit betekent dat het beeld los staat van een muur zodat ze als het ware zelfstandig kan bestaan. Door zijn open karakter trekt het een groter publiek aan. Het is alsof 'De Denker' aanwezig is in het publiek. Het geeft ons het gevoel aanwezig te zijn, dat het ons "betrekt". De kunststijl waartoe het werk behoort is 'het impressionisme'.

Achtergrond

Het beeldhouwwerk was in eerste instantie bestemd voor de Hellepoort. Het moest in de fronton geplaatst worden en stelde de mediterende Dante voor. Het was het eerste beeld dat openbaar tentoongesteld werd door Rodin. In 1906 werd het voor het Pantheon geplaatst tijdens een sociale crisis waardoor het monument een staatsbeeld werd. In 1922 werd het naar de tuin van Hôtel Biron gebracht, het huidige Rodin museum. De opdrachtgever is tot nog toe onbekend. 'De Denker' werd afgewerkt in 1881, hetzelfde jaar wanneer hij de opdracht kreeg de Hellepoort te maken. Rodin deed vooral inspiratie op bij Michelangelo, maar ook bij Donatello, die een voorbeeldfiguur was voor hem.

Kopieën

Over de ganse wereld zijn er meerdere kopieën van 'De Denker' te vinden. De standbeelden verschillen soms van grootte en materiaal. Sommige onder de beeldhouwwerken zijn exacte kopieën. De exacte reconstructies zijn bijna overal ter wereld ter vinden.

Enkele locaties van orginele kopieën

Azië:
 • 'Kyoto National Museum' in Japan
 • 'National Tsing Hua University' in Taiwan

Europa:
 • 'Laeken Cemetery' in België
 • 'Ny Carlsberg Glyptotek' in Denemarken
 • 'Kunsthalle Bielefeld in Duitsland
 • 'Musée Rodin' in Parijs ( naar de hand van Rodin)
 • ...

Noord-Amerika:
 • 'Baltimore Museum of Art' in de Verenigde Staten
 • 'Cleveland Museum of Art' in de Verenigde Staten
 • 'Columbia University' in New York, de Verenigde Staten
 • 'Detroit Institute of Arts' in Michigan, de Verenigde Staten
 • 'Nelson-Atkins Museum of Art' in Kansas City, de Verenigde Staten
 • ...

Zuid-Amerika:
 • Aan de voorkant van het Congres-gebouw in 'Buenos Aires' in Argentinië
© 2011 - 2024 Dictator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rodin Genius at Work in Groninger Museum 2016Rodin Genius at Work in Groninger Museum 2016Vanaf zaterdag 19 november 2016 was in het Groninger Museum een expositie te zien van de Franse beeldhouwer Auguste Rodi…
Singer Museum in Laren: gevarieerde kunst voor iedereenHet Singer Museum in Laren biedt kunst voor elk wat wils. Bij je bezoek valt direct op dat Singer Museum er niet een is…
Waarom is koper zo gewild?Waarom is koper zo gewild?Een "slimme" dief berooft geen juwelier, maar jat koperen spoorrails of een bronzen beeld. Wat is er zo bijzonder aan di…

Zandverhalen door Kseniya SimonovaZe maakt kunst met zand en verteld daar bijzonder mooie verhalen mee. Ze werd bekend door haar optreden tijdens Oekraïne…
Gift van honderd miljoen aan Frans Hals MuseumElf schilderijen met een totale waarde van meer dan honderd miljoen Euro. Dat is het cadeau dat het Elisabeth van Thürin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nielsr, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Thinker_sculptures
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bronsgieten_(kunst)
Dictator (17 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.