Wie was...? Weetjes over mensen en gebeurtenissen

Wie was...? Weetjes over mensen en gebeurtenissen Wie Weetjes. Wie waren de Sirenen of Cyclopen? Wie creëerde de Denker en wie het 1e duikerspak? Wie zijn het Genootschap der Vrienden? Wie was Lenin, Django Reinhardt, Leif Eriksson, Omar Khayyam, Karel de Kale, Tito, de Zwarte Prins, Pontius Pilatus en Florence Nightingale? Wie schreef de opera La Bohème? Wie at de 1e sandwich? Wie zong terwijl Rome brandde? Welke koning liet koek verbranden? Wie is Homo Sapiens? Leuke en boeiende weetjes over mensen en gebeurtenissen uit de geschiedenis.

Mensen en gebeurtenissen


Mensen en gebeurtenissen uit de geschiedenis

De historische mensen en gebeurtenissen staan in willekeurige volgorde c.q. niet chronologisch qua tijd of belangrijkheid.

Wie was Tito?

Josip Broz, bijgenaamd maarschalk Tito (1892-1980), was president van het vroegere Joegoslavië. Hij was een Joegoslavische politicus en partizanenleider, afkomstig uit een Kroatisch-Sloveens boerengezin. Partizanenleider Tito vormde in 1943 een communistische regering.

Tito stond bekend als de communistische leider die het communisme in Joegoslavië een eigen vorm gaf. Tito voerde een dictatoriaal bewind en regeerde tot zijn dood in 1980.

Wie was Lenin?

Lenin (1870-1924) is de naam die gegeven werd aan de man die in 1917 de Russische Revolutie leidde en daarna hoofd (eerste leider) werd van de Sovjetunie. Zijn ware naam luidde Vladimir Iljitsj Oeljanov. De naam Lenin was één van zijn pseudoniemen.

De stad Leningrad, het vroegere Sint-Petersburg, werd naar Lenin genoemd. Tevens was Lenin de naamgever van het Leninisme (communistische stroming).

Wie is Homo Sapiens?

Homo Sapiens dat zijn wij -de mens- zelf. Net als dieren en planten Latijnse namen dragen, is dit ook het geval met de mens. Alle mensen behoren tot de soort die de Latijnse naam Homo Sapiens draagt, hetgeen 'verstandige mens' of met 'verstand begaafd mens' betekent.

Wie was Leif Eriksson?

Leif Eriksson was een Noorman, een viking, die in de 10e eeuw westwaarts zeilde en ten slotte 'Bosland' en 'Wijnland' ontdekte, naar men vermoedt zijn dit het tegenwoordige Newfoundland en Maryland.

Wie waren de Sirenen?

De Sirenen waren wezens uit oude Griekse legenden. Ze waren half vrouw, half vogel. De Sirenen hadden schitterende lokkende stemmen, en zongen voor zeelieden die langs hun kust voeren. Maar degenen die stopten om te luisteren, leden allemaal schipbreuk. In de latere kunsten worden Sirenen ook uitgebeeld als half vrouw, half vis.

Wie was Karel de Kale?

Karel de Kale oftewel Koning Charles I (823-877) van West-Frankrijk (westelijk deel van het Frankische rijk) was tevens de keizer Charles II van het Heilige Roomse Rijk. Om verwarring te voorkomen kende men hem als Karel de Kale.

Wie waren de Cyclopen?

In oude Griekse legenden c.q. mythologie waren Cyclopen reuzen. Cyclopen, ook wel Kyklopen, betekent in het Grieks 'rond oog'. Cyclopen waren woeste, angstwekkende reuzen met slechts één oog, dat midden in hun voorhoofd zat. Ze woonden bij elkaar op de hellingen van de vulkaan Etna op Sicilië, ver weg van de bewoonde beschaafde wereld. Volgens de overlevering leefden Cyclopen van de landbouw en veeteelt, en Homerus beweerde dat ze ook mensen aten.

Wie was Pontius Pilatus?

Pontius Pilatus (26 - 36 n.Chr) wordt in de Bijbel genoemd als de Romeinse stadhouder (5e praefectus) van Judea, de belangrijkste provincie van het toenmalige Palestina. Pilatus stamde uit het oude geslacht van de Ponti. Pontius Pilatus wordt in het Nieuwe Testament en de Apostolische geloofsbelijdenis genoemd als degene die het bevel gaf tot de kruisiging van Jezus Christus (Jezus van Nazareth).

Wie creëerde de Denker?

De Denker (Le Penseur) is een beroemd beeld dat in 1880 door de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1817) werd gecreëerd. Het was zijn eerste officiële Parijse order, n.l. een monumentale bronzen poort voor een toekomstig museum voor Kunsten. De Denker was bestemd voor het centrale fronton en wordt ook wel 'Le Poète' genoemd, daar dit beeld eigenlijk de mediterende Dante moest voorstellen.

Wie was de Zwarte Prins?

De Zwarte Prins, Eduard van Woodstock (1330- 1376), was de oudste zoon van koning Eduard III van Engeland. Hij werd zo genoemd, omdat hij in veldslagen altijd een zwarte wapenuitrusting (harnas) droeg. Hij stond in zijn tijd bekend als een zeer kundig veldheer. Zijn eerste overwinning haalde hij op 16-jarige leeftijd (Slag bij Crécy). Hij is nooit koning Eduard IV geworden omdat hij stierf aan dysenterie en de gevolgen van een ontstoken wond, die hij opliep in een Spaanse veldtocht. Hij stierf voor zijn vader. Zijn zoon volgde zijn opa Eduard III op onder de naam Richard II.

Wie was Omar Khayyam?

