Zandverhalen door Kseniya Simonova

Ze maakt kunst met zand en verteld daar bijzonder mooie verhalen mee. Ze werd bekend door haar optreden tijdens Oekraïne Got Talent met haar verhaal over de Tweede Wereldoorlog

Biografie

Bron: Mosendez, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Mosendez, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Kseniya Simonova is geboren op 22 april 1985 in Yevpatoria, een stad in Oekraïne, dat toen nog een deel van de Sovjet-Unie was. Haar moeder Irina Simonova is een kunstenares, een theatrale ontwerper en is docent van de beeldende kunst. Haar vader Alexander Simonov, is voormalig militair officier, die nu een eigen meubel bedrijf heeft. Van kinds af aan schilderde, tekende en ontwierp Kseniya samen met haar moeder. De ouders van Kseniya ontmoedigde haar van een carrière als kunstenaar, maar Kseniya was er klaar voor. Ze legde uit: "Het is een constante strijd, dat weet ik. Als je kiest voor het vak, zul je er je hele leven mee worstelen. Je bent altijd opzoek naar iets nieuws, iets meer, en eigenlijk was ik al nooit geïnteresseerd in het leven van comfort en het verkopen van meubels".
In 2007 trouwde Kseniya met Igor Paskar, een theater regisseur en magazine editor. Hun zoon Dmitry werd geboren op 27 november 2007. In datzelfde jaar lanceerde ze een tweetalig tijdschrift "Chocolate" in het Engels en Russisch. Het blad stopte de productie in 2008 als gevolg van de financiële crisis.

Zand kunstenaar

Het idee om een zand-performance te doen, was van haar man. Hij wilde graag een nieuw theater project starten. Op het eerste moment weigerde Kseniya dit te doen: "Ik besefte meteen dat dit zeer moeilijk uit te voeren is. Het was zand, en geen potloden of verf. Hoe kan zand gebruikt worden als teken materiaal?". Tegelijkertijd was hun financiële situatie gespannen, door de stop van het magazine en het onderhouden van hun zoon. Toch besloten ze om een poging te wagen, een kunst te maken door middel van zand. Eerst probeerde Kseniya zand van het strand, maar het was niet makkelijk te gebruiken voor de zand animatie. Daarna probeerden ze rivierzand, maar ook dit werke niet. Igor zat dagenlang achter de computer op zoek naar geschikt zand en uiteindelijk had hij dit gevonden. Er was een groep geologen die speciaal vulkanisch zand verkochten, maar dit was te duur. Igor moest al zijn afdrukapparatuur verkopen om 3 kilo zand aan te kunnen schaffen. Kseniya begon te oefenen met het tekenen met zand in een kleine donkere ruimte in het huis die zij huurden. Ze zei dat het zo moeilijk was dat ze het wilde opgeven na 3 dagen oefenen. Het was fysiek erg zwaar doordat ze moest staan voor lange uren. Kseniya trainde nachtenlang 3 maanden lang. Overdag was ze moeder, en van 22.00 tot 04.00 was ze een zand-kunstenaar.

Ukraine's Got Talent

Kseniya's man Igor, spoorde haar aan dat ze mee moest doen met de wedstrijd Got Talent van Oekraïne, waar de prijs een miljoen Hryvna was. Dit staat gelijk aan 100.000 euro. Kseniya besloot om mee te doen. Ze presenteerde in twee minuten een zand verhaal, en werd geselecteerd als semi-finalist. Ze wilde een zand verhaal uitvoeren over de Tweede Wereldoorlog, maar de producenten zeiden dat ze een populairder thema moest kiezen. Kseniya weigerde en zei: "Ik wil iets memorabels brengen in deze show. Niet alleen foto's of videoclips. Iets wat dichtbij alle harten staat". Het zand verhaal van Kseniya werd live gepresenteerd op TV, een acht minuten durend verhaal over een jong stel die door de Tweede Wereldoorlog van elkaar gescheiden zijn. Het publiek was na het opstreden in tranen, het applaus barstte los en Kseniya kreeg een staande ovatie. Ze ging door naar de finale. In deze show trad ze op met een zand verhaal over een zoon die zijn ouders vergat doordat hij een succesvolle carrière kreeg. Kseniya wilde volwassen kinderen aanmoedigen om hun ouders te blijven onthouden en bellen. Na afloop kwamen mensen naar haar toe om te zeggen: "Na het bekijken van je verhaal, heb ik de telefoon gepakt en belde ik met mijn moeder. Ik heb haar al jaren niet gesproken. Dankjewel!".
Kseniya werd uitgeroepen tot de winnaar van de wedstrijd en won 100.00 euro. Zij werd een on-line sentatie, toen haar video op internet op een dag al meer dan een miljoen keer bekeken was. In een jaar tijd werd het meer dan 25 miljoen keer bekeken. Kseniya realiseerde zich pas wat er gebeurde nadat ze terug naar haar geboortestad Yevpatoria was gegaan en niet onopgemerkt over staat kon. Ze kreeg uitnodigingen vanuit de hele wereld op haar zand-verhalen te presenteren.

Internationale roem

Kseniya Simonova kreeg meer en meer uitnodigingen, en voerde meer dan 200 zand verhalen op voor het publiek in Oekraïne, Rusland, Noorwegen, Japan, Polen, Oostenrijk, China, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Qatar, India, Italië, Duitsland, Zwisterland, Kazachstan en nog veel neer. Op 26 april 2011, droeg Kseniya Simonova een speciaal gemaakte animatie op als gedenkteken voor de slachtoffers van Tsjernobyl in Rotterdam. Het was de 25 jaar na de ramp in Tsjernobyl die nog steeds van invloed is op veel mensen in Nederland, Oekraïne en Wit-Rusland.
Ook was Kseniya dit jaar te zijn tijdens het Eurovisie Songfestival 2011, tijdens de uitvoering van de Oekraïense deelname door Mika Newton.
© 2011 - 2023 Shannach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinetisch zand, zand om binnen mee te spelenKinetisch zand, zand om binnen mee te spelenHaal het strand naar binnen! Ben je het ook zo beu om na een dagje spelen op het strand kilo's zand uit de kleren en sch…
Hoe leg ik tuintegels mooi strak?Om een mooi straks terras of tuinpad aan te leggen is het belangrijk de ondergrond goed te behandelen. Doe de zaken in d…
Ideale weide-indeling voor uw paardBij het kopen van een paard komt veel kijken. Er moeten veel keuzes gemaakt worden en er is nogal wat te kiezen. Als u k…

Sixtijnse kapel - De fresco's op de zijwandenDe sixtijnse kapel is de belangrijkste kapel van Rome. Hij is zo bekend geworden door de vele schilderingen van Michelan…
De Denker - Auguste RodinDe Denker - Auguste RodinDe Denker is een beeldhouwwerk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Het is in hetzelfde jaar van de creatie van 'De…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Kseniya_Simonova
  • Tijdschrift: Days magazine
  • Afbeelding bron 1: Mosendez, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Shannach (20 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.