Nederlandse huwelijkstradities

Nederlandse huwelijkstradities Een huwelijk is voor veel mensen de mooiste dag van hun leven. Het wordt vaak uitbundig gevierd en men wil zo veel mogelijk huwelijkstradities in ere houden. Al zijn die in de loop der jaren erg veranderd in onze multiculturele samenleving.

De bruidsjurk

Elke bruid is tegenwoordig vrij om te kiezen in wilke kleur jurk ze wil trouwen. Er zijn tegenwoordig eigenlijk weinig of geen kleuren die niet kunnen voor een bruidsjurk. Vroeger was dit wel anders. Wit was jarenlang de enige geaccepteerde kleur voor de japon. Het stond natuurlijk voor de maagdelijkheid en puurheid. Maar deze betekenis was pas vanaf vorige eeuw. Vanaf de Romeinse tijden was wit namelijk de kleur van feesten en vieringen.

De bruidssluier

De sluier komt in Nederland steeds minder voor, maar van alle bruidskleding bestaat de sluier waarschijnlijk het langst. In ons land was hij meestal wit van kleur, maar in het oude Griekenland geel en in het Romeinse Rijk rood. Het staat als symbool voor de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man. Wanneer de man de sluier voor zijn vrouw optilt, symboliseert dat de mannelijke dominantie. Wanneer de vrouw het zelf doet ,toont ze toch een stukje onafhankelijkheid.

De ringen

De ronde vorm van de ring stond vroeger voor oneindige liede. Tegenwoordig is de ring van goud, maar in de tijd van de Romeinen kozen de meesten voor ijzer (goud symboliseert, door de onvergankelijkheid, de band tussen 2 geliefden)
De ring was een teken van bezit en eigendom, alleeen de vrouw droeg een ring, de man niet. Later werd de ring als teken van eenheid en gelijkwaardigheid door zowel de man als de vrouw gdragen en was de ring een symbool van trouw die de verbintenis tussen man en vrouw bezegelde.

De bloemen

De feestelijke dag is ondenkbaar zonder bloemen. Eigenlijk is pas in de 19e eeuw de gewoonte ontstaan om een bruidsboeket mee te dragen. Voor die tijd was het een heel eenvoudig bosje bloemen, maar in veel gevallem was het dragen van één bloem de gewoonte. De bloemen vertegenwoordigden vaak bepaalde emoties, bijvoorbeeld de oranjebloesem, geluk en tevredenheid en de roos symboliseerde liefde, vreugde, geluk en genegenheid.

De bruidstaart

In de loop der eeuwen zijn vele tradities rond de bruidstaart ontstaan. Gist was goed voor de vruchtbaarheid en de kruimels brachten de gasten geluk. Later werd het een gewoonte om, voor geluk, over de bruidstaart heen elkaar te kussen. De taart werd vaak door anderen aangeboden, hoe groter de taart, hoe meer geluk men het bruidspaar wenste. De bruid nam het aansnijden voor haar rekening, dit ten teken dat ze dagelijks voor de maaltijd zou zorgen. Tegenwoordig snijden bruid en bruidegom samen de taart aan ten teken van gebondenheid.

Something old, something new, something borrowed, something blue

De bruid moet iets ouds, nieuws dragen of bij zich houden, iets geleends en iets blauws. De kleur blauw is een belangrijk verschijnsel in de huwelijkstradities. Bruiden in Israël droegen een blauw lint, dit betekende trouw, liefde en bescheidenheid. Blauw wordt ook geassocieerd met zuiverheid. In Nederland draagt de bruid meestal een kouseband waar de kleur blauw in zit, dan symboliseert de kleur blauw het bruidsgeluk.

Rijst strooien

Door het strooien met rijst wordt een gelukkige toekomst met kinderen toegewenst. Het gebeurt meestal als het bruidspaar de kerk of het stadhuis verlaat. Het gooien van rijst naar en over het bruidspaar komt uit het Verre Oosten. Het symboliseert voorspoed en het "ontbreken aan gebrek".

De bruid "weggeven"

Tegenwoordig wordt een dochter door haar vader weggegeven in de zin van vertrouwen in de nieuwe verbintenis en een uiting van liefde en genegenheid. Vroeger was een huwelijk een zakelijke aangelegenheid. De bruid werd dus weggegeven door haaar vader in ruil voor een geldelijke vergoeding.

De bruid over de drempel dragen

Drempels hebben sinds mensenheugnis een belangrijke symbolische betekenis. De Romeinen dachten, dat ze door hun vrouw over de drempel te dragen, de demonen uit het huis van de vrouw (ze geloofden dat de demonen uit haar familie haar het huis in volgden) op een dwaalsproor konden brengen. En het zou ongeluk brengen als de vrouw over de drempel zou struikelen. Ze dachten dat onder de drempel kwade geesten huisden. Je kon dus maar beter niet op de drempel gaan staan.
© 2008 - 2025 Brie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marokkaanse huwelijkstraditiesHet uithuwelijken is volgens de Marokkaanse wet al jaren verboden. Maar tot de bruiloft woont het paar niet in hetzelfde…
Waarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitWaarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitEen bruiloft kent veel tradities. Een voorbeeld van zo'n traditie is het in de lucht gooien van het bruidsboeket. Dit ri…
Italiaanse huwelijkstraditiesIn Italië zijn in de loop der jaren enorm veel verschillende tradities ontstaan. Maar welke huwelijkstradities er zijn,…

Oostenrijkse huwelijkstraditiesIn Oostenrijk kent men talloze tradities wat betreft het huwelijk, zoals het "geld lenen", de bruid stelen en natuurlijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Olessya, Pixabay
  • www.trouwkaartjes.com www.bruidsplaza.nl www.huwelijk.nl
Brie (11 artikelen)
Laatste update: 27-10-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.