Omar Khayyam (1048-1123 vermoedelijk), was een Perzische dichter, astronoom en wiskundige. Omar Khayyam heeft -naar men vermoedt- meer dan duizend vierregelige verzen geschreven. Menigeen rekent zijn teksten tot het soefisme, een mystieke stroming binnen de islam. Zijn beroemdste gedicht is de Rubáiyát. Zijn werk kreeg ook in het westen bekendheid, daar het al in de 19e eeuw vertaald is naar het Engels. 'The Rubáiyát of Omar Khayyám' is door Edward Fitzgerald in het Engels vertaald.
Django Reinhardt / Bron: William P. Gottlieb, Wikimedia Commons (Publiek domein)Django Reinhardt / Bron: William P. Gottlieb, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Edward Montagu / Bron: Peter Lely, Wikimedia Commons (Publiek domein)Edward Montagu / Bron: Peter Lely, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Florence Nightingale / Bron: Wellcome Images, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Florence Nightingale / Bron: Wellcome Images, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Wie was Django Reinhardt?

Django Reinhardt, officieel Jean-Baptiste Reinhardt, was een Belgische gitarist. Hij combineerde zigeunermuziek op unieke wijze met jazzinvloeden.

Wie at de eerste Sandwich?

De Graaf van Sandwich, Edward Montagu 1626-1672), was een Engelse marineofficier en een fervent gokker. Hij heeft deze snelle hap verzonnen en de sandwich is dan ook naar hem vernoemd. Hij had het zo druk met gokken, dobbelen en kansspelen, dat hij zichzelf geen tijd gunde om van de goktafel weg te gaan en behoorlijke maaltijden te nuttigen.

Wie was Florence Nightingale?

Florence Nightingale was een Engelse verpleegster die grote hervormingen op het gebied van de ziekenverpleging wist in te voeren. Ze werd beroemd door haar werk tijdens de Krimoorlog.

Florence Nightingale ontwikkelde de moderne verpleegkunde. Ze overleed in 1910.

Wie schreef de opera La Bohème?

De opera La Bohème werd geschreven door de Italiaanse componist Giacomo Puccini. Tevens schreef Puccini de opera's
  • Tosca
  • Madame Butterly

Wie noemen zich het Genootschap der Vrienden?

Het Genootschap der Vrienden (Society of Friends) is de naam van de religieuze groepering die men als de Quakers kent.

Wie construeerde het eerste duikerspak?

Het eerste duikers'pak' werd bedacht en geconstrueerd door de Britse uitvinder John Lethbidge in 1715. Dit pak was een houten ton met gaten erin, waar de duiker zijn armen doorheen kon steken en met een ruitje waar hij doorheen kon kijken.

Wie stond te zingen terwijl Rome in brand stond?

Hoewel dit historisch niet echt vaststaat, gaat het verhaal dat deze achteloosheid toegeschreven kan worden aan de Romeinse keizer Nero. In 64 n.Chr. brandde een groot deel van Rome tot de grond toe af.

Geopperd werd dat Nero in het geheim bevel had gegeven om de stad in brand te steken, zodat hij de christenen in Rome de schuld kon geven en kon vermoorden.

Welke koning zou de koeken hebben laten verbranden?

Alfred de Grote was van 871 tot omstreeks 900 koning van Wessex (Zuid-Engeland). Het verhaal gaat dat hij, op de vlucht voor de Denen, door niemand herkend een schuilplaats vond in een herdershut.

Hij kreeg toen een veeg uit de pan van de vrouw van de herder, omdat hij niet had opgelet toen de koek of het brood verbrandde.
Marie Antoinette / Bron: Louise Élisabeth Vigée Le Brun, Wikimedia Commons (Publiek domein)Marie Antoinette / Bron: Louise Élisabeth Vigée Le Brun, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Welke vorstin heeft gezegd: "Laat ze dan koekjes eten"?

Dit zou koningin Marie Antoinette, de vrouw van koning Lodewijk XVI van Frankrijk geweest zijn. Ze was niet zo populair, omdat ze Oostenrijkse was, maar voornamelijk omdat ze erg extravagant was. Toen haar verteld werd dat de Fransen honger leden en geen brood hadden, zou ze gezegd hebben: "Laat ze dan koekjes eten".

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Denker - Auguste RodinDe Denker - Auguste RodinDe Denker is een beeldhouwwerk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Het is in hetzelfde jaar van de creatie van 'De…
Django Reinhardt: van zigeuner naar virtuoos jazzmuzikantDjango Reinhardt: van zigeuner naar virtuoos jazzmuzikantDjango Reinhardt was een Europese jazzgitarist in de 20ste eeuw die na een tragisch ongeval een innovatieve gitaarstijl…
Florence NightingaleFlorence Nightingale werd bekend als ‘The lady with the Lamp’. Ze was een van de eerste vrouwelijke verpleegkundigen en…
Leven en Werk van Omar KhayyamOmar Khayyam werd in het Westen met name bekend vanwege zijn kwatrijnen, hij schreef echter ook tal van andere gedichten…

Ike Turner, pionier van de Rock en Soul muziek, 1In de jaren ’60 en ’70 was hij eerst met zijn band The Kings of Rhythm een bekendheid. Pas beroemd werd hij toen aan het…
Beroemde pioniers (baanbrekers)Beroemde pioniers (baanbrekers)Wie reisde als eerste om de wereld? Wie beklom de Mount Everest 't eerst? Wie bereikte de Noordpool als eerste en wie de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chillingo, Pixabay
  • Hastings, L. Worldwide Historical Events. York Beach: Samuel Weiser Inc.
  • Blooming, W.A. Science and scientific facts. London: Kingfisher Books Limited
  • Afbeelding bron 1: William P. Gottlieb, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Peter Lely, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Wellcome Images, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
  • Afbeelding bron 4: Louise Élisabeth Vigée Le Brun, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Jvd (613 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.