Fiep Westendorp (1916 - 2004)

Iedereen in Nederland kent de karakteristieke Jip en Janneke-figuurtjes. Niet alleen uit de boeken, maar ook van de bekers, t-shirts en vele andere producten die verkrijgbaar zijn met de afbeelding van deze twee kleuters erop. De tekenares van Jip en Janneke verwierf er eeuwige roem mee, hoewel ze haar hele leven in de schaduw bleef van Annie M.G. Schmidt. Fiep Westendorp heeft ook andere kinderboekenhelden een kenmerkend gezicht gegeven, zoals Pluk van de Petteflet, Floddertje en Otje. Fiep Westendorp overleed in 2004.

Geboorte en opleiding

Fiep (Sophia Maria) Westendorp werd geboren op 17 december 1916 in Zaltbommel. Het gezin bestond verder uit vader, moeder, een oudere broer en een jongere zus. Al snel bleek dat Fiep aanleg had om te tekenen. Zij was dan ook het eerste en enige meisje dat naar de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in 's-Hertogenbosch ging. In 1938 ging ze naar de Academie voor beeldende kunsten in Rotterdam, maar de academie werd verwoest in 1940 tijdens het bombardement op Rotterdam.

Tweede wereldoorlog en jaren vijftig

Fieps werk was vernietigd door het bombardement, zij moest haar studie afbreken. De eerste jaren van de oorlog woonde ze in Den Haag, in huis bij Clara Eggink en Jan Campert. De laatste twee jaar van de oorlog woonde ze weer bij haar ouders in Zaltbommel. Ze vervalste persoonsbewijzen en maakte situatieschetsen van de oevers van de Waal voor de geallieerden.

Amsterdam

In 1945 verhuist Fiep Westendorp naar Amsterdam, om daar nooit meer weg te gaan. Na de bevrijding maakt ze wekelijks illustraties voor 'Vrij Nederland' en 'Het Parool'. In café Scheltema ontmoet ze in 1947 Annie M.G. Schmidt, het begin van een vriendschap die duurt tot het overlijden van Annie M.G. Schmidt in 1995. In datzelfde jaar illustreert Fiep haar eerste kinderboek. 'Het verloren schaap', een bundel kinderversjes van Han G. Hoekstra.

De geboorte van Jip en Janneke

Op 13 september 1952 verschijnen 'Jip en Janneke' voor het eerst op de kinderpagina van Het Parool. Dit is het begin van de levenslange samenwerking van Fiep Westendorp en Annie M.G. Schmidt. Vijf jaar lang verschijnen de avonturen wekelijks in de krant, en elk jaar worden de verhaaltjes gebundeld.

Pim en Pom

Vanaf 1957 tot 1968 verschijnen wekelijks de avonturen van 'Pim en Pom' op de kinderpagina van Het Parool. De verhaaltjes worden geschreven door Mies Bouhuys. Vele jaren later worden de tekeningen van Fiep gemaakt tot de animatieserie 'De avonturen van Pim & Pom', en in 2014 wordt er een bioscoopfilm met de twee poezen gelanceerd.

Latere jaren

In de jaren zestig en zeventig tekende Fiep gestaag door. In 1968 tekent ze voor Nutricia 'Floddertje', gevolgd door 'Pluk van de Petteflet'. Later tekende ze 'Otje', omslagen voor 'Bobo', voor het feministisch tijdschrift 'Opzij' en voor het tijdschrift 'Margriet'. In 1976 illustreert Fiep haar lievelingsboek 'Rijmpjes en versjes uit de nieuwe doos' van Han G. Hoekstra.

Zaltbommel

In 1982 ontvangt Fiep Westendorp de erepenning van haar geboortestad Zaltbommel en in 1995 wordt er een standbeeld van Jip en Janneke onthuld, als eerbetoon aan haar werk.

Annie M.G. Schmidt

In 1990 werken Fiep en Annie aan hun laatste project samen: het kinderboekenweekgeschenk 'Jorrie en Snorrie'. In 1995 overlijdt Annie M.G. Schmidt in haar slaap. Zij is 84 jaar geworden.

1997

De Stichting voor Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) eert Fiep Westendorp in 1997 met het Oeuvre Penseel. Dit is een special prijs, in het leven geroepen voor Fiep, omdat zij nog nooit een Gouden of Zilveren Penseel had gewonnen. In datzelfde jaar verschijnt het sprookjesboek 'Misschien wel echt gebeurd' van Annie M.G. Schmidt. De illustraties voor het omslag zijn Fiep Westendorps laatste illustraties.

Overlijden en nalatenschap

Op 3 februari 2004 overlijdt Fiep Westendorp thuis, aan een luchtweginfectie. Zij wordt begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats in Laren.

Fiep heeft de rechten op haar werk nagelaten aan de Fiep Westendorp Foundation. De winst die deze stichting maakt komt onder meer ten goede aan kinderprojecten en aan het ondersteunen van beginnende illustratoren. Het museum Stadskasteel Zaltbommel ontving een belangrijk deel van het interieur van de woning van Fiep, die samen met andere objecten rond het leven en werk wordt tentoongesteld. De vele tekeningen die Fiep Westendorp heeft gemaakt, blijven voortleven in de boeken, de films en de theaterstukken.
© 2014 - 2025 Fiep, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Annie M. G. SchmidtAnnie M. G. SchmidtAnnie M. G. Schmidt was een vrouw die met haar werk een grote en belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse…
Jip en Janneke: geschiedenis, karakters en taalJip en Janneke, twee bekende figuren uit de Nederlandse kinderboekenhistorie. Jip en Janneke zijn twee buurkinderen die…
Annie M.G. Schmidt: Wie was deze vrouw?Annie M.G. Schmidt: Wie was deze vrouw?Ze was een domineesdochter, schreef gedichten, boeken voor kinderen, columns, teksten voor radioseries, teksten voor mus…

Schutterijen vanaf middeleeuwen tot nuSchutterijen vanaf middeleeuwen tot nuIn de Middeleeuwen werd gevochten met simpele wapens. In de veertiende eeuw leidde de invoer van de pijl en boog tot de…
Wat is een wiccan?Wat is een wiccan?Een wiccan is een heks die verbondenheid voelt met de natuur en het spirituele en die dit met behulp van rituelen en een…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fiep_Westendorp
  • http://www.kunstbus.nl/kunst/fiep+westendorp.html
Fiep (14 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.