David Bowie de kunstenaar
Iedereen kent de zanger David Bowie. Minder belicht is het feit dat deze rasartiest zeer geïnteresseerd is in kunst. Niet alleen is hij betrokken bij de productie van zijn albumhoezen, bepaalt hij de kleding die door de muzikanten tijdens optredens gedragen worden en ontwerpt hij zelf het podium maar is hij zelf ook een productief kunstenaar. Zijn werk bestaat voornamelijk uit schilderijen maar hij maakt ook sculpturen. Zijn kunstcarrière begon op jonge leeftijd en zet zich tot vandaag de dag voort. Zijn werk is momenteel te zie in het Victoria & Albert Museum in Londen, maar deze expositie komt in december 2015 naar het Groninger Museum.
Hoofdstukken
.
Kunstinteresse
In een interview in 2000 vertelt David een verhaal uit zijn jeugd,' als kind maakte ik een sculptuur van een man die een baby in zijn armen hield met zijn voet door een gigantische globe. Het geheel was 4,5 meter hoog en gemaakt uit cellofaan en polyethyleen, zijn wervels waren gemaakt van 3-D aanzichtkaarten en zijn heupen van oude langspeelplaten. Het geheel werd met pianosnaren omhoog gehouden, het was net een grote marionet, gemaakt van oude spullen'. David vertelt dit omdat hij zich kan inleven in jonge kunstenaars die van alle mogelijke middelen een kunstwerk proberen te creëren. (Soma Magazine - Volume 13: Issue 8 - 2000 - Portrait of the Artist: David Bowie)
Dat David al jong interesse had in kunst blijkt uit zijn studiekeuze. Na de Bromley technische school ging hij werken bij een reclamebureau als ontwerper. Daar naast koos hij voor een opleiding tot mimespeler bij Lindsay Kemp. Tijdens zijn opleiding aan de Bromley technische school kreeg David kunst lessen van Owen Frampton. David noemde later Owen Frampton een inspirator die zijn interesse in kunst had gewekt. De interesse in kunst is in David Bowie zijn hele carrière aanwezig. Zijn extravagante kleding, zijn theatrale concerten, zijn kunstzinnige videoclips en albumhoezen welke vaak door kunstenaars respectievelijk zijn geregisseerd en ontworpen. David wordt gezien als een van de invloedrijkste muzikanten van de vorige eeuw en die voor hedendaagse muzikanten nog steeds een bron van inspiratie is.
Digitale tijdperk
Ook op het gebied van het digitale tijdperk was David zijn tijd weer ver vooruit. In het jaar 2000 zetten hij een kunstwebsite op met als doel het werk van jonge, talentvolle kunstenaars aan te bieden. Hij gebruik de website om jonge kunstenaars een platform te bieden waar ze hun werk kunnen tonen en verkopen. David heeft deze site opgezet uit zijn liefde voor de kunst en niet om er zozeer geld mee te verdienen. Zo'n website heeft hij na een indrukwekkende en succesvolle carrière niet meer nodig. Door de tussenhandel zoals galeriehouder en dealer te omzeilen kunnen de prijzen ook laag gehouden worden. Ook deze vorm van kunstverkoop op het internet heeft veel soortgelijke sites doen ontstaan. Voor het opzetten van deze website en het bieden van een platform voor beginnende kunstenaars heeft David in 2007 het Webby Lifetime Achievement award gekregen. Hij was hier voor voorgedragen door The International Academy of Digital Arts and Sciences. Dat hij door zijn interesse in kunst door de jaren heen zelf een aanzienlijke kunstverzameling heeft opgebouwd zal niemand dan ook verbazen.
Modern Painters
Modern Painters is een Brits kunstmagazine welk maandelijks verschijnt en bericht over kunst, architectuur, design, theatervoorstellingen en film. Toen de Londonse gallerie-eigenaar 'Bernard Jacobson' het blad onder de aandacht van David bracht was deze meteen enthousiast. Sinds 1994 zit David in het redactionele bestuur van het magazine en schreef hij diverse artikelen. Voor deze artikelen interviewde David diverse kunstenaars. Voor zijn eerste artikel interviewt David de kunstenaar Balthus die bij hem in de buurt woont. Toen David de kunstenaar overhaalde om een interview te geven zei hij dat hij een professioneel schrijver mee zou nemen. Hierop antwoordde Balthus 'Heavens no, please don't bring a critic.' waarop David genoodzaakt was het artikel (15.000 woorden) zelf te schrijven. Na het interview met Balthus volgen er meerdere kunstenaars die door David worden geïnterviewd, Tracey Emin, Damien Hirst, Jeff Koons en Julian Schnabel. Ook schrijft hij een artikel over het leven en werk van Jean-Michel Basquiat. In de film over het leven van Jean-Michel
Basquiat speelt David de rol van kunstlegende Andy Warhol. Een rol die voor David lijkt te zijn geschreven. Andere bladen waar David voor geschreven heeft zijn; Interview Magazine, Ray gun, Evening Standard en Q Magazine.
Zijn kunst
Vanaf de jaren '70 tot heden heeft David meer dan 300 kunstwerken gemaakt, waarvan het grootste aantal bij hem thuis staan. Een collectie van zijn werk (muziek, kleding, kunst, foto's, video's enz.) is in een expositie te zien welk de hele wereld overgaat. De tour is begonnen in het Victoria & Albert Museum in Londen en zal vervolgens te zien zijn in Toronto, Sao Paulo, Chicago, Parijs en in december 2015 in het Groninger museum. Om schilderwerk van David in een museum te bekijken moet men naar de VS moeten reizen, naar het, Jacksonville Museum Of Modern Art, in Florida.
David zegt zelf over zijn kunstzinnige uitspattingen: 'In neither music nor art have I a real style, craft or technique. I just plummet through, on either a wave of euphoria or mind-splintering dejection. This can often all be held together by a bloody-minded determination to create something that was not there before. It probably comes from the need to have seen it all'.
(Nog in muziek nog in kunst heb ik een echte stijl, ambacht, of techniek. Ik doe maar wat, op een golf van euforie of een geestversplinterende neerslachtigheid. Dit wordt vaak samengehouden door een onbuigzame vastberadenheid om iets dat er eerst niet was te creëren. Het is waarschijnlijk afkomstig uit de noodzaak, om het allemaal te hebben gezien.)
In zijn kunstwerken experimenteert hij met verschillende technieken. Net als in zijn muziekcarrière mixt David verschillende stijlen om een nieuw, uniek geluid te creëren. Zijn laatste werken zijn vaak een combinatie van computer- en schilderkunst. Zijn schilderstijl op zich is van expressieve aard. Zijn stijl lijkt te zijn geïnspireerd door de Duitse expressionistische stroming van Die Brücke. Of David Bowie de geschiedenisboeken in zal gaan als een groot kunstschilder is niet echt de verwachting, maar een grote inspiratiebron voor toekomstige artiesten(kunstenaars) zal hij zeker blijven.
Lees verder