Wat is een wiccan?

Wat is een wiccan? Een wiccan is een heks die verbondenheid voelt met de natuur en het spirituele en die dit met behulp van rituelen en een bepaalde levenswijze uitdraagt. Deze rituelen hebben meerdere functies, ze helpen de wiccan om de verbondenheid met de natuur te voelen, de spiritualiteit te beleven en geestelijk te groeien. Vaak maken ze gebruik van accessoires om de rituelen te ondersteunen en te versterken.

Geschiedenis wicca

Wicca is afkomstig van een oud-Keltische religie. Het was een natuurreligie waarbij men de godin aanbad als moeder van alle levenden. De godin woont in ons en in alles wat levend is en alles wat de mens positieve kracht geeft is heilig. Denk hierbij aan de natuur, creativiteit, vrijheid, liefde, plezier, vriendschap en seks. Onder invloed van het christendom is deze religie verloren gegaan, maar tijdens de twintigste eeuw vond een wedergeboorte van de religie plaats. Vooral feministen in de jaren '60 omarmden de wicca, omdat de godin en de vrouw hierin belangrijk zijn. Volgens de moderne stroming bestaat de magie van de wicca uit geestelijk groeien en veranderen door wilskracht en kennis.

Wat is een wiccan?

  • Een wiccan is een "spirituele heks". Wicca gaat over jezelf, het goddelijke en de verbondenheid met de natuur. Wicca is niet alleen magie, dit is zelfs niet het belangrijkste onderdeel van wicca. Niet iedere wiccan is hetzelfde. Daarvoor is dit een te individualistisch geloof. Wiccans zijn over het algemeen individualisten, die geloven in hun eigen kracht en het maken van keuzes. Wiccan zijn is dus eigenlijk helemaal van deze tijd, maar individualisme en geloof in jezelf heeft ook een keerzijde. Wiccans zijn over het algemeen mensen met een sterke overtuiging. Zij maken zelf uit wat goed of slecht is en wat zij aanvaarden of verwerpen. Dit maakt wiccans evenwichtig, maar soms ook lastig in de sociale omgang.
  • Een wiccan gelooft dat alles wat je doet in drievoud bij je terugkeert. Wanneer je goed doet, zal je hier in drievoud voor beloont worden en wanneer je iemand schaadt, zal dit jezelf drie maal zo hard treffen. Wicca heeft dus niets met satanisme te maken, al hebben beiden de pentagram als symbool. Wel zit er een verschil tussen beide pentagrammen. In de Wicca pentagram staat de vijfpuntige ster rechtop in de cirkel, met een punt recht omhoog. Dit symboliseert de perfecte mens, waarbij de punten staan voor de elementen geest, water, vuur, aarde en lucht. In de satanische pentagram wijst de ster naar beneden.
  • Natuur en ecologie zijn belangrijk voor een wiccan. Een wiccan heeft een diep respect voor de natuur om ons heen, voelt zich hiermee verbonden en wil deze ook zoveel mogelijk beschermen. Het is niet voor niets van oudsher een natuurreligie.

Wicca en rituelen

Veel wiccans geloven dat een dagelijks magisch ritueel helpt om de band met de godin en de natuur om ons heen te versterken. Door rituelen proberen ze hun spiritualiteit te ontwikkelen en te versterken. Om zichzelf en de plek waar het ritueel wordt uitgevoerd te reinigen, wordt het ritueel uitgevoerd in een cirkel die wordt aangeduid met zout. Zout staat voor reiniging vanwege de zuiverende werking.
Wiccans gaan voor een luchtritueel het liefst naar buiten. Hier volgt een voorbeeld van een luchtritueel.
Je staat met je benen uit elkaar en je gezicht naar het oosten. Je heft de armen. Zo vorm je een ster. Haal diep adem, houdt deze adem even vast diep in je longen en adem uit. Tijdens deze ademhaling denk je aan dingen die je associeert met lucht. Voorbeelden kunnen zijn je kindertijd, vrijheid, natuur, vogels. Laat je reinigen door je ademhaling en wordt één met het element lucht.
Zo zijn er ook rituelen met het element aarde, vuur en water.

