Paardenkracht en Mannenmoed op Ameland - collagetheater

Paardenkracht en Mannenmoed op Ameland - collagetheater Ter ere van een jubileum van het Interkerkelijk Zangkoor Ameland – het koor bestond in 2011 zestig jaar - studeerden de zangers een zangstukstuk in dat via een theatrale bewerking een voorstelling werd waar vele Amelanders aan meewerkten en waarin meer werd getoond dan het koor en meer werd gehoord dan zang alleen. De Leeuwarder Courant noemde het ‘collagetheater’ dat verhaalt over Paardenkracht en Mannenmoed en gaat over leven op een eiland, de reddingboot en de paarden die gebruikt worden om de reddingboot naar het strand te trekken.

Jubileum Zangkoor Ameland

Het Interkerkelijk Zangkoor is opgericht in 1951 als opvolger van het Hollumer zangkoor. Honderden Amelanders hebben in de loop der tijd hun vocale kwaliteiten ten gehore gebracht in kerkdiensten, tijdens culturele avonden en bij gastoptredens. Ter ere van het 60-jarig jubileum voert het Interkerkelijk Zangkoor in oktober 2011 een bijzonder muziekstuk op, met de titel Paardenkracht Mannenmoed. Tijdens dit theatrale muziekstuk staat de beroemde Amelander paardenreddingboot centraal en wordt er stilgestaan bij de ramp met de lancering van de reddingboot in 1979, toen acht paarden verdronken. Het stuk werd opgevoerd in de hervormde kerk van Hollum.

Voorstellingen Paardenkracht Mannenmoed

Op 19, 20, 21 en 22 oktober 2011 vierde het Interkerkelijk Zangkoor Ameland haar jubileum met Paardenkracht Mannenmoed. De jubileumvoorstellingen in de hervormde kerk in Hollum waren binnen de kortste keren uitverkocht. Er werd zelfs een extra voorstelling ingelast.

Paardenreddingboot

De bezoekers werden tijdens de voorstelling meegenomen op een tocht door de Amelander geschiedenis, waarbij de paardenreddingboot centraal staat. Het stuk bevat zang, expressie, beelden, geluid en lichteffecten en wordt ‘collage theater’ genoemd.

Dirigent Monique van de Ven

Het koor stond onder muzikale leiding van dirigent Monique van de Ven (niet de actrice maar de dirigent uit Friesland), die speciaal daarvoor wekelijks van Reitsum in het noorden van het Friese vasteland naar Ameland reisde. Van de Ven studeerde aan het Utrechts Conservatorium 'uitvoerend musicus piano', en kamermuziek. Daarna deed zij een applicatiecursus koordirectie. Van de Ven werkte jaren als kamermusicus en is vooral actief als pianopedagoog en koordirigent.

Schrijver Wilco Berga

Wilco Berga was de tekstschrijver van de liederen uit het muzikale theaterstuk. Berga is schrijver van romans en dichtbundels, toneelstukken en opera’s. Hij is een multitalent. Naast schrijver is hij beeldend kunstenaar die studeerde aan de Academie Minerva in Groningen. Samen met zijn partner Tanja Blokland bestiert hij een galerie aan de Zuiderhaven in Harlingen.

Componist Johan Bijhold

De muziek voor de liederen was speciaal gecomponeerd door Johan Bijhold. Deze musicus studeerde aan het conservatorium in Utrecht ‘uitvoerend musicus piano'. Bijhold is zeer actief in het muziekleven van Friesland en komt regelmatig op Ameland om de zomerconcerten van het Interkerkelijk Zangkoor Ameland te begeleiden.

Regisseur Wouter Daane

De artistieke leiding van Paardenkracht Mannenmoed berustte bij regisseur Wouter Daane. Hij heeft de opleiding tot docent en regisseur afgerond aan de Toneelacademie van Maastricht. Daane is een ervaren regisseur, die onder meer theaterfestivals organiseert en cursussen geeft aan een groot aantal toneelverenigingen.

Vrijwilligers

Naast professionals zijn vele vrijwilligers betrokken bij de uitvoering van het muziekstuk. Zo kwamen de voerlui van de paardenreddingboot opdraven, roeiden leden van het Amelander damesroeiteam een stukje droog in de kerk, vonden strandjutters hout tussen de kerkbanken, speelden kinderen met hun toneelouders op het strand voor de kansel en hield een Hollumer gids een rondleiding door het dorp en betrok daar de theaterbezoekers bij. Voor de gelegenheid waren Amelanders geïnterviewd. De filmbeelden die daar van gemaakt zijn, werden geprojecteerd op de kerkmuur.

Het boekje / Bron: Persbureau AmelandHet boekje / Bron: Persbureau Ameland
Generale repetitie in de kerk / Bron: Persbureau AmelandGenerale repetitie in de kerk / Bron: Persbureau Ameland
In Delft / Bron: Sjon de HaanIn Delft / Bron: Sjon de Haan

Logo en boekje Paardenkracht Mannenmoed

Illustratrice Heleen Engels - zij is op Ameland geboren en opgegroeid - ontwierp het logo voor de voorstelling. Ze plaatste mannen in een roeireddingboot, die zich tussen hoge golven een weg banen naar een schip in nood: Mannenmoed. Deze reddingboot is door paarden naar de zee gebracht en in zee gelanceerd: Paardenkracht.

Aan alle bezoekers aan de voorstelling overhandigde het koor een boekje met daarin liedteksten uit het stuk. Het binnenwerk was geïllustreerd door Amelander kunstenaars.

Delft en reprise

De jubileumvoorstelling had voor het Amelander koor en de deelnemers een vervolg in de vorm van een voorstelling in Delft. De complete cast en crew plus de paardenreddingboot reisden in het najaar van 2012 af naar Delft om daar de voorstelling te spelen ter ere van het 170-jarig bestaan van de Technische Universiteit.

LF2018 en HDK2018

In 2018, het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is en Ameland haar HDK2018 festivaljaar viert ter ere van walvisvaarder Hidde Dirks Kat, wordt Paardenkracht Mannenmoed nogmaals opgevoerd.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Media op Ameland - nieuws van het eilandMedia op Ameland - nieuws van het eilandAmeland is een door water omringd gebied, maar dat betekent niet dat het verstoken blijft van nieuws. Het wereld nieuws…
Vermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerkVermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerkHet dorp Ballum op Ameland heeft twee kerken, een hervormde en doopsgezinde, die ook wel Vermaning wordt genoemd. In 201…
Nationale Herdenking op 4 mei op AmelandNationale Herdenking op 4 mei op AmelandTijdens de Nationale Herdenking op 4 mei wordt er op Ameland stilgestaan bij degenen die op Ameland, in Nederland of waa…

Kunstmaand Ameland - kunstroute over het eiland in novemberKunstmaand Ameland - kunstroute over het eiland in novemberNovember is kunstmaand op Ameland. Sinds 1997 staat de hele maand november in het teken van de kunst. Over het hele eila…
Schilderkunst: "Rue Saint-Denis, fête du 30 juin 1878" MonetSchilderkunst: "Rue Saint-Denis, fête du 30 juin 1878" Monet"Rue Saint-Denis, fête du 30 juin 1878" is een schilderij gemaakt door de bekende schilder Claude Monet in 878. Dit schi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Paardenkracht Mannenmoed logo
  • Persbureau Ameland
  • Paardenkracht Mannenmoed, brochure van de voorstelling
  • Paardenkracht mannenmoed, website
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Sjon de Haan
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-08-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.