Ike Turner, pionier van de Rock en Soul muziek, 1

In de jaren ’60 en ’70 was hij eerst met zijn band The Kings of Rhythm een bekendheid. Pas beroemd werd hij toen aan het begin van de jaren ’60 komt Tina Turner de band versterken. Ike trouwde met haar en samen kregen zij een kind. Tot ongeveer halverwege de jaren ’70 maken zij de ene plaat na de andere en scoren diverse hits.

Algemeen

Ike Wister Turner werd geboren op 5 november 1931 in Clarksdale Mississippi. Zijn ouders waren Izear Luster Turner en Beatrice Cushenberry. Hij begon al met pianospelen op 5 jarige leeftijd. Zijn muziekcarrière begon al op 11 jarige leeftijd toen hij Sonny Boy Williamson en Robert Nighthawk op de piano begeleidde.

Ike en de band, nog zonder zangeres

  • 1945; Ike wordt dj bij het radiostation WROX in zijn geboortestad
  • 1951; Hij wordt lid van de R&B groep “The Kings of Rhythm” In dat jaar werd Rocket 88, hun eerste album opgenomen. Het wordt beschouwd als één van de eerste rock and roll nummers toegeschreven aan Jackie Brenston and His Delta Cats, alhoewel het Ike en zijn band was die het hadden ingespeeld.
  • Vlak na het uitkomen van dit eerste belangrijke pianonummer, leert Ike gitaar spelen. Hij ondersteunde onder ander R&B artiesten bij Sun Records aan het begin van de jaren ’50. Hij speelde piano en gitaar en heeft bijgedragen aan albums van de blues legenden Elmore James, Howlin’Wolf en Otis Rush.
  • Aan het eind van de jaren ’50 verhuisde hij naar East St. Louis. Hier werd hij met zijn band een bekende rhythm and blues ster.

Ike en Tina

Omdat Anna Mae heel graag wilde optreden, neemt zij op een avond wanneer de band van Ike moet spelen de microfoon en begon te zingen. De toen al sexy Anna Mae bracht Ike gelijk in vervoering met haar rauwe bluesstem. Op 18 jarige leeftijd zingt zij in de band, enige tijd later zal zij haar naam veranderen in Tina Turner. Dit was in 1957.

Twee jaar later gingen Ike en Tina samenwonen. Binnen een jaar was zij zwanger van haar tweede kind. De eerste was van de saxofonist van “The Kings of Rhythm”. Het stel stapte in 1961 in het huwelijksbootje, terwijl zijn eerste huwelijk met Lorraine Taylor nog niet officieel beëindigd was. De band die voortdurend aan het toeren was, nam tussendoor nog even een aantal Rhythm and Blues nummers op, die allen hits werden. Samen met de kinderen uit Ike’s eerste huwelijk, zorgde Tina voor vier kinderen.

Omdat een zangeres niet op kwam dagen, nam de 20 jarige Tina haar eerste single op met Ike en de band. Dit nummer “Fool In Love” was een enorme hit. In het najaar van 1960 werd een nieuw album opgenomen, de nummers “I Idolize You”, “It’s Gonna Work Out Fine”, “Poor Fool”, an “Tra La La La La”, bereikten allen de Top Tien, dit alles binnen 2 ½ jaar.

In 1961 werd Anna Mae zangeres Tina Turner en werd de band omgedoopt tot “The Ike and Tina Turner Revue”. De band bestaat vanaf dit moment uit 9 bandleden, waarvan 3 backingvocals “The Ikettes” en Tina als leadzangeres. Dat zelfde jaar werden ze met het nummer “It’s Gonna Work Out Fine” beroemd in Engeland, de band werd een top pop-rock act.

In 1966 betaalde Phil Spector een enorm bedrag om een nummer voor Tina te mogen schrijven. Dit werd het nummer “River Deep – Mountain High”. In Europa werd dit een top hit, en door het succes van dit nummer stonden in 1969 Ike en Tina in de openingsact van de Rolling Stones.

Ike na Tina

Ike begon zich toe te leggen op het bewerken van bekende nummers zoals “Come Together” van de Beatles en de grote hit in 1971; “Proud Mary” van de Creedence Clearwater Revival. In zijn nieuwe eigen studio Bolic. Hier ging hij experimenteren met muziek, hier ontstond onder andere de laatste grote hit van de band: “Nutbush City Limits”.

Ike raakt aan de drugs, begint zijn gezin te mishandelen, zowel lichamelijk als geestelijk. In 1975 verlaat Tina hem, midden tijdens een tournee. De scheiding wordt een jaar later uitgesproken.

Ike maakte nog twee solo Albums vanuit zijn eigen studio, hij schreef een boek “Taking Back My Life”. In 1991 worden zowel Ike als Tina opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1993 moet hij een gevangenisstraf uitzitten wegen illegaal drugsbezit.

De laatste jaren van Ike

Ike nam de draad weer op in de jaren ’90. Nog voor de eeuwwisseling kwam een eigen autobiografie uit, “Takin”Back My Name”. In zijn biografie geeft hij de mishandeling van zijn vrouw toe. In 2001 verscheen het album “Here and Now”, dat zelfs een Grammy nominatie opleverde.

Om 2006, Ike had toen de respectabele leeftijd van 75 jaar, speelde hij in de Night of the Proms show.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deep Purple in RockDeep Purple in RockHet in 1970 uitgebrachte album Deep Purple in Rock is een van de monumenten in hardrock- en heavy metal-land. Een muzika…
Hits jaren 60: 1966Hits jaren 60: 1966Welke nummers waren in 1966 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Mick Jagger: BiografieMick Jagger: BiografieMick Jagger (Michael Philip Jagger), een Britse rocklegende geboren te Dartford op 26 juli 1943. Hij is onder andere roc…
Brian Jones, jong gestorven Rolling StoneBrian Jones, jong gestorven Rolling StoneBrian Jones werd op 28 februari 1942 geboren als Lewis Brian Hopkin Jones in Cheltenham (Gloucestershire, UK). Hij werd…

Thaise cultuur: monniken, wai en etiquetteThaise cultuur: monniken, wai en etiquetteEen bezoeker in Thailand zal allerlei cultuurverschillen opmerken. Bijvoorbeeld, in plaats van een hand geven of te zwaa…
Wie was...? Weetjes over mensen en gebeurtenissenWie was...? Weetjes over mensen en gebeurtenissenWie Weetjes. Wie waren de Sirenen of Cyclopen? Wie creëerde de Denker en wie het 1e duikerspak? Wie zijn het Genootschap…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 17-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.