Rituelen worden ook gebruikt om geestelijk te groeien. Stel dat je last hebt van sombere gevoelens, die je van tijd tot tijd overvallen. Wanneer je deze kwijt wilt, is de theorie dat je deze moet overgeven aan de elementen. Dit kan door de gevoelens op te schrijven op een papier en deze aan de staart van de vlieger te binden. Je stuurt de vlieger dan met de sombere gevoelens de lucht in om jezelf hiervan te verlossen. Zo kan je het papiertje ook in een ballon doen en deze weg laten blazen door de wind of het papier begraven en rust vinden door de gevoelens aan de aarde toe te vertrouwen. Waar het om gaat is dat je een ritueel vindt, waar je zelf in gelooft en waardoor jij van je sombere gevoelens wordt genezen en verder kan groeien als mens.

Kaarsen, kruiden, kristallen, stenen, oliën en wierook hebben eigenlijk geen andere functie dan de magie rondom de rituelen te versterken, waardoor je voor jezelf het belang hiervan onderstreept. Het zijn niet meer dan relikwieën die je geloof ondersteunen en je zo helpen geestelijk te groeien. Vaak worden de kaarsen en wierook tijdens een ritueel op een ingewijd tafeltje, het zogenaamde altaar gezet.

Wanneer je een jaar actief wiccan bent mag je jezelf pas echt een "spirituele heks" noemen. Je hebt dan de mogelijkheid gehad om alle jaargetijden in de natuur mee te maken en de natuur tijdens deze jaargetijden met al je zintuigen te beleven. Je hebt in een jaar tijd alle cycli van zowel de zon als de maan meegemaakt. Bovendien ben je dan een jaar bezig geweest met mediteren en visualiseren, waardoor je concentratie is toegenomen en je in staat bent om lid van een coven te worden.

Wicca in deze tijd

Zoals je zien heeft wicca heel wat elementen in zich die ook vandaag de dag als belangrijk worden gezien. De spirituele kant van wicca lijkt wel wat op mindfullness. Individualisme is in onze maatschappij erg belangrijk en “in eigen kracht staan” is echt een kreet van deze tijd. Iedere wiccan beleeft zijn of haar geloof anders en denkt hier ook anders over. Doe wat je wilt, zolang je hiermee niemand schaadt. Dat is wat de individu krachtig maakt en dus een geschikte spirituele heks. Wicca is dus niet eng, maar eigentijds.

Wat zijn covens?

Een coven is een groep wiccans die samen bepaalde spirituele rituelen uitvoeren. Bijvoorbeeld schermen opwerpen om jezelf te beschermen tegen negatieve energie, is niet meer dan een spiritueel ritueel. Vaak doet een coven ook iets aan magie. Dit gaat meestal niet verder als kruidengeneeskunde, numerologie of tarotkaart lezen. Niet iedere wiccan bedrijft dus magie en hoe magisch is kruidengeneeskunde? Vaak gaat een coven niet verder als het samen uitvoeren van rituelen, gezelligheid en het uitwisselen van geneeskundige tips en recepten.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een heksOp school hebben we allemaal geleerd over de heksenvervolgingen in Europa en met name Nederland. Dit hebben we allemaal…
Wicca: heksen soortenWicca: heksen soortenZo als bij ieder geloof zijn er ook in de wikka veel verschillende stromingen. Hieronder staan de grootste beschreven. D…
Wicca: Boek der SchaduwenTegenwoordig staat de natuurreligie Wicca, oftewel de moderne hekserij, weer erg in de belangstelling. De mondiale crisi…
Hardnekkige misverstanden over wicca en de nieuwe hekserijHardnekkige misverstanden over wicca en de nieuwe hekserijWicca is een neoheidense religie die ondanks haar wijde verspreiding en bekendheid vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd.…

Fiep Westendorp (1916 - 2004)Iedereen in Nederland kent de karakteristieke Jip en Janneke-figuurtjes. Niet alleen uit de boeken, maar ook van de beke…
David Bowie de kunstenaarIedereen kent de zanger David Bowie. Minder belicht is het feit dat deze rasartiest zeer geïnteresseerd is in kunst. Nie…
Bronnen en referenties
  • http://www.wicca-spirituality.com/wicca-beginner.html
  • https://www.cpyu.org/Page.aspx?id=76732
  • http://bluemoonwicca.org/living.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Wicca
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 19-10-